Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Propojení tabulek Access (6).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Propojení tabulek Access (6)."— Transkript prezentace:

1 Propojení tabulek Access (6)

2 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor: Mgr. Josef Kulhavý Předmět: Informační technologie

3 Obsah 1 Relace 2 Předpoklady úspěšného vytvoření relace 3
4 Relace 5 1. krok: výběr tabulek 6 Okno relací 7 2. krok: spojení tabulek 8 3. krok: uložení tabulek 9 Přímá výhoda relací 10 O něco náročnější relace

4 Relace 1 Pokud existuje spojení mezi dvěma tabulkami, je nutné o tom databázi MS Access informovat. Nutno vytvořit „relace“.

5 Předpoklady úspěšného vytvoření relace
2 První tabulka (do které se bude zadávat cizí klíč): Pole s cizím klíčem: dlouhé celé číslo

6 Předpoklady úspěšného vytvoření relace
3 Druhá tabulka: Pole s primárním klíčem: dlouhé celé číslo (číslo nebo automatické číslo)

7 Relace Spojujeme to, co k sobě patří
4 Spojujeme to, co k sobě patří Nápověda: většinou číslo (id) s číslem (ve druhé tabulce) 1. tabulka (Knihy): pole, do které se bude zapisovat cizí klíč z tabulky Vydavatelé 2. tabulka (Vydavatelé): primární klíč (id)

8 1. krok: výběr tabulek Databázové nástroje  Relace…
5 Databázové nástroje  Relace… Kliknutím na názvy tabulek a tlačítko „Přidat“ vložíme tabulky do okna relací. Poté můžeme okno zavřít...

9 Okno relací 6 Tabulky můžeme různě přemísťovat (tažením za záhlaví tabulky) a měnit jejich velikost (tažením za okraj tabulky – zejména dolní)

10 2. krok: spojení tabulek 7 Levým tlačítkem myši přetáhněte pole (primární klíč) z jedné tabulky do pole v druhé tabulce (cizí klíč). Poté uvolněte tlačítko myši. Zobrazenou tabulku potvrďte tlačítkem „Vytvořit“.

11 3. krok: uložení relací 8 Po vytvoření všech relací rozložení uložte a okno relací zavřete

12 Přímá výhoda relací 9 U tabulky s napojeným primárním klíčem se vlevo zobrazí sloupec se symbolem „+“. Po kliknutí se lze přesvědčit, která data jsou s vybraným řádkem spojena.

13 O něco náročnější relace…
10

14 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Propojení tabulek Access (6)."

Podobné prezentace


Reklamy Google