Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-015 Stejnosměrné motory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-015 Stejnosměrné motory."— Transkript prezentace:

1

2 ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-015 Stejnosměrné motory

3 Mají stejnou konstrukci jako dynama, ale mají jinou funkci.Každý motor se skládá ze statoru se sběracím ústrojím a z rotoru ( kotvy ) s komutátorem.Činnost stejnosměrných motorů se zakládá na silovém účinku magnetického pole na vodič, jímž prochází proud.

4 Stejnosměrné motory Pravidlem levé ruky určíme směr pohybu vodiče a tím i smysl otáčení motoru. Do vinutí kotvy se přivádí proud pomocí kartáčů přes komutátor, který umožňuje, že vodiči pod severním pólem prochází proud jedním směrem a pod jižním pólem opačným směrem. Viz. obr.

5 Stejnosměrné motory Vznik tažné síly motoru

6 Stejnosměrné motory Vzájemným působením magnetického pole statoru a kotvy vznikne síla, kterou se vyvine točivý moment motoru. Síla působící na každý vodič vinutí kotvy je dána vztahem: F = B I Į ( N, T, A, m)

7 Stejnosměrné motory

8

9

10 Literatura Základy elektrotechniky ( L.Voženílek – F.Lstibůrek ) Elektrická schémata a zapojení ( Berka Štěpán ) www.cs.wikipedia.org.

11 ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-015 Stejnosměrné motory."

Podobné prezentace


Reklamy Google