Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Úvod k legislativě eGovernmentu
a jejich používání v praxi – elektronická komunikace
Datové schránky, el. podání a doručování, daň. přiznání
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Metodické a produktové řešení požadavků zákona 300/2008 Sb.
Spisová služba a její vazba na datové schránky
Elektronický podpis.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Statutární město Karlovy Vary
Novela Zákona 300/2008. Změny novely zákona 300/2008 Novela zahrnuje změny k ● ● Cílem novely ●zvýšení komfortu uživatelů (více DS,
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Bc. Jana Třísková, DiS.
Datové schránky a konverze dokumentů
Schůzka informatiků MČ HMP Datové schránky
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Informační systém datových schránek
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
DRMS Forum září 2009 GORDIC řešení datových schránek organizace Bc. Pavel Prchal Ing. Vladislav Korecký.
Start datových schránek z pohledu MV ČR
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
DRMS Forum září GINIS ® Registr Autorizovaných Konverzí.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Komerční využití systému ISDS
Datové schránky Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Jiří Polák, CSc.- prezident SPIS.
Příprava na z. č. 300/2008 Sb. Příprava na dopad zákona č. 300/2008 Sb. na KÚ MSK Jana Třísková
DATOVÉ SCHRÁNKY Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Úvod do eGovernmentu 1 Počet proškolených Seminář k informačnímu systému datových schránek počet termínů prezenčního školení pro zaměstnance KÚ11 počet.
Datové schránky, e-podpis
Pardubice Zákony  Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů publikován ve Sbírce zákonů ,
Mgr. Miroslav PIZUR manažer zavádění eGovernmentu Bruntál,
Elektronické dokumenty ve veřejné správě. Obsah přednášky Elektronický podpis ve veřejné správě Systém datových schránek Archivace Elektronických dokumentů.
Informační systém datových schránek - ISDS Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK. Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné.
Městský úřad Nový Bydžov Informační systém datových schránek - ISDS autor: Ing. Martin Kořínek, Jan Málek.
Městský úřad Nový Bydžov Informační systém datových schránek – ISDS a elektronický podpis autor: Ing. Martin Kořínek, Jan Málek.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Přehled k ZÁKON O EGOVERNMENTU Zákon č. 300/2008 Sb. O elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů Schválen PSP ČR
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Stiegler ředitel sekce eGovernmentu Česká pošta, s.p.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Informační systém datových schránek - ISDS
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Systém správy dokumentů
Transkript prezentace:

Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty

Časový harmonogram 08:30 – 09:00 Registrace účastníků 09:00 – 09:50 Představení Informačního systému datových schránek (ISDS) 09:50 – 10:00 Přestávka 10:00 – 10:50 Komunikace přes datovou schránku, archivace dat 10:50 – 11:30 Přestávka 11:30 – 12:30 Praktická ukázka práce s datovou schránkou na webovém portálu a představení služeb spojených s datovou schránkou (elektronický podpis, časové razítko, bezpečnostní klíč, spisová služba, převod dokumentů do formátu PDF,…) 12:30 – 13:30 Diskuse 13:30 Závěr

GORDIC spol. s r.o. Zpracování studií a analýz, řízení projektů, komplexní aplikační, technická a metodická podpora, systémová integrace aplikací, vývoj programů na zakázku, implementace informačních systémů, školení uživatelů.

Kde se vzal eGON? zákon 300/2008 Sb. o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů dopady zákona revoluce od 1.7.2009 bude pokračovat dále (zákon o registrech…)

Legislativa: Zákon č. 300/2009 Sb. o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů Vyhláška č. 192/2009 Sb., kterou se mění vyhláška č. 645/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů Vyhláška č. 191/2009 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby Vyhláška č. 193/2009 Sb., o stanovení podrobností provádění autorizované konverze dokumentů Vyhláška č. 194/2009 Sb., o stanovení podrobností užívání a provozování informačního systému datových schránek

DRMS – Document Record Management System Nová generace Management systémů integruje přednosti DMS a ERMS Archiv archiválie = kulturní památka Běžné dokumenty Smlouvy Faktury Účetní doklady… DMS, Fulltext, OCR Textový editor Kancelářský systém Skenovací linka… Analogové dokumenty Elektronické Konvertované Dokument = libovolný záznam, informace

Co je to ISDS? Informační systém datových schránek je novým komunikačním systémem mezi orgány veřejné moci a právnickými osobami, mezi orgány veřejné moci a podnikajícími fyzickými osobami, orgány veřejné moci a fyzickými osobami a také mezi orgány veřejné moci navzájem. Mezníky: 1.7.2009 – platnost zákona č. 300/2009 Sb., ostrý provoz ISDS 1.11.2009 – nejzazší termín aktivace datové schránky (DS) V roce 2010 bude umožněna komunikace mezi PO, PFO a FO 1.1.2010 – faktury nebo obdobné žádosti o zaplacení - možnost přeposílat DS z jedné schránky do druhé (zpoplatněno) (zák.č. 300/2009 Sb. §18a) 1.7.2010 – dokumenty libovolného obsahu

www.datoveschranky.info

www.datoveschranky.info

Co je datová schránka (DS) Datová schránka umožňuje: · odesílat zprávy · přijímat zprávy · zjišťovat stavy odeslaných zpráv · přijímat doklady o dodání a doručení · ověřovat, zda adresát má datovou schránku

Co není datová schránka (DS) Není dlouhodobým úložištěm Není e-mailovou schránkou ! ! ! Hlavní rozdíly od e-mailu jsou následující: · datová zpráva, odeslaná prostřednictvím datové schránky, je garantovaně doručena adresátovi · na datovou zprávu se vztahuje fikce doručení, po 10 dnech je zpráva považována za doručenou, aniž by ji adresát musel otevřít (fikce doručení) · úkon učiněný prostřednictvím datové schránky má stejné právní účinky jako úkon učiněný písemně a podepsaný · je možné datovou zprávu zaslat do vlastních rukou

Výhody DS pro právnickou osobu - Přístupnost z kteréhokoliv místa, kde je dostupný internet. - Úspora času, odpadnou problémy s doručováním a chozením na poštu. - Finanční úspora - tato služba je poskytována bezplatně (při komunikaci s OVM) - Zástupnost – mohu pověřit další osoby, aby měly přístup do datové schránky a vyřizovaly moji korespondenci, a to dokonce i zprávy do vlastních rukou - Rozšířenost – datovou schránku budou mít ze zákona zřízeny všechny orgány veřejné moci, PO zapsané v OR, …

Nevýhody DS pro právnickou osobu Každá právnická osoba získá jen jednu datovou schránku, bez ohledu na její velikost či počet provozoven (OVM mohou mít několik DS) - Datová schránka není nijak vnitřně členěna, došlé datové zprávy se musí vyřizovat centrálně pro celou společnost - Od zpřístupnění datové schránky je nutno ji pravidelně vybírat, jinak nastane po 10 dnech fikce doručení - Vyžaduje práci s elektronickými originály dokumentů, včetně zajištění jejich dlouhodobého uložení

Nevýhody DS pro právnickou osobu V této chvíli zatím není možné využít datovou schránku pro komunikaci mezi dvěma fyzickými nebo právnickými osobami Informační systém datových schránek zatím nebude možné využívat pro komunikaci se zahraničními subjekty, které nemají sídlo v České republice (alespoň ne v dohledné době)

eGovernment vs. právnická osoba - shrnutí Automatické založení datové schránky (DS) Aktivace DS nejpozději 1. listopadu 2009 Přístup do DS - osoba pověřená - osoba oprávněná - administrátor Komunikace prostřednictvím ISDS je ZDARMA Prozatím pouze PO 2 OVM, OVM 2 OVM, OVM 2 PFO, OVM 2 FO

eGovernment vs. právnická osoba od 1. ledna 2010 „uvolnění“ pravidel komunikace Bude možná také komunikace PO 2 OVM, PO 2 PO, PO 2 PFO Přechodné období do 30. 6. 2009 (pouze e-Faktury, jiné žádosti o zaplacení) Soukromý subjekt musí udělit souhlas k doručování do DS ze strany soukromých subjektů Změna v doručování zásilek Fikce doručení (po 10-ti dnech) Možnost vhodit zásilku do schránky

eGovernment vs. právnická osoba Jak budou dle nového systému zásilky doručovány? Zásilky v datové podobě budou doručovány prostřednictvím ISDS do Datových schránek. Zásilky v listinné podobě (Úřední psaní) budou zasílány v obálkách (se zeleným, modrým anebo červeným) pruhem a doručovány na adresu, která bude uvedena na zásilce. Fikce pravosti elektronického dokumentu Fikce doručení

Konverze dokumentů Autorizovaná konverze dokumentů Neautorizovaná konverze dokumentů

A) konverze do datové zprávy Postup při provádění konverze A) konverze do datové zprávy

A) konverze do listinné podoby Postup při provádění konverze A) konverze do listinné podoby

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Bőhm Jiri_Bohm@gordic.cz