Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE NÁZEV: Druhy map AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE NÁZEV: Druhy map AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL."— Transkript prezentace:

1 ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_03

2 ANOTACE NÁZEV: Druhy map AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN): Čtení OČEKÁVANÝ VÝSTUP (INOVACE): Porozumění textu, práce s textem, doplnění PL VĚKOVÁ SKUPINA: 5. ročník praktická škola METODICKÝ POKYN: Společné čtení, vysvětlení, odpovídat na otázky, práce s PL

3 MAPA ČESKÉ REPUBLIKY MAPA ČESKÉ REPUBLIKY nás seznamuje s přírodními podmínkami – kde se rozkládají pohoří, nížiny, kudy protékají řeky, kde jsou jezera a rybníky. Dozvíme se z ní, kde jsou města a jak jsou veliká, kde se nacházejí různé nerostné suroviny, kudy vedou silnice a železnice a kde jsou nejdůležitější památná místa. U každé mapy najdeme vysvětlivky mapových značek. Jedeme-li na výlet, nepotřebujeme většinou mapu celé republiky. Postačí nám mapa té oblasti, kterou chceme navštívit. Zobrazuje menší území, je podrobnější. Říká se jí MAPA TURISTICKÁ. V té se také orientujeme podle mapových značek. Najdeme tu však i další značky, které zajímají především turisty. Jsou to např. cesty pro pěší, lanovky, rozhledny, kostely, pomníky,a lyžařské vleky. V AUTOMAPĚ jsou mapové značky zaměřeny na potřeby řidičů. Jsou to například benzinové čerpací stanice, autoopravny, různé ubytovny a jídelny a hlavně všechny silnice s označenými vzdálenostmi v km.

4 Vyhledej v učebnici a doplň obrázky mapových značek:
Vodní tok Hrad Jezero, rybník Zřícenina hradu Železnice Zámek Hlavní silnice Hraniční přechod Státní hranice Průsmyk Letiště Těžba rud Restaurace Vodní elektrárna Čerpací stanice Tepelná elektrárna Lékařská služba Lázně Autokempink Vyhledej v učebnici a doplň obrázky mapových značek:

5 Vyhledej v textu druhy map a zapiš je, co je pro ně typické? Vysvětli:

6 CITACE Vlastivěda pro pátý ročník zvláštní školy. Praha: Septima, 1995, 20,21. ISBN ISBN


Stáhnout ppt "ANOTACE NÁZEV: Druhy map AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL."

Podobné prezentace


Reklamy Google