Vývoj v energetice jako hnací motor pro ESCO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR , Žofínské fórum Ing. Jiří Gavor, CSc. jednatel ENA ředitel ANDE.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Co můžeme očekávat v české energetice v nejbližších letech
Transkript prezentace:

Vývoj v energetice jako hnací motor pro ESCO Jiří Gavor ředitel ENA a ANDE ESCO - nový potenciál pro energetiku i ekonomiku 6. 12. 2017

Cíle energetické politiky EU Cíle 20-20-20 do roku 2020 Dekarbonizace cíl ČR i EU v předstihu splněn OZE cíl ČR splněn, EU zřejmě splní Energetické úspory pro EU splněn, pro ČR velké problémy Cíle EU 40-27-27 do r.2030 Nebo 40-30-30 podle doporučení Komise? Nebo 40-35-40, podle usnesení Výboru EP pro průmysl, výzkum a energetiku ze dne 28.11.2017?! 2 2

Energetické úspory – proč jsou vlastně problémem? Výhody konceptu: přirozenost a srozumitelnost, úspory energií jsou brány jako správná věc každým spotřebitelem, velkým či malým. Což zdaleka neplatí o snižování CO2 či zvyšování OZE. Přece nám všichni říkali „Nejlevnější energie je ta uspořená“ Ale ono to není tak docela pravda…. 3 3

4 4

K té srozumitelnosti: kdo ví, jak jsou definovány požadavky na úspory? Metodika 1: Cíle jsou počítány vůči referenční spotřebě pro rok 2030 z predikcí EK v roce 2007. Pokud byly predikce nadhodnoceny, úspory se dosahují snadněji. Metodika 2: Vychází se z očištěné konečné spotřeby prodaných paliv a energií v letech 2010 až 2012. Z této konečné spotřeby je vypočítán tříletý průměr, který je využit pro výpočet úspor v jednotlivých letech 2014 –2020, tzn. každoročního dosažení výše úspor 1,5% objemu konečné spotřeby. To je pro ČR cca 7,2 PJ/rok, celkově 51 PJ v letech 2014-2020. Naštěstí je umožněna 25% tzv. flexibilita ve vykazování cíle… Oba přístupy vedou k jiným číslům, nutno harmonizovat… 5 5

Co na to obchodníci s energiemi Obchodníci podporují současný přístup vlády k závazkům, který se vyhýbá tvrdým restriktivním opatřením, přenášející povinnost úspor na dodavatele energií. Což neznamená, že na konkurenční a dobrovolné bázi nic nedělají – viz poradenství, slevy na úsporné spotřebiče atd. Pokud by ale povinnost roční úspory 1,5% byla přenesena na obchodníky, tak bychom to považovali za absurdní a byrokratický přístup. Doufáme, že k tomu nedojde. 6 6

Úspory kontra ceny energií Nevýhody konceptu: čím vyšší ceny energií, tím vyšší motivace k úsporám. A naopak. Kolikrát už jsme slyšeli: energie už budou jen dražší blíží se vyčerpání přírodních zdrojů Mylná strašení nedostatkem a vysokými cenami energií není správný koncept. Ale i při dostatku a přiměřených cenách energií lze motivovat k úsporám a k environmentálně šetrným zdrojům: výchova rozumná podpora úsporných a šetrných technologií 7 7

Jediná cesta pro úsporné technologie a OZE - snižování nákladů Vítr U větru se výsledky aukcí v Evropě dostaly na cenu 43 EUR/MWh (srpnová aukce německých pevninských instalací). Slunce U velké fotovoltaiky nyní ceny na 57 EUR/MWh (6/2017, Německo). Přitom jen před rokem byla 72 EUR/MWh (8/2016, Německo). Nemluvě o aukci ve Spojených arabských emirátech, kde se cena zastavila na 29,9 USD/MWh (cca 660 Kč). Baterie Velká úložiště se dostala na cca 400 EUR/kW (200 MW, regulace frekvence pro National Grid) A co na to jádro? 8 8

A co na to jádro? Staví se hlavně v Číně a rozvojových zemích, ve vyspělých zemích převažuje útlum, celkově stagnace. Westinghouse – bankrot Areva – téměř bankrot, záchrana přes státní EDF Jihokorejský APR 1400 - Jižní Korea vyhlásila odchod z jaderné energetiky Čínský Hualong One – bez referencí ze států mimo Čínu, lze čekat obtíže při získání licence Rosatom – maďarský model 9 9

Svět tradiční a nové energetiky 10 10

Výroba elektřiny podle SEK v cílovém roce 2040 JE 46 až 58 % OZE 18 až 25 % Uhlí 11 až 21 % ZP 5 až 15 % 11 11

Schválení SEK – květen 2015 Dokument, jenž vytyčuje strategické záměry pro rozvoj tuzemské energetiky na 25 let. Naplňování SEK vyhodnocuje MPO nejméně jedenkrát za 5 let a o vyhodnocení informuje vládu. Vyhodnocení je podkladem pro případnou aktualizaci SEK. 12 12

Hlavní úspěch SEK: rozhodnutí o územních limitech těžby hnědého uhlí Hlavní problém: financování výstavby nových jaderných bloků V programech všech parlamentních stran existuje shoda, že potřebujeme „vhodný energetický mix“, který povede k soběstačnosti a zároveň bude ohleduplný k životnímu prostředí. Všechny strany chtějí podporovat jadernou energetiku, šetřit životní prostředí a dostupnou energii za dostupné ceny. 13 13

Uhelnou energetiku čekají těžké časy Uhelnou energetiku čekají těžké časy. Vynucené modernizace jsou ale příležitosti pro ESCO... Zpřísnění emisních limitů i pro zdroje do 50 MW už od 1.1.2018. A další rány mohou přijít, viz návrh Komise na limit 550 g CO2/kWh pro kapacitní mechanismy. To vše je příležitost pro plyn. 14 14

Co nás ještě čeká v novém roce? Smršť legislativy Balíček EU "Čistá energie pro všechny Evropany“ přináší revizi: nařízení o správě Energetické unie směrnice o obnovitelných zdrojích energie směrnice o energetické účinnosti směrnice o energetické náročnosti budov 4 elektroenergetické návrhy – nařízení o ACER, směrnice o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou, nařízení o trhu s elektřinou a nařízení o připravenosti na rizika v elektroenergetice. Zimní balíček dále obsahuje také sdělení "Čistá energie pro všechny Evropany“, zprávu o cenách energií, zprávu o kapacitních mechanismech, strategii pro energetický výzkum a inovace a několik nařízení Komise o ekodesignu. 15 15

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE gavor@ena.cz 16 16