Magnetické pole, tvrdé magnety

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Advertisements

M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy,
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné motory.
ELEKTROMAGNET Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Magnety přírodní a umělé
Magnetická indukce magnetování
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Magnetické pole.
Ovládání prezentace: Enter, space, mouse
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Bc. Naďa Prejzová VY_32_Inovace_ Dělení 9
Vznik střídavého proudu
Ampérovo pravidlo, Magnetické pole solenoidu
Elektromotor a jeho využití
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
38.1 elektromagnetická indukce
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_01_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Magnetické vlastnosti látek Vypracoval: Lukáš Karlík
MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Magnetické pole cívky s proudem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elektromagnetická slučitelnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Elektrodynamický Reproduktor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Magnetické ztráty.
Fyzika – Magnetická síla
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Badatelské odpoledne 13. prosince Elektromagnetismus.
Magnetické pole Mgr. Antonín Procházka.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Magnetické vlastnosti látek
Elektrické měřící přístroje
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
Vzájemné silové působení těles
MAGNETICKÉ INDUKČNÍ ČÁRY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
Siločáry elektrického pole
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

Magnetické pole, tvrdé magnety

Magnetické pole, tvrdé magnety Magnetické pole je silové pole, které je vytvořeno trvalým magnetem, nebo elektromagnetem (vodič ve kterém prochází proud) Trvalé magnety mají dva póly severní S a jižní N, které od sebe nejdou odtrhnout i když tento magnet rozlámeme na kolik částí chceme vždy každá část bude mít oba dva póly.

Magnetické vlastnosti látek Podle toho jak magnetické pole působí na látky rozlišujeme látky nemagnetické a feromagnetické.

Magnetické vlastnosti látek Látky nemagnetické: Magnetické pole na ně téměř nepůsobí a na vakuum nepůsobí vůbec. Látky feromagnetické: Jsou do magnetického pole silně vtahovány, mnohonásobně zesilují mag. pole a lze je zmagnetovat. Feromagnetickou látku odmagnetujeme tak, že ji zahřejeme na určitou teplotu, nebo prudkými otřesy a poslední způsob působením MP opačným směrem (demagnetizace)

Magnetické pole přímého vodiče s proudem Kolem každého vodiče, kterým prochází el. proud se vytváří magnetické pole. Indukční čáry což jsou prostě jinak pojmenovaný siločáry jsou kružnice se středem ve vodiči ležící v rovině kolmé k vodiči.

Pravidlo pravé ruky Uchopíme vodič do pravé ruky, tak aby palec ukazoval směr proudu tak prsty nám ukáží směr indukčních čar.

Abychom zesílily magnetické pole vyrábíme cívky Abychom zesílily magnetické pole vyrábíme cívky. jsou to vlastně jaké-si vodiče navinuty v jedné nebo více vrstvách na sobě. Cívka je jedna ze základních elektrotechnických součástek a základ elektromagnetu. Na navinutí cívek se používají smaltované vodiče, nebo-li vodiče izolované lakem. Čím více závitů cívka má tím vybudí silnější magnetické pole. Počet závitů se značí N.