Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
ZEMĚPIS. - Slunce (1 hvězda) - 8 planet: - Merkur - Venuše - Země - Mars - Jupiter - Saturn - Uran - Neptun SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Cestujeme vesmírem Hra pro skupiny. Každá skupina si hází kostkou a podle toho, kolik hodí, vybere si cestu k vesmírnému tělesu. Pokud správně odpoví na.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Slunce Juli Krejčí.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Volně žijící zvířata – rybník, potok
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Křížovky s VS po S II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Sluneční soustava 4. ročník/oktáva.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Saturn Sluneční soustava Název školy
VY_32_INOVACE_17_32_PODNEBNÉ PÁSY
Název projektu: Moderní škola
Astronomické jednotky délky
Úvod do astronomie.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
MĚSÍC.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_14_32_POHYBY ZEMĚ – STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Země ve vesmíru.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Neživá příroda - vzduch
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VI. ročník ZŠ (praktická)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková VESMÍR – ZEMĚ podmínky života Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková 1

Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku a názorných ukázek, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci získají nové znalosti a utvrdí dříve nabyté poznatky. Důraz je zde kladen na environmentální výchovu v globálních souvislostech. Autor: Jitka Dvořáková Datum vytvoření: září 2011 Jazyk: čeština Vzdělávací oblast: člověk a příroda Obor: přírodopis Tematický okruh: neživá příroda Učivo: vznik a stavba Země a její postavení ve vesmíru Očekávaný výstup: Žák umí vysvětlit význam podmínek pro život na Zemi, postavení ve Vesmíru, fyzikální a chemické vlastnosti pro vznik a existenci života na Zemi. Speciální vzdělávací potřeby : žádné Klíčová slova: Vesmír, planety, ostatní vesmírná tělesa Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák II. stupně – 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

VZNIK PLANETY rotace (otáčení) mlhoviny – před pěti miliardami let působení přitažlivých sil - smršťování shromáždění v centru rotujícího mraku - vznik prvotního Slunce zbylá mlhovina - vznik planet, měsíce a komet

PLANETA ZEMĚ A MĚSÍC obr. č. 1

ZEMĚ PLANETA SLUNEČNÍ SOUSTAVY patří do seskupení vesmírných těles – GALAXIE naší galaxií je MLÉČNÁ DRÁHA SLUNEČNÍ SOUSTAVA Tvořena osmi planetami: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Planety obíhají okolo Slunce.

SLUNCE žhavé vesmírné těleso je hvězda (100X větší než Země) vzdálena od Země 150 milionů kilometrů uvolňuje energii (sluneční záření) vyzařuje energii do prostoru ohřívá Zemi – energie pro veškerý život způsobuje další děje (oběh vody, proudění vzduchu a mořské vody)

ZATMĚNÍ SLUNCE obr. č. 2

PLANETY chladná, různě velká tělesa září odraženým světlem Slunce kolem planet obíhají menší tělesa: měsíce komety meteoroidy

PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY obr. č. 3

ZEMĚ – domov života Vhodné podmínky pro život: přiměřené množství sluneční energie postavení ve Sluneční soustavě vhodná vzdálenost od Slunce

Pohybům Země se přizpůsobil život na Zemi. POHYBY ZEMĚ Otáčení kolem nakloněné osy Oběh okolo Slunce: - střídání ročních období - střídání dne a noci Pohybům Země se přizpůsobil život na Zemi.

POHYB ZEMĚ OKOLO SLUNCE obr. č. 4

přirozená družice Země (satelit) MĚSÍC přirozená družice Země (satelit) Částečný vliv na život Ostatní planety – život neovlivňují slapové jevy : příliv a odliv

MĚSÍC OBĚZNICE ZEMĚ obr.č.5

MOŽNOSTI ZÁNIKU PLANETY srážka s kometou dopad obrovského meteoritu jaderné katastrofy selhání lidského faktoru!

POUŽITÉ ZDROJE k obrázkům č. 1 - č. 5 http://www.datakabinet.cz/cs/Vyukove-materialy-a-data/Clovek-a-priroda/Vyukove-tabulky/Slunecni-soustava-pohyby.html http://www.datakabinet.cz/cs/Vyukove-materialy-a-data/Clovek-a-priroda/Vyukove-tabulky/Slunecni-soustava-planety.html