Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy,"— Transkript prezentace:

1

2 Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy, na neživá tělesa nepůsobí. b) Gravitační síla je někdy přitažlivá a někdy odpudivá. c) Dva souhlasné póly magnetů se odpuzují. d) Velikost gravitační síly nezávisí na hmotnosti tělesa. e) Elektrické pole existuje kolem každého tělesa.

3 2. Seřaď tělesa vzestupně podle toho, jak velkou gravitační silou jsou přitahována k Zemi: člověk, auto, slon, moucha, školní aktovka, tenisový míč, kniha, stůl, umyvadlo. 3. Která z těchto těles budou přitahována mag- netem? ocelový hřebík, železný klíč, hliníková lžička, plastový obal, kousek skla, kobaltový plíšek, zlatý prstýnek, stříbrný řetízek. 4. Jaký je rozdíl mezi dočasným a trvalým mag- netem?

4 5. Doplň chybějící slova ve větách: Gravitační síla je vždy silou ………. Směr působení gravitační síly nazýváme ….. Čím je těleso dále od Země, tím …… gravi- tační síla na něj působí. Pomůcka k určení směru gravitační síly se nazývá ……. Souhlasné póly magnetů na sebe působí …… silou, nesouhlasné …… silou. Magnetická sí- la působí na předměty z ……. materiálů. Magnetická síla se s rostoucí vzdáleností od magnetu ……. Elektrická síla působí mezi …….. tělesy.

5 6. Překresli do sešitu obrázek tyčového magnetu a znázorni jeho indukční čáry. Jaký mají význam? Označ správně póly magnetu. Obr. 1 7. Uveď několik příkladů praktického využití magnetů. Využij i následující obrázek. Obr. 2

6


Stáhnout ppt "Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy,"

Podobné prezentace


Reklamy Google