Wieliczka Solný důl ohromující podzemní solná katedrála

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nela Šulcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ CAJS.4.A.04_mapy Název: Mapy – 2. část Číslo operačního programu:
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_9B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Netradiční zdroje elektrické energie
Širokoúhlá prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Název školy: Základní škola Městec Králové
Grafická úprava prezentace
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Podpora v nezaměstnanosti
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ARTE POVERA Tematická oblast
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Daň z příjmů právnických osob
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
VESMÍR.
Poměr v základním tvaru.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Věcné učení Ochrana přírody
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mineralogický systém II. Halogenidy
Psychologie test.
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Jilemnický Krakonoš
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Poměr v základním tvaru.
EVROPA 11. STOLETÍ.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
ANOTACE NÁZEV: Druhy map AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL.
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Transkript prezentace:

Wieliczka Solný důl ohromující podzemní solná katedrála     V Polsku, hluboko pod zemí se nachází obdivuhodný, unikátní solný důl, mimo Východní Evropu však málo známý. Po celá staletí zde horníci sůl nejen těžili, ale vytvářeli v ní pozoruhodná umělecká díla.

malé město s dvaceti tisíci obyvatel Wieliczka , malé město s dvaceti tisíci obyvatel leží 10 km jihovýchodně od Krakówa. Bylo založeno ve dvanáctém století místními vévody k dobývání bohatých ložisek soli, které leží pod ním. Důlní práce probíhaly do roku 1996, kdy byly zastaveny.

není nikterak mimořádný. Vypadá na dobře udržované místo, Z vnějšku Solný důl Wieliczka  není nikterak mimořádný. Vypadá na dobře udržované místo, které není už více než deset let poznamenané těžbou soli, na němž není mnoho zajímavého. Přes 200 metrů pod zemí se však skrývá úžasné tajemství. Je to solný důl, z kterého se stala galerie, katedrála i podzemní jezero.  

který prožili pod zemí v podobě náboženských, Horníci mnoha generací zde sůl nejen těžili, ale též v ní vytvářeli unikátní umělecká díla. Nechali za sebou úchvatný záznam svého času, který prožili pod zemí v podobě náboženských, historických a mýtických soch. Horníci vytvořili dokonce své vlastní kaple, aby se měli kde modlit. Snad nejúžasnější dědictví dalším generacím je obrovská podzemní katedrála.

Zde přímo cítíte, jako byste se dostali do dobrodružného románu Julese Verna a sestoupili do hlubin světa. Sestupujete do hloubky sto padesát metrů po dřevěných schodech, abyste mohli shlédnout úžasné části solného dolu. A nejvíce budete ohromeni rozlehlým sálem a kaplí . Poláci jsou po staletí oddanými katolíky a to, co vytvořili, bylo více než jen výsledkem dlouhodobého koníčku pro zmírnění únavy z těžké jednotvárné práce. Byl to akt uctívání.

Vše bylo prostě vytesáno z přírodní soli, ale osvětlení vyžadovalo poněkud pracnější proces. Na zhotovení lustrů v solné katedrále byla po těžbě kamenná sůl rozpuštěna, roztok poté zbaven nečistot a znovu vysušen tak, až dosáhl vzhledu skla. Mnozí návštěvníci si proto představují, že zbytek kavernózního dolu bude vypadat jako lustry a přitom mají na mysli čistě bílou sůl, kterou používáme v kuchyni. Kamenná sůl se však přirozeně vyskytuje v různých odstínech šedé, tak, jako je tomu například u žuly.

Mimo neutuchajícího přílivu více než jednoho milionu návštěvníků (především z Polska a východních sousedů) proudí sem zástupy turistů i ze zemí vzdálených. Proto je zde vývoj způsobů těžby soli v jednotlivých historických obdobích zobrazen na mnoha panelech vícejazyčně .

Z bezpečnostních důvodů je pro návštěvníky otevřeno pouze méně než jedno procento z dolu, ale je téměř čtyři kilometry dlouhé. I to stačí dost unavit průměrného turistu po dvou hodinách prohlídky. Důl byl uzavřen ze dvou důvodů: Nízká cena soli na světovém trhu, těžba se nevyplácela. Důl je pomalu zaplavován - další důvod, proč je návštěvníkům vymezena pouze určitá oblast.

Z náboženských řezbářských prací může pro jejich úžasnou pravdivost a pro jejich křesťanské poslání čerpat poučení a povzbuzení mnoho návštěvníků tohoto dolu. Nahoře se ukazuje Ježíš apoštolům po ukřižování. Nevěřící svatý Tomáš zkoumá rány na zápěstí.

Dalším pozoruhodným řezbářským dílem je Poslední večeře podle obrazu Leonarda da Vinciho. Návštěvníci zde dále mohou vidět sochy králů, bojovníků a zbrojnošů, i nespočetné množství trpaslíků . Početně ale převažují sochy svatých a patronů. Svojí monumentálností vyrazí dech rozlehlý sál, kaple svaté Kingy, jehož dominantou je oltář, kříž s Ježíšem a po stěnách obrazy, plastiky i reliéfy. To vše je vytvořeno ze soli. I v nejrušnějších obdobích devatenáctého století navštívilo důl množství světových osobností a myslitelů, jak dokládá spousta zápisů ve sterých návštěvních knihách.

Tyto solné reliéfy jsou možná jediná ikonografická díla křesťanského lidového umění tohoto druhu na světě a opravdu si zaslouží být shlédnuta. Jako malé překvapení zde dostanete informaci, že důl byl zapsán na původním seznamu světového dědictví UNESCO už v roce 1978.

Z dolu se sice stále odčerpává solanka, která se odpaří Ne všechny práce byly snadné. Existuje mnoho soch v životní velikosti, jejichž vytvoření vyžadovalo značné množství času, mnoho měsíců, možná i let. V expozici dolu je také hodně předmětů, které používali horníci a které najdete na staletých zobrazeních. Katastrofální povodeň v roce 1992 zasadila poslední ránu komerční těžbě soli v oblasti a nyní důl funguje čistě jako turistická atrakce. Z dolu se sice stále odčerpává solanka, která se odpaří a zůstává nějaká sůl, ale nedosahuje ani starověkého měřítka těžby. Ale bez této činnosti by se důl brzy zaplavil.

Všechny sochy nemají náboženský nebo symbolický charakter. Horníci měli i smysl pro humor. Je zde vidět jejich vlastní pohled na pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících. Na složitě vyřezávaných postavách trpaslíků poznáme, že inspirovaly některé z horníků pro ironické zobrazení jejich vlastní práce .

Hodiny v podzemí byly dlouhé a celodenní práce ve štole ubíjející. Lze tak pochopit touhu horníků v těžkých podmínkách trochu svůj život prosvětlit a zkrášlit. Jako každé umělecké dílo, i výzdoba solného dolu vzešla z jejich strastí a bolesti.

Završením všeho je podzemní jezero, osvětlené tlumenými elektrickými svíčkami. Staré legendy o jezerech v podsvětí dávají vzniknout co nejsilnějšímu dojmu. Jak velice se liší pár minut přítomnosti zde od hluku a potu každodenního pracovního života v tehdejším solném dole...

Krychlový minerál Halit , chemický vzorec NACL Název z řeckých slov Halos – slaný a Lithos – kámen, česky Sůl kamenná Solný krystal na jílovci, Wieliczka Polsko

Doplnění obrázky, texty a hudbou a upravení do Prezentace Power Point Obsah  [skrýt]  . . Foto a text internet. Doplnění obrázky, texty a hudbou a upravení do Prezentace Power Point STreSS