Funkce kotangens (11).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.3 JEDNOTKOVÁ KRUŽNICE Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. 2 GONIOMETRIE
Advertisements

EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Zoner Photo Studio, Histogram (7). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_M_10 Tangens Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Goniometrické funkce Kosinus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Zoner Photo Studio – Editor I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Funkce tangens Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Funkce sinus a kosinus Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu.
9. ročník GONIOMETRICKÁ FUNKCE KOTANGENS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU.
Funkce sinus (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
FUNKCE TANGENS A KOTANGENS. Definice funkcí tangens a kotangens Funkce tangens a kotangens 2 Funkcí tangens nazýváme funkci, která je dána rovnicí Funkcí.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Funkce tangens (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Kritéria dotazů II Access (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Definice: Funkce f na množině D(f)  R je předpis, který každému číslu z množiny D(f) přiřazuje právě jedno reálné číslo. Jinak: Nechť A, B jsou neprázdné.
Úvod do databází MS Access (1).
Inverzní funkce k funkcím goniometrickým (2)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Trigonometrie (1) (19).
Komplexní čísla goniometrický tvar Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
GONIOMETRICKÁ FUNKCE SINUS
56.1 Goniometrické funkce a jejich vlastnosti I.
CorelDRAW - dokument.
Graf a vlastnosti funkce
Konstrukce trojúhelníku : strana, úhel, těžnice
Propojení tabulek Access (6).
Goniometrické funkce a rovnice
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
CorelDRAW – základní objekty
Vkládání dat MS Access (5).
Vytvoření databázového dotazu z více tabulek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Základy infinitezimálního počtu
Matematika pro 2.stupeň ZŠ
Vztahy mezi goniometrickými funkcemi
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Goniometrické funkce Tangens Nutný doprovodný komentář učitele.
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
FUNKCE – vlastnosti Co znamená rostoucí funkce?
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
Lineární funkce Zdeňka Hudcová
LINEÁRNÍ FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Lineární funkce a její vlastnosti 2
Vlastnosti funkcí tg x a cotg x
ZOBRAZENÍ MNOŽINY R DO JEDNOTKOVÉ KRUŽNICE
Trojúhelníky Názvosloví Obvod Rozdělení Obsah Výšky v trojúhelníku
7 PYTHAGOROVA VĚTA.
Goniometrické funkce Tangens a kotangens. Goniometrické funkce Tangens a kotangens.
Matematika – 7.ročník VY_32_INOVACE_
Výukový materiál pro 9.ročník
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Kruh a kružnice Základní názvosloví Středová a osová souměrnost
Úhly v kružnici Středový a obvodový úhel (vztah mezi nimi)
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Základy infinitezimálního počtu
Sinus, kosinus, tangens, kotangens
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Opakování na 3. písemnou práci
Rovnice.
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Transkript prezentace:

Funkce kotangens (11)

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor: Richard Fiedler Předmět: Matematika

Obsah 1 Kotangens v pravoúhlém trojúhelníku (1) 2 3 Kotangens jako funkce (1) 4 Kotangens jako funkce (2) 5 Kotangens jako funkce (3) 6 Kotangens jako funkce (4) 7 Definice na jednotkové kružnici (1) 8 Definice na jednotkové kružnici (2) 9 Definice na jednotkové kružnici (3) 10 Definice na jednotkové kružnici (4)

Kotangens v pravoúhlém trojúhelníku (1) Kotangens definuje vztah mezi úhlem v trojúhelníku a poměrem přilehlé odvěsny a protilehlé odvěsny.

Kotangens v pravoúhlém trojúhelníku (1) 2 𝐜𝐨𝐭𝐠 (úhel)= délka přilehlé odvěsny délka protilehlé odvěsny

Kotangens jako funkce (1) 3 V pravoúhlém trojúhelníku je omezení úhlové velikosti intervalem (0°; 90°). Jaké hodnoty bude mít kotangens pro úhly vně tohoto intervalu? 𝑐𝑜𝑡𝑔 600° = ?

Kotangens jako funkce (2) 4 Definiční obor Df = R - {kπ} k∈Z Obor hodnot Hf = R Grafem funkce tangens je kotangentoida →

Kotangens jako funkce (3) 5 je neomezená je nespojitá s body nespojitosti v násobcích 𝝅 je periodická o periodě T=𝝅, ve které je vždy klesající

Kotangens jako funkce (4) 6 Je to lichá funkce → pro každé x platí f(-x) = -f(x) Graf je středově souměrný podle počátku soustavy souřadnic.

Definice na jednotkové kružnici (1) 7 Vyjádření velikosti cotg(∝) je velmi názorné pomocí jednotkové kružnice, a to na rovnoběžce s osou x, která protíná osu y v bodě C [0;1].

Definice na jednotkové kružnici (2) 8 Vyjádření velikosti cotg(∝) pro úhel z II. kvadrantu.

Definice na jednotkové kružnici (3) 9 Vyjádření velikosti cotg(∝) pro úhel z III. kvadrantu protažením ramena úhlu SB na opačnou stranu.

Definice na jednotkové kružnici (4) 10 Vyjádření velikosti cotg(∝) pro úhel ze IV. kvadrantu.

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Kotangens http://www.matweb.cz/goniometricke-grafy#gsc.tab=0 http://www.matweb.cz/jednotkova-kruznice#gsc.tab=0 http://www.karlin.mff.cuni.cz/katedry/kdm/diplomky/motyckova/Stranky_s_aplety/Tangens_kotangens.html