Rozdíly v zadáních územní studie krajiny z pohledu zpracovatele

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Advertisements

Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Půda – složka životního prostředí
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Novela stavebního zákona
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY KOMBINACE OPATŘENÍ VE SPOLEČNÉM POVODÍ Kolektiv autorů.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
PÚR – aktualizace č. 1 SOB6 – Krušné hory Důvody vymezení Rozvíjet rekreační potenciál pro ČR (Sasko) Omezit zvýšenou míru znečištění životního prostředí.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Aktuální informace - MMR Porada ÚP – KÚ ÚK, Ústí nad Labem – Ing. J. Novotná.
ANALÝZA RIZIK Středočeského kraje
Vybrané metodické pokyny k územním studiím
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
ÚSK zadání – specifikum SO ORP Veselí nad Moravou
Quo vadis, územní studie krajiny?
územního plánování na obcích v roce 2007
Na Šachtě 497/9, Praha 7 – Holešovice
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Územně analytické podklady
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Rozdíly v zadáních územní studie krajiny z pohledu zpracovatele Mgr. Alena Kubešová, Ph.D. Ateliér –T-plan, s.r.o.

Zadání územní studie Metodický pokyn MMR a MŽP „Zadání územní studie krajiny pro správní obvod obce s rozšířenou působností“ Cíl studie: odborný komplexní dokument koncepční víceoborový přístup k řešení krajiny Účel studie: podklad pro plánovací a rozhodovací činnost v krajině vytvoření podkladu pro koncepci uspořádání krajiny v ÚP (ÚS, RP)

Zadání územní studie Doplňující průzkumy a rozbory popis stavu území struktury, vazby a hodnoty krajinné potenciály využívání volné krajiny člověkem požadavky na změny v území ohrožení, rizika a problémy souhrnné vyhodnocení vyhodnocení a zpřesnění typů krajin ze ZÚR ! určení problémů k řešení v návrhu ÚSK

Zadání územní studie Návrhová část Stanovení cílové vize krajiny (vychází ze ZÚR ?) Vymezení krajinných okrsků Návrh ochrany a rozvoje hodnot krajiny a využití krajinných potenciálů Návrh řešení potřeb člověka v krajině Návrh řešení problémů, snižování ohrožení a předcházení rizikům v krajině (eroze, povodně, biodiversita, revitalizace, renaturalizace) Pro krajinné okrsky: Rámcové podmínky využití Rámcová doporučení pro opatření

Jak zpracovat ÚSK kvalitně? Průzkumy a rozbory Stav složek životního prostředí Problém jednotlivých složek ŽP, fungování krajiny jako systému ! – problémy Požadavky na využití krajiny - rizika Návrhová část Upřesnění typů krajin ze ZÚR ? Členění na krajinné okrsky další členění systému krajiny ? – krajina je systém problém při využití v ÚP

Zpracovatelský kolektiv Ateliér T-plan, s.r.o. Vodohospodářský rozvoj a výstavba, a.s. Ateliér V + další odborníci (bioklimatolog, specialisté na zemědělství, lesnictví, těžbu nerostných surovin, botanik, zoolog, ÚSES)

Zpracovávané ÚSK ORP ORP Hradec Králové 80 obcí, 677,47 km2, 145 830 obyvatel, krajské město Hradec Králové ÚSK ORP Liberec 28 obcí, 572,82 km2, 143 645 obyvatel, krajské město Liberec ÚSK ORP Nová Paka 5 obcí, 97,19 km2, 13 342 obyvatel ÚSK ORP Nový Bydžov 23 obcí, 214,2 km2, 17 439 obyvatel ÚSK ORP Plzeň 15 obcí, 261,5 km2, 189 131 obyvatel, krajské město Plzeň

Co ovlivňuje způsob zadání ÚS? Charakter území Specifika území Dostupné podklady Zainteresovanost pořizovatele

Doplňující průzkumy a rozbory ORP Liberec ORP Liberec Rozbor struktur, vazeb sídel a krajiny Zpřesnění uspořádání ORP, rozčlenění území ORP určené přednostně pro umísťování ekonom.aktivit, bydlení, příměstská rekreace Vymezení žádoucích hustot osídlení jednotlivých sídel Passporty sídel (typologie sídel, urbánní struktura, význam siluety sídla, půdorysná struktura sídla ve vztahu ke struktuře členění krajiny Rozbor a rámcové vymezení krajinných potenciálů Zpracování preventivního hodnocení krajinné rázu Rozbor využívání volné krajiny Evidence pěstování plodin rizikových pro zhoršování vlivu krajiny Posouzení vlivů lesních celků na zemědělskou krajinu, posouzení zarůstání zemědělské krajiny mimo plochy PUPFL

Doplňující průzkumy a rozbory ORP Liberec ORP Liberec Rozbor využívání volné krajiny Mapování drobných vodních toků a vodních ploch Definování změn v krajině, které mohou změnit lokální vodní režim Lokality nevhodné pro umísťování OEZ Rizika a problémy Rozbor degradace rekreační funkce vodních ploch a vodních toků Landuse

Doplňující průzkumy a rozbory ORP Plzeň ORP Plzeň Rozbor struktur, vazeb sídel a krajiny Passporty sídel (typologie sídel, urbánní struktura, význam siluety sídla, půdorysná struktura sídla ve vztahu ke struktuře členění krajiny Preventivní hodnocení krajinného rázu Rozbor využívání volné krajiny Rozbor evidence pěstování plodin rizikových pro zhoršování stavu krajiny, základní erozní rovnice, erozně problematické lokality Rizika a problémy Zmapování kritických bodů povrchového odtoku

Doplňující průzkumy a rozbory ORP Nová Paka ORP Nová Paka Rizika a problémy Narušení vodního režimu (detekovat mokřady, prameniště, zaniklé vodní plochy) Rozbor využívání volné krajiny Analýza změn kultur pozemků (stav a katastr nemovitostí) Rozbor velikosti půdních bloků vzhledem k erozi, retenci Posouzení vlivu zalesňování Definování zelené infrastruktury Rekrece a CR ve vazbě na Geopark Český ráj

Doplňující průzkumy a rozbory OPR Hradec Králové OPR Hradec Králové Rozbor využívání volné krajiny Širší vztahy v území se zaměřením na Polabský prostor (Pardubický kraj) Říční nivy (Labe a Orlice) Rizika a problémy Vyhodnocení efektivnosti KPÚ Vyhodnocení důsledků trendu zemědělského hospodaření za přispění vlivu dotační politiky Výskyt extrémů počasí a jejich dopady (zejména klimatických změn)

Doplňující průzkumy a rozbory Grafická část ÚSK ORP Liberec a Plzeň Výkres jevů navržených na doplnění do ÚAP (1:10 000) ÚSK ORP Hradec Králové Výkres širších vztahů (1:50 000)

Návrhová část ORP Liberec ORP Plzeň Vytipování úseků vhodných k revitalizaci Návrh zásad pro zalesňování nelesních pozemků Návrh zásad pro pěstování biomasy, rychlerostoucí dřeviny Návrh zásad pro umísťování OZE Návrh zásad pro umísťování OZE Opatření k ochraně biodiverzity bezobratlých živočichů (motýli, brouci….)

Návrhová část ORP Plzeň ORP Hradec Králové Doporučení požadavků na obsah zadání navazujících studií a projektů Návrh nových limitů ochrany přírodních, kulturně- historických a estetických hodnot

Návrhová část – grafická část ORP Liberec Samostatná mapa podrobného landuse (v digitální podobě)

Hledání cesty Krajina je systém (funkčnost systému, vzájemná interakce složek ŽP, naplňování potřeb člověka v krajině) Množství a využitelnost dat Diskuze členů týmu Diskuze zpracovatele s pořizovatelem Diskuze zpracovatelských týmů

Mgr. Alena Kubešová, Ph.D. kubesova@t-plan.cz Děkuji za pozornost Mgr. Alena Kubešová, Ph.D. kubesova@t-plan.cz Ateliér T-plan, s.r.o.