Přírodní školní zahrada

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolu si pomáháme, společně se vzděláváme aneb místně zakotvené učení v praxi Závěrečné setkání škol -ŠUŽ - Praha dne Projekt - Úprava okolí.
Advertisements

MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
24/09/2016 REFORMA ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY „ Vláda bude usilovat o vyvážený rozvoj venkova s cílem podpory zaměstnanosti a podnikání, zejména s využitím evropských.
Pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 10. setkání středa 8.října 2008 Radniční sál BOUZOV.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Cestovní ruch dostupný všem. 1) Rekonstrukce/vybudování odpočívadel, center služeb pro turisty a hygienického zázemí pro pěší, cyklisty a handicapované.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK Linda Kotounová Šárka Háková.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
Centrum ekologické výchovy „Aquila“ v Bartošovicích na Moravě.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Tourism X Games Zimní Tourism X Games OBSAH 1)Kdo jsme 2)Zimní a Letní Tourism X Games )Řekli o Tourism X Games 4)Pozvání na Zimní Tourism.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Zdravá škola Křižánky Dotace Kraje Vysočina – MA 21, Zdraví 21
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Základní škola a mateřská škola Bukovec
1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příprava na multikulturní výchovu pro učitele a učitelky MŠ
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Bylinková spirála.
Název projektu: Moderní škola
Dobrá praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Příspěvek na konferenci
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Krkonošský národní park.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková CZ.1.07/1.4.00/
STULÍK ŽLUTÝ BLATOUCH BAHENNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Ekosystém louka Živočichové
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Děti jsou naše budoucnost
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Talentcentrum – rozvíjíme talentované žáky SŠ a ZŠ společně
LES Les hraje v životě každého člověka důležitou roli.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
12. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV, AKADEKIKA HEYROVSKÉHO
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
VÁNOCE Jak pomáháme mamince?.
V lékárnách od BŘEZNA V lékárnách od BŘEZNA 2018.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Přírodní školní zahrada Mgr. Ladislava Filipová, Ph.D. Bc. Jana Bohuňková PhDr. Roman Kroufek, Ph.D. pULec - První ústecké environmentální centrum

Co je přírodní zahrada? Vlastně taková malá přírodní rezervace, která: nabízí životní prostor živočichům, jimž ubývají úkryty v krajině; produkuje pro vás čerstvé a zdravé potraviny bez chemie; umožňuje relaxovat, setkávat se a tvořit; je esteticky krásná a pestrá s množstvím různých stanovišť; je místem pozorování, poznávání a učení se přírodním procesům.

Tři jednoduchá pravidla Nepoužívat rašelinu. Nepoužívat minerální hnojiva. Nepoužívat žádné chemické pesticidy a herbicidy.

Přírodní zahrada pro radost Kmeny a klády (pro cvičení rovnováhy)

Pavoučí síť

Tajná skrýš

Hmatový chodník

Tajuplný tunel

Visutý/provazový žebřík

Přírodní amfiteátr, špalky na sezení a ohniště

Zahrada k užitku a poučení Záhony

Bylinková spirála

Kompost

Multifunkční altán

Včelí úl

Zahrada pro zvířecí kamarády Hmyzí domečky

Budky a krmítka pro ptáky

Hromada klestí, listí a mrtvé dřevo pro brouky a další hmyz

Jezírko

Kamenná zídka

Další možnosti Popínavky na fasádu (třeba beztrnné ostružiny)

Projekt Přírodní školní zahrada Výzva 16_2017 ze Státního fondu pro životní prostředí MŽP Možnost získat na realizaci zahrady až 500.000 Kč Výše podpory na jeden projekt činí 85 % z celkových způsobilých výdajů. Žádosti je možné podat v období od 5. 9. 2017 do 31. 1. 2018. Období realizace do 31. 8. 2020. Rozvoj venkovního zázemí za účelem školního i mimoškolního vzdělávání (zejména EVVO, přírodovědného či neintenzivního pěstitelství), které probíhá ve venkovním prostředí, v přímém kontaktu s přírodou. Jedná se zejména o: tvorbu bylinkových či pěstitelských zahrad začlenění dílčích prvků přírodních zahrad v rámci školních pozemků (např. skalky, komposty, jezírka, broukoviště, kamenné hromady, apod.)2, pořízení či vybudování učeben v přírodě, které nezastavují/nezpevňují půdu (vrbová zákoutí, stany, tee-pee, popř. přírodní amfiteátry či lehké pergoly pro zastínění apod.) pořízení či vybudování přírodních laboratoří - tedy ukázkové biotopy a jiné demonstrační prvky pro přírodovědné vzdělávání (např. meteorologická budka, prosklené kompostéry, včelí úly, sbírky dřev, kamenů z okolí apod.), vybudování naučných stezek a tabulí s vazbou na zahradní přírodní prvky.

Participace rodičů: Kdy se rodiče zapojují? posiluje vazbu mezi dětmi a dospělými umožňuje dětem vidět rodiče v jiných rolích je jednou z výhod při hodnocení projektu  Kdy se rodiče zapojují? Rodiče jsou vítanými pomocníky již ve fázi přípravy projektu, dále pak během „budování“ zahrady, při nenáročné údržbě (cca 1x ročně).. a samozřejmě při společných oslavách a akcích v zahradě! 

a přejeme příjemný zbytek dne! Prosíme, do 31.10. vyplňte anketní lístky, které budou umístěny v šatnách. Děkujeme! Pokud máte chuť zapojit se do přípravy projektu, dejte nám vědět! mszvonecek@volny.cz janina.bohunkova@gmail.com filipoval@centrum.cz Děkujeme za pozornost a přejeme příjemný zbytek dne!