Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetické ztráty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetické ztráty."— Transkript prezentace:

1 Magnetické ztráty

2 Druhy 1) Hysterezní ztráty 2) ztráty vířivými proudy

3 Hysterezní ztráty Vznikají ve feromagnetických látkách po vložení do střídavého magnetického pole. Jsou rovny výkonu, který musíme dodat na přemagnetování feromagnetické látky ve střídavém magnetickém poli a, který se v látce přemění na teplo..

4 Hysterezní ztráty Jsou přímo úměrné ploše hysterezní smyčky a jejich velikost závisí na velikosti Br a Hc. Podle tvaru hysterezní smyčky rozlišujeme magneticky měkké materiály a magneticky tvrdé materiály.

5 Hysterezní smyčka

6 Magneticky měkké materiály
Mají úzkou hysterezní smyčku a tudíž malé hysterezní ztráty. Snadno se přemagnetovávají, proto se používají na magnetické obvody elektrických strojů a přístrojů např. transformátory.

7 Magneticky tvrdé materiály
Mají širokou hysterezní smyčku, tudíž velké hysterezní ztráty. Nesnadno se přemagnetovávají a používají se na trvalé magnety.

8 Ztráty vířivými proudy
V každém vodiči, který se pohybuje v magnetickém poli nebo je v proměnném magnetickém poli se indukují vířivé proudy, jsou to proudy které se uzavírají přímo ve vodiči. Tyto proudy zahřívají materiál, ale využívají se např. jako brzděni elektroměrů a na indukční ohřev.

9 Ztráty vířivými proudy
Jak zmenšit tyto ztráty? 1) Skládáním magnetických obvodů z tenkých izolovaných plechů - je to logické vířivé proudy mohou procházet jen jednotlivými plechy a jsou tak menší. 2) Zvětšením rezistivity feromagnetické látky - Ocel se leguje křemíkem.


Stáhnout ppt "Magnetické ztráty."

Podobné prezentace


Reklamy Google