Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_06 Ekosystém Téma sady: Ekologie Obor, ročník: Sociální činnost, Veřejnosprávní činnost, 3. ročník Datum vytvoření: říjen 2013 Anotace: Charakteristika pojmu ekosystém, druhy ekosystému – vodní, suchozemské, přírodní a umělé Metodický obsah: Výklad nového učiva

2 Ekosystém

3 Obsah prezentace Pojem ekosystém Druhy ekosystémů - vodní
- suchozemské Přírodní – přirozené ekosystémy Změny ekosystému – sukcese a klimax Umělé ekosystémy Otázky k opakování

4 Základní stavební a funkční jednotka přírody
Ekosystém Základní stavební a funkční jednotka přírody Je tvořen společenstvem organizmů (zoocenóza a fytocenóza) spolu s abiotickými podmínkami Je tvořen ze složky živé (biocenóza) a složky neživé (tvořené prostředím – biotopem)

5 Vodní – rybník, řeka, moře, oceán…
Druhy ekosystému Vodní – rybník, řeka, moře, oceán… Obr. 1 Rybník Obr 2. Moře Obr. 3 Řeka

6 Suchozemské – les, louka, pole, prales…
Obr. 4 Les Obr. 5 Louka Obr. 7 Pole Obr. 6 Prales

7 Přírodní – přirozené ekosystémy
Nejsou ovlivněné zásahem člověka Mají ustálené složení společenstva rostlin a živočichů Jsou druhově bohaté – rozmanité a stabilní Schopné autoregulace (vlastního řízení), autoreprodukce (sebeobnovování), a vývoje V dnešní době jsou přírodní ekosystémy vzácné a jsou především v chráněných územích Znáte přírodní ekosystém, který je chráněnou památkou ?

8 Mezi přírodní ekosystémy patří např. rašeliniště,
tůně, pralesy, korálové útesy V ČR téměř neexistují nedotčené ekosystémy (vyvíjely se jako přirozené, ale postupně byly lidmi pozměněny především v druhovém složení (např. takto bylo pozměněno 90 % horských lesů) V současné době jsou však skoro všechny ekosystémy na světě ovlivněny lidskou činností (znečištěné ovzduší a voda) Obr. 8 Rašeliniště

9 Změna ekosystému – katastrofa
V případě katastrofy (smršť, sopečná činnost) nebo vlivem člověka (těžba, ohrožení jedovatými látkami), může dojít ke zpustošení, devastaci či zničení ekosystému Za určitou dobu – sukcese (nové osidlování rostlinami a živočichy) Ekosystém se vyvíjí až dosáhne podoby, která daným podmínkám vyhovuje – klimax Klimaxem však procházejí i tropické pralesy, zde však toto stádium trvá miliony let

10 Umělé ekosystémy Jejich základní složení určuje člověk
Jsou druhově méně rozmanité a početné Jsou nestabilní Jsou snadno narušitelné (přemnožení škůdců) Nejsou schopny autoregulace K jejich udržení se musí vynakládat energie např. lidská práce, práce zvířat, používání hnojiv, pesticid, stroje, pohonné hmoty) Člověk tedy do jejich udržení vkládá tzv. dodatkovou energii

11 Mezi umělé ekosystémy patří např. pole,
zahrada, park, smrková monokultura, lidská sídla Obr. 9 Zahrada Obr. 10 Lidská sídla

12 Otázky k opakování a zamyšlení
Vysvětlete pojem ekosystém Jaké znáte druhy ekosystémů Popište a uveďte příklady vodního a suchozemského ekosystému Charakterizujte přírodní – přirozené ekosystémy a uveďte příklady Vysvětlete pojmy sukcese a klimax Charakterizujte umělé ekosystémy a uveďte příklady Odpovědi na jednotlivé otázky najdete v prezentaci nebo slouží k zamyšlení či diskuzi.

13 Zdroje, autorská práva a citace
Obrázky: Obr. 1 Obr. 2 Autor: Tomasz Sieniski, licence CC BY-SA Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Autor: Michael Schmid, licence CC BY-SA Obr. 6 Autor: Ralf Lotys, Obr. 7 Autor: Ludek, licence CC BY-SA Obr. 8 Autor: Jan van der Crabben, licence CC BY-SA Obr. 9 Autor: I. Sáček, licence CC BY-SA Obr Autor: Che, licence CC-BY-SA-2.5. Zdroje: KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. třetí, upravené vydání. Praha: Fortuna, ISBN ŠLÉGL, Jiří, František KISLINGER a Jana LANÍKOVÁ. Ekologie a ochrana životního prostředí. první vydání. Praha: Fortuna, ISBN BRANIŠ, Martin. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. třetí, aktualizované vydání. Praha: Informatorium, ISBN Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název díla: Ekosystém Datum vzniku: říjen 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google