Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U-3-002 Skluz a princip činnosti asynchronního motoru.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U-3-002 Skluz a princip činnosti asynchronního motoru."— Transkript prezentace:

1

2 Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U-3-002 Skluz a princip činnosti asynchronního motoru

3 Elektrické stroje a přístroje Asynchronní motory Skluz a princip činnosti.

4 Asynchronní motor

5 Asynchronní motory Vložíme-li do dutiny statoru rotor s uzavřeným vinutím, indukuje se napětí, které vinutím protlačí proud. Na vodiče v magnetickém poli, kterými prochází proud, působí síly.

6 Asynchronní motory Souhrn všech sil působících na obvodu rotoru dává točivý moment, který otáčí rotorem. Kdyby se nezatížený rotor otáčel synchronními otáčkami, otáčel by se pouze setrvačností. Otáčky rotoru jsou proto menší než synchronní, proto motorům říkáme a s y n ch r o n n í.

7 Asynchronní motory Rozdíl synchronních otáček n s a otáček rotoru n jsou skluzové otáčky ( n s - n ). Poměr skluzových otáček k synchronním otáčkám je s k l u z.

8 Asynchronní motory n s — n S = --------------- 100 ( % ) n s Skluz : malé motory 10 % velké motory asi 1 %

9 Asynchronní motory Y D

10 Asynchronní motory Největší - 750 W Menší - 25 W CD přehrávač Z dětských hraček

11 Nikola Tesla – vynálezce asynchronního motoru Narození Datum: 10. července 1856 Místo: Smiljan, Rakouské císařství, dnes Chorvatsko10. července1856SmiljanRakouské císařstvíChorvatsko Úmrtí Datum: 7. ledna 1943 Místo: New York, USA7. ledna1943New YorkUSA

12 Asynchronní motory Ukázka:

13 Asynchronní motory Ukázka:

14 Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník Děkuji za pozornost.

15 Literatura Základy elektrotechniky (L.Voženílek, F.Lstibůrek) Elektrická schémata a zapojení (Berka Štěpán) www.cs.wikipedia.org.


Stáhnout ppt "Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U-3-002 Skluz a princip činnosti asynchronního motoru."

Podobné prezentace


Reklamy Google