Kulturní a etické cíle Corporate Governance

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Účetní subsystémy dle primárních uživatelských potřeb
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Úvod do podnikových financí
Teoretický model sociální firmy Ing.Markéta Würtherlová Fokus Praha, o.s.
Zisk jako podnět a alternativní cíle firmy Mikroekonomie i
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Projektové plánování Projektové řízení Ing. Jiří Šilhán.
Předmět: Řízení podniku 1
Jakub Stránský 3. října Program kurzu  Ekonomie jako věda  Ekonomické disciplíny.
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Společenská odpovědnost organizací
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Strategie a správa akciových společností – Corporate Governance
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
CSR Společenská zodpovědnost firem. Vývoj společenské zodpovědnosti Stát a církev=tradiční garanti, jejich role slábne Začátky CSR: 2.pol. 20.stol. V.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Základy účetnictví 1. přednáška.
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Moderní personalistika Úvod
Moderní personalistika I. BLOK
Moderní personalistika I. BLOK
Základy účetnictví 1. přednáška zimní semestr 07/08.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
1 Řízení změn Modely systémového řízení. 2 Řešení jednotlivostí (cílené) Systémové řízení podnikání (institucí) Změny v „technikách“ řízení.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Výrobní faktory v podniku
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Struktura podnikatelského plánu
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Ekonomika malých a středních podniků
Společenská odpovědnost a školy
1. PODNIKÁNÍ Ing. Martina Kozáková.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Společenská odpovědnost firem
UNIVEZITA SPOLUVYTVÁŘÍ SVOU ZEMI
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Osobní management – modul č.4
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ekonomika malých a středních podniků
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Digitální učební materiál
Další vnitrostátní předpisy
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Výroba a organizace firmy TNH 1 (S-3)
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Transkript prezentace:

Kulturní a etické cíle Corporate Governance Pavel Seknička

Obsah přednášky Tradiční metody etického řízení: metoda dialogu, zdravý rozum, metoda konsensu Komplexní pohled na corporate governance (CG) Základní principy a doporučení pro orgány a instituce CG Kulturní a etické hodnoty CG Vztah CG a udržitelného rozvoje

Metody etického řízení Metody etického řízení berou v úvahu povahu podnikatelského procesu (zvolený podnikatelský model) a cíl podnikání, tj. zisk nebo jeho alternativy. Tradiční metody: Dialog Praktické uvažování – „zdravý rozum“ Konsensus Moderní metody: Corporate Governance Teorie zájmových skupin (stakeholders) Společenská odpovědnost podniku (CSR) Integrované manažerské systémy

Metoda dialogu – 1. Obě strany dialogu musí být racionální, schopné přijímat a podávat důvody jednání a rozpoznávat rozdíl mezi důvody dobrými a špatnými, pravdivými a nepravdivými důkazy Obě strany musí být svobodné, tj. schopné volit, jednat záměrně při sledování svých cílů a brát na sebe odpovědnost za výsledky jednání

Metoda dialogu – 2. Každá strana musí usilovat o souhlas druhých a být připravena dělat ústupky, aby dosáhla shody, souhlasu Každá strana musí být přijímána jako suverénní činitel ve věcech, které se dotýkají samotné její existence jako svobodně jednajícího činitele Každá strana musí chápat a přijímat závazek, např. dodržovat smlouvy

Základní principy praktického uvažování, tzv. zdravého rozumu To co je přičteno jednomu člověku k dobru nebo ke zlu, bude za stejných okolností přičteno k dobru nebo ke zlu i jinému – rovnost přístupů Je třeba respektovat práva Je třeba plnit závazky Je třeba ctít dohody Spory je třeba rozhodovat racionální argumentací, nikoliv silou Lidé kteří nerespektují práva jiných, pozbývají svých vlastních práv

Metoda konsensu Předpokládá přesné stanovení práv, odpovědností a povinností Sledování shody v dialogu Koncept nestranného pozorovatele Tato metoda navazuje na metodu racionálního dialogu, morálka má funkci životního vodítka.

Corporate Governance - definice Corporate Governance znamená řízení a správa korporací, zejména akciových společností „Řízení a správa společností zahrnuje soubor vztahů mezi managementem, správními orgány, akcionáři a dalšími zájmovými skupinami.“ (OECD principles of corporate governance) V širším slova smyslu jsou to struktury, procesy, kultury a systémy, které zajišťují úspěšné fungování organizací. (Kensey, Thompson, Wright; 1997)

Corporate governance – základní modely Model anglo-americký, resp. model finanční, efektivně fungující trhy kapitálu poskytují účinné omezení manažerských rozhodnutí a zároveň hlasovací práva akcionářů by měla garantovat využití zdrojů podniku za účelem maximalizace hodnoty pro akcionáře Model euro-asijský, který spojuje tradiční teorii správcovství a teorii zájmových skupin, cílem je dosažení maximálních efektů pro skupiny bezprostředně participující na podnikání

Celistvý pohled na corporate governance Celistvý pohled na corporate governance zahrnuje tyto úrovně: Organizačně – právní Finančně – ekonomickou Kulturně – etickou

Kulturně – etické cíle CG Kulturně-etické cíle CG korespondují s konceptem efektivní správy podniku, která bezprostředně souvisí s udržitelným rozvojem podniku. Kulturně-etické cíle CG vychází z harmonizace strategie podniku se základními hodnotami podniku což napomáhá k větší konkurenceschopnosti podniku na trhu. Zvyšuje se reputace podniku a tím se spoří náklady, zejména transakční a informační.

Základní principy a doporučení pro orgány CG Otevřenost – základ důvěry, Poctivost – úplnost informací, Zodpovědnost – povinnost zodpovídat se akcionářům (vlastníkům)

Základní hodnoty CG Autorita – mocenská a přirozená, Důvěra – základ kredibility podniku, obchodního jména, resp. značky, Kontrolovatelnost, akontabilita – interní audit, odpovědnost podniku ze zákona, skládání účtů (akontabilita), Transparentnost – tzv. koncept „skleněného nebo alabastrového podniku“, souvisí s informační otevřeností, kterou chápeme jako základ důvěryhodnosti.

Doporučení pro implementaci udržitelného rozvoje Začlenit podmínky udržitelnosti do podnikové vize Vytvořit strategii, jejímž základem je udržitelnost Implementujte udržitelnost rozvoje do všech oblastí činnosti podniku Co říkáte, také dělejte Vytvořte speciální útvar pro udržitelnost Stanovte pevná pravidla Oslovte i okolí podniku Využijte sílu lidí Zapojujte se do činnosti sítí, včetně sociálních Samotný reporting nestačí