Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš"— Transkript prezentace:

1 Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš
Suchá depozice polutantů v impaktní horské a čisté oblasti ČR z modelu NOAA. Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš ČHMÚ

2 Úvod: Na přímé stanovení suché depozice není v současnosti jiná metoda než v poslední době stále více používané počítačové modelování. V NOAA vznikl 1993 PC model DDIM (inferenční model na určování rychlosti suché depozice) SO2, HNO3, O3, SO4. Model zpracovává 15 minutové meteorologická data. Model byl v USA provozován v rámci programu (AIRMoN) na meteorologických stanicích.

3 Pro modelování depoziční rychlosti je používán rezistenční model
Pro modelování depoziční rychlosti je používán rezistenční model. Depoziční rychlost Vd můžeme vyjádřit jako inverzní hodnotu součtu pří rezistencí: Ra aerodynamiská rezistence reprezentuje přenos skrz volnou atmosféru (turbulentní vrstvu), závisí především na intenzitě lokální atmosférické turbulenci ve výšce (z) Rb laminární rezistence reprezentuje přenos přes laminární mezní vrstvu k povrchu, závisí na molekulární difúzi plynu Rc rezistence povrchu nebo pokryvu určuje různý způsob příjmu plynu povrchem, závisí na fyzikálních a chemických vlastnostech plynu a povrchu

4 Vd je depoziční rychlost látky C(z) je koncentrace látky
Pro odhad depozičních toků je použita metoda odvozující depoziční tok z naměřených imisních koncentrací látek a jejich vypočtené depoziční rychlosti: F je depoziční tok Vd je depoziční rychlost látky C(z) je koncentrace látky

5

6 Košetice

7 Výsledky Výstupem modelu jsou průměrné týdenní rychlosti suché depozice kyseliny dusičné, oxidu siřičitého, ozónu a síranového iontu v prašném aerosolu.

8

9

10 Průměrné rychlosti suché depozice v cm/s
RUDOLICE 1994 – 2001 KOŠETICE 1996 – 1999 SO2 0,3 0,2 O3 0,1 HNO3 1,5 0,8 SO4-aerosol 0,09

11

12

13

14 Závěr Vyšší polohy se vyznačují výrazně vyšší rychlostí suché depozice oxidu siřičitého. Rychlost depozice má roční chod, v chladném období se pohybují hodnoty ve vyšší poloze u oxidu siřičitého nad 0,2 cm/s, letní hodnoty vycházejí dvojnásobné.

15 Z výsledků suché depozice oxidu siřičitého na stanici Rudolice je patrné výrazné snižování zátěže prostředí v oblasti Krušných hor po roce 1996.


Stáhnout ppt "Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš"

Podobné prezentace


Reklamy Google