Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. Výživa v OVZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Chemické složení organismů
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Biopotraviny ve školním stravování
Alimentární onemocnění
Základní pojmy ve výživě
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Alimentární onemocnění
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Koncepce ošetřovatelství
Cizorodé látky v potravinách
Potraviny pro zvláštní výživu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
HACCP.
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno
Definice, základní pojmy
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno ová adresa:
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO 18452
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Potraviny rostlinného původu
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování.
Epidemiologicky rizikové potraviny
Malnutrice.
Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. Výživa v OVZ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Biopotraviny.
Zdraví a jeho determinanty
Epidemiologicky rizikové potraviny
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování a měření složek životních a pracovních podmínek v rámci ochrany veřejného zdraví ve spolupráci s lékařem a odborným pracovníkem v laboratorních metodách. Akreditační materiál LF – obor Zdravotní laborant: povinný předmět Monitorování zevního prostředí. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU, Kamenice 5

Výživa Malnutrice Jakost Bezpečnost Z nedostatku: protein-energetické malnutrice nutriční anémie osteoporóza poruchy štítné žlázy z nedostatku jódu Hypovitaminózy, avitaminózy, karence mikroživin při malnutricích Z nadbytku: metabolický syndrom (krevní lipidy, glykemie) Nadužívání doplňků stravy Jakost Soubor charakteristických znaků Bezpečnost Nákazy a otravy z potravin Methanolová causa (2012) Výživa člověka Makro živiny Mikro Voda Jakost Bezpečnost Výživu člověka tvoří makroživiny (bílkoviny, tuky, sacharidy dohromady tvoří energetický substrát i strukturní matici), mikroživiny (vitamíny a minerální látky; dohromady tvoří strukturní matici a aktivně se zapojují do metabolických procesů jako koenzymy, transmitery aj.) a voda (základ vnitřního prostředí, ale také nepostradatelný výživový faktor). Při hodnocení výživy rozlišujeme pojmy jako je jakost a bezpečnost. Jakost je soubor charakteristických vlastností, bezpečnost je základní požadavek pro to, by výživa plnila svoje „pokročilé“ funkce. Nedostatečnou výživu označujeme jako malnutriční stav. Malnutriční stav může pocházet z nedostatku i nadbytku živin. Malnutrice pramenící z nadbytku jsou fenoménem vyspělých ekonomik. Dokonce i nadměrné užívání doplňků stravy se může vést až k různým výživovým dysbalancím, nehledě na skutečnost, že část doplňků stravy na trhu neodpovídá ani základním bezpečnostním standardům.

© UZIS ČR, 2012 Jakákoliv data je třeba umět hodnotit kriticky. Nárůst počtu diabetiků připadá na diabetes II. typu. Jak velký je vliv nezdravého životního stylu a kde začíná efekt výkonnější sekundární prevence v rámci systému zdravotnictví?

Potravina Jakákoliv látka nebo výrobek, zpracovaná, částečně zpracovaná nebo nezpracovaná, která je určena ke konzumaci člověkem nebo u níž lze důvodně přepokládat, že ji člověk bude konzumovat mezi potraviny patří také: nápoje, žvýkačky a jakékoliv látky včetně vody, které jsou úmyslně přidávány do potraviny během její výroby, přípravy nebo zpracování mezi potraviny nepatří: krmiva, živá zvířata, pokud nejsou připravena pro uvedení na trh k lidské spotřebě (některé plody moře uváděné na trh v živém stavu), rostliny před sklizní, léčivé přípravky, kosmetické prostředky, tabák a tabákové výrobky, omamné a psychotropní látky, rezidua a kontaminující látky Výživa lidí sestává z potravin. Potravinou je jakákoliv látka, která je určena ke konzumaci nebo o níž to lze důvodně předvídat. Definice je převzata z textu současné potravinové legislativy.

Bezpečnost potravin Potravina je bezpečná, není-li škodlivá pro zdraví z pohledu účinků Krátkodobých Dlouhodobých Na zdraví dalších generací Kumulativně toxických ... a to vzhledem k zvláštní citlivosti určité skupiny strávníků Je-li produkt vhodný k lidské spotřebě např. z důvodu rozkladu, hniloby nebo cizích příměsí Datum použitelnosti (Spotřebujte do…) × Datum minimální trvanlivosti Potravina je bezpečná, není-li škodlivá pro zdraví z hlediska nepříznivých účinků v jakémkoliv časovém horizontu. Bezpečnost potravin se posuzuje vždy relativně, ve vztahu k individuální vnímavosti osoby, která potravinu do své výživy zařazuje. Typicky se může jednat o alergenní účinek potravin, který je relativní vždy.

Faktory ohrožující bezpečnost potravin a pokrmů Biologické Kontaminace primární a sekundární Infekce: kampylobaktery, salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter sakazakii, stafylokokový enterotoxin, viry, parazitární onemocnění (giardióza, teniózy) Trichinella spiralis (1954), Mycobacterium tuberculosis v mléce (1968), Brucella abortus (1964) Intoxikace: histamin, stafylokokový enterotoxin, toxin B. cereus, toxin Cl. Perfringens, botulotoxin Mediální témata: aviární influenza, BSE Škody na zdraví nejčastěji způsobují patogenní mikroorganismy, jejich toxiny a parazité. Výskyt parazitárních nákaz z potravin není v našich podmínkách tak častý a veterinární péče o chovy zvířat i spolupráce veterinární péče s mysliveckými sdruženími přispěla k praktické likvidaci dříve závažných nákaz. Některým otázkám, které souvisejí s konzumací potravin, je věnována větší mediální pozornost, že odpovídá velikosti problému. Dosud nebylo objasněno, do jaké míry je vůbec možný alimentární přenos některých závažných nákaz ze zvířat na lidi a důsledkem nedostatečné komunikace rizik v této oblasti je nepochopení, že primárním cílem mnohých veterinárně-hygienických opatření je zajištění bezpečného vnitřního trhu s potravinami.

UZIS, statistika infekčních nemocí

Faktory ohrožující bezpečnost potravin a pokrmů Chemické Zemědělská prvovýroba: růstové preparáty, veterinární léčiva, hnojiva, pesticidy, insekticidy (ochranné lhůty) maziva, čistící prostředky, chladící média (závady a havárie  znehodnocení produktu) Environmentální znečištění: těžké kovy, POPs (chlorované uhlovodíky) TDI (mg/kg t. hm. a den) Potravinářská aditiva E-kódy ADI (mg/kg t. hm. a den) NPM (mg/kg potraviny) Původ chemických látek v potravinách lze vysledovat ze zemědělské prvovýroby, s tím také souvisí znečištění životního prostředí. Některé chemické látky (označované jako látky aditivní) jsou do potravin záměrně přidávány s cílem dosáhnout lepších výsledků. Limity chemických látek v potravinách jsou stanoveny v přepočtu na kilogram tělesné hmotnosti člověka při průměrné konzumaci, pro dozor nad potravinami je praktičtější přepočet na kilogram potraviny (opět se však vychází z průměrné konzumace). Limity jsou nastaveny tak, aby při současných znalostech zajišťovaly ochranu při dlouhodobé konzumaci předmětné potraviny.

Dietární expozice © SZU, subsystém V. Výskyt chemických látek v potravinách můžeme hodnotit na časové ose (pokles nebo vzestup v čase). Výskyt perzistentních organických polutantů (POPs) je důsledkem staré ekologické zátěže, projevit se mohou také lokální vlivy.

Bezpečnost doplňků stravy Výživové tvrzení Zdravotní tvrzení Některé doplňky stravy jako specifické chemické nebezpečí obsahují nepovolené látky, jejichž užití je vyhrazeno pouze pro léčiva.

Faktory ohrožující bezpečnost potravin a pokrmů Fyzikální Sklo (čiré), sponky, části oprýskávajícího nátěru, šrouby, matky, třísky, provázky, kousky lepenky, knoflíky, bižuterie, šperky… Radioizotopy Přímo ionizující [Gy  Sv], přirozené pozadí, následek havárií (Černobyl, 1986; Fukushmia, 2011) Nepřímo ionizující: konzervace potravin ozařováním, radiofobie Jiná Alergeny a intolerance Obsah nedeklarovaných složek Do potravin mohou pronikat také cizí příměsi a způsobovat možnost poranění osob. Nezařazeným nebezpečím jsou alergeny v potravinách, zvláště když přítomnost alergenu není řádně uvedena.

Nástrojem komunikace rizika je doporučení pro veřejnost publikované pod názvem „Pět klíčů k bezpečnému stravování“. Jedná se o zdravotně výchovný materiál, vydaný z iniciativy Světové zdravotnické organizace. Pět zásad k bezpečnému stravování zahrnuje: 1. požadavek na čistotu ve spojení s potravinami, 2. požadavek na zamezení styku syrových a uvařených potravin, 3. požadavek na dostatečnou tepelnou úpravu, 4. požadavek na dodržování skladovacích podmínek, 5. požadavek na používání pouze nezávadných potravin a surovin.

Závěr Ačkoliv úlohou výživy člověka je zajištění adekvátního přívodu živin, nepominutelná zůstává otázka bezpečnosti potravin. Činitelé ohrožující bezpečnost potravin jsou nejčastěji původu biologického, chemického a fyzikálního, přičemž existuje množství hraničních produktů (doplňky stravy), které mohou ohrožovat veřejné zdraví z důvodů (záměrně) chybných interpretací informací o produktech. Znalost = prevence.