EMEP Task Force on Measurements and Modelling

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Advertisements

§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Projekt empirického výzkumu
Příprava nové dopravní politiky ČR
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Vývoj kvality ovzduší v České republice
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Hodnocení expozice.
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Požadavky na vypracování rozptylových studií
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Ing.Miroslava Rýparová
Projekt sociálně-ekonomický rozvoj Hradce Kralové VNG-GST-projekt ve spolupráci měst Hradec Kralové (CZ) aArnhem (NL) Mezinárodní konference Praha, 16.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Klimatické změny Řešení klimatických problémů v Praze Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy - Stanice techniků.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Cíle regionální inovační strategie –Být impulsem pro rozvoj potřebných aktivit a iniciovat pilotní projekty v rámci akčního plánu –Zvýšit povědomí o důležitosti.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Citlivostní analýza vybraných vstupů modelu AEOLIUS
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Z0076 Meteorologie a klimatologie
Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra
MD, 7. listopadu Analytická část (2011)  Vyhodnocení plnění opatření a indikátorů stávající DP  Doprava jako podmínka konkurenceschopnosti ČR.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Projekt 2 -Studie vybrané destinace v cestovním ruchu se zaměřením na sportovní aktivity 1)Rozdělení studentů do dvou až tříčlenných týmů 2)Výběr destinace.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Možnosti biostatistiky RNDr. Karel Hrach, Ph.D. Ústav zdravotnických studií UJEP Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích ( )
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
1 Diplomová práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra fyziky,
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Kvantitativní analýza cestopisů Karla Čapka
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
Porovnání bodových srážkových úhrnů s údaji zvážených objemů z odběrových zařízení pro čisté srážky a srážky se spadem aneb kontrola kvality měření objemů.
Národní program snižování emisí České republiky
Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Model CAMx a možnosti jeho využití v ČHMÚ
Katedra řízení podniku
mezinárodní srovnávací
Porovnání epizod vysokých koncentrací přízemního ozonu v létě 1994 a 2003 Karel Dejmal Observatoř Košetice.
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Revize BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM – shrnutí procesu
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

EMEP Task Force on Measurements and Modelling CONVENTION ON LONG-RANGE TRANSBOUNDARY AIR POLLUTION EMEP Task Force on Measurements and Modelling Particulate Matter Assessment Report RNDr. Milan Váňa – Observatoř Košetice

Cíl zprávy Zhodnocení vlivu dálkového přenosu na úroveň znečištění ovzduší jemnými částicemi v regionu EMEP. Zpráva bude využita pro hodnocení Goteborského protokolu a posoudí, zda modely PM uspokojivě reflektují realitu.

Struktura zprávy Podle návrhu vzešlého z jednání EMEP Bureau a následně ze 7th TFMM meeting (Helsinki, Finsko) se bude Hodnotící zpráva sestávat ze dvou částí: Část A – Celoevropské hodnocení Část B – Kompilace národních příspěvků.

Celoevropské hodnocení Zpráva se bude snažit nalézt odpovědi na následující otázky: Existují významné prostorové rozdíly v znečištění ovzduší jemnými částicemi v Evropě? Do jaké míry je problematika jemných částic transhraničním či regionálním problémem? Do jaké míry rozumíme hlavním komponentám PM a jejich původu? Jak významné jsou přírodní zdroje PM? Jak významný je příspěvek mimoevropských zdrojů na úroveň PM v evropském regionu? Jak významný je příspěvek regionální úrovně na koncentrace PM ve městech? Známe dostatečně souvislosti mezi zdroji PM a měřenými koncentracemi resp.výstupy z modelů? Jak velké jsou nejistoty v měření a výstupech z modelů? Jaká zlepšení jsou požadována v PM monitoringu, modelování a základním výzkumu PM pro hodnocení vlivů na lidské zdraví a klima.

Národní hodnocení se bude zabývat těmito otázkami: Gradient PM od dopravních stanic přes městský background, příměstské oblasti, zemědělské oblasti po regionální či případně globální úroveň Velikostní a chemické složení PM v městských oblastech a na regionální úrovni

Časový harmonogram Září 2006 30th Meeting of the EMEP Steering Body - Nominace týmu pro zpracování Hodnotící zprávy – zasláno koordinátorovy akce Dicku Derwentovi 17.8. Listopad 2006 PM Assessment Report Workshop – cílem workshopu bude přehled národních aktivit v rámci části B a kompilace 1 draftu Části A. Jaro 2007 8th Meeting of the TFMM - Diskuse k prvnímu draftu Hodnotící zprávy Září 2007 31st Meeting of EMEP Steering Body – Finální draft bude předložen ke schválení

Návrh struktury českého příspěvku vstupní kapitoly Úvod, obecná informace (přírodní poměry ČR) - Váňa Monitoring jemných částic (popis sítě stanic, popis metod odběru a analýzy, kvalita dat) – ISKO, CLI, Čech Emise jemných částic – trendy, prostorové rozložení - OEZ

Návrh struktury českého příspěvku- Zpracování výsledků Trend ročních průměrů koncentrací PM10 a PM2,5 na jednotlivých typech stanic (dopravní, městská, městský background, příměstská, zemědělská, pozaďová). Vybrat reprezentativní stanice (pozaďová-Košetice, příměstská - Libuš…dál si nechám poradit) a ty pak používat při všech dalších srovnáních Průměrné roční chody koncentrací PM10 a PM 2,5 na jednotlivých typech stanic Poměr PM2,5/PM10 na jednotlivých typech stanic Trend poměrů PM2,5/ PM10 na jednotlivých typech stanic Korelace paralelních měření PM2,5 a PM10 na jednotlivých typech stanic Hodnocení směrem k imisním limitům Meteorologické závislosti (teplota ,větrné růžice, růžice koncentrací) Sektorová analýza (hodnocení výsledků s použitím směrových trajektorií pro stanice EMEP). EC/OC – využít výsledky kampaní EMEP v Košeticích

Návrh struktury českého příspěvku závěrečné kapitoly Porovnání naměřených výsledků s výstupy z modelů – OME Závěr - Váňa

  wwww.emep.int W      ·        ·              

PM10 PM2.5 PM1 PM: annual means 1998 - 2005

Seasonal trends of PM10 and PM2.5 Monthly means 1998-2005

Average daily ratios PM2.5/PM10 PM1/PM10 Basel (suburban) 0.76 0.60 Lugano (urban) 0.74 0.59 Zürich (urban) 0.75 Payerne (rural) 0.75 Chaumont (rural, 1100 m asl) 0.75 0.63 Härkingen (motorway) 0.59 Bern (street canyon) 0.61 0.49

Particle number concentrations (annual mean 2005)

Härkingen (motorway) Influence of wind direction PM1 NO PM10 NO2 particle numbers (part/cm3) PM10 and PM1 (µg/m3) nitrogen oxides (ppm)