Meteorologický preprocesor CALMET a jeho využití pro objektivizaci konstrukce větrných růžic Radostovice 16.-18.9.2003 Hana Škáchová, OME.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
Advertisements

Manažerské kvantitativní metody I Literatura Gros I.: Matematické modely pro manažerské rozhodování. Vydavatelství VŠCHT Praha ISBN
Počítačové sítě VY_32_INOVACE _SITE_03.  Nejstarší výpočetní model  Žádná interakce.
Pilotní projekt základního registru územní identifikace a nemovitostí („PP ZRÚIN“) Vít Suchánek, ČÚZK.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
EMM101 Ekonomicko-matematické metody č. 10 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
Návrhové systémy. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Senzor mechanických vibrací s využitím optických vláken Hlavní řešitel: OPTOKON, a.s. Spoluřešitel: Vysoké učení technické v Brně Projekt:MPO FR-TI4/696.
MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Postup modelování Kateřina Růžičková. Postup modelování Rozhodnutí modelovat Definice problému Existence modelu, pro daný problém Identifikace modelu.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/ ; z,zk.
Senzory pro EZS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční účetnictví RADNICE
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Měření délky pevného tělesa
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Zpráva o uplatňování ÚP
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Vytápění Tepelné ztráty
Návrh strategie při správě majetku
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Finanční analýza ve vybraném podniku ve vztahu k podpoře řízení
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Databáze MS ACCESS 2010.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Uhřice, okres Hodonín
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Vykazování postupu nebo stavu
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Kvadratické nerovnice
Katastr nemovitostí (KNEM)
Digitální učební materiál
Elektromagnetická slučitelnost
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Informatika – Grafika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Číslicové měřící přístroje
Střední hodnoty Udávají střed celé skupiny údajů, kolem kterého všechny hodnoty kolísají (analogie těžiště). Aritmetický průměr - vznikne součtem hodnot.
Měření elektrického odporu
Měřící zesilovače.
Josef Keder Český hydrometeorologický ústav
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK Karel Dejmal Observatoř Košetice.
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Porovnání modelů SYMOS’97 a ATEM Emisní model MEFA
Technická specifika využití solární energie
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Transkript prezentace:

Meteorologický preprocesor CALMET a jeho využití pro objektivizaci konstrukce větrných růžic Radostovice 16.-18.9.2003 Hana Škáchová, OME

Větrné růžice Stabilitně členěné větrné růžice jsou nezbytným vstupním údajem pro modely šíření a rozptylu znečišťujících látek. Při konstrukci těchto růžic je v současné době potřeba značná zkušenost pracovníka, který je vytváří, přičemž významnou roli může hrát subjektivní faktor. Možným řešením této situace je objektivizace postupu sestavení větrných růžic s využitím meteorologického preprocesoru CALMET.

CALMET CALMET je americký diagnostický model na výpočet pole proudění na základě dodaných geofyzikálních a meteorologických informací. Umožňuje zahrnout kinematické vlivy složitého terénu, svahové větry a různé terénními překážky. Model požaduje dostupná meteorologická data naměřená na přízemních stanicích a při aerologickém měření.

POSTUP OBJEKTIVNÍHO NÁVRHU RŮŽICE pro vybranou lokalitu Příprava časových řad hodinových údajů z okolních meteorologických a sondážních stanic Příprava digitálního modelu terénu Výpočet pole větru v okolí lokality modelem CALMET pro každou hodinu roku Konstrukce větrných růžic na základě statistického zpracování získaných hodinových dat

OVĚŘENÍ NAVRŽENÉHO POSTUPU Výběr lokality ve složitém terénu, pro kterou existují naměřené údaje větru Modelový výpočet pole větru pro okolí této lokality Konstrukce větrných růžic z modelových dat Porovnání takto získaných růžic s růžicemi konstruovanými z reálných dat

Použitá data 1. 1. – 31. 12. 2002 přízemní data: Konstantinovy Lázně, Přimda Cheb, Karlovy Vary hodinové údaje aerologická data: Praha – Libuš minimálně 12ti–hodinové údaje (pravidelnost dat není podmínkou)

Stanice L3KVAL01 L3CHEB01 L2KONL01 L2PRIM01

oblast: západní Čechy (střed = stanice Mariánské Lázně) Použité mřížky oblast: západní Čechy (střed = stanice Mariánské Lázně) uvažované mřížky: velikost: 11x11, 21x21, 31x31, 41x41 bodů rozlišení: 10, 100, 1000 metrů neefektivní: velikost: 11x11 bodů rozlišení: 10, 1000 metrů

Použité mřížky 21x21, 31x31, 41x41 bodů; rozlišení 100 m

Výsledky - větrná růžice pro stanici Mariánské Lázně období 1. -31. 1 Výsledky - větrná růžice pro stanici Mariánské Lázně období 1.-31.1.2002, mřížka 21x21 bodů o rozlišení 100 m

Výsledky – větrná růžice pro stanici Mariánské Lázně období 1. -31. 1 Výsledky – větrná růžice pro stanici Mariánské Lázně období 1.-31.1.2002, mřížka 31x31 bodů o rozlišení 100 m

Výsledky – větrná růžice pro stanici Mariánské Lázně období 1. -31. 1 Výsledky – větrná růžice pro stanici Mariánské Lázně období 1.-31.1.2002, mřížka 41x41 bodů o rozlišení 100 m

Výsledky – větrná růžice pro stanici Mariánské Lázně období 1. -31. 1 Výsledky – větrná růžice pro stanici Mariánské Lázně období 1.-31.1.2002, porovnání mřížek

Porovnání reálných a modelových větrných růžic pro stanici Mariánské Lázně; období 1. – 31.1.2002, bez rozdílu rychlosti větru

Porovnání relativních četností reálných a modelovaných dat pro stanici Mariánské Lázně; období 1. – 31.12.2002, bez rozdílu rychlosti větru

Problémy k řešení Výpadky dat celý termín měření jeden prvek Délka výpočtu mřížka 21x21 cca 1¼ h mřížka 31x31 cca 3½ h mřížka 41x41 cca 6¼ h Transformace binárních dat CALMET ukládá data v binárním tvaru pro další zpracování je nutný převod do vhodného formátu provádí postprocesor PRTMET v jednom běhu programu je možný převod pouze 24 souborů