Ruční obrábění plastu II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Pracovní činnosti - 6. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Technologie – Měření a orýsování
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zoner Callisto Ostatní manipulace s objekty II.
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Výroba špalíku na broušení
OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Rovnání a ohýbání.
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Chaloupka Jiří
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Zpracování drátu I Háček na tabuli
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Zoner Callisto – editor bitmap
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Poměr v základním tvaru.
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Spoje lepené Lepení PVC pro potřeby kanalizačního potrubí v rozvodech domovní kanalizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Skládání sil, rovnováha sil
VY_32_INOVACE_645_PILOVÁNÍ MATERIÁLU Název školy
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Ruční obrábění plastu II
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Strojní obrábění – Praktická úloha 3.
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Pořadí obrázků – domeček
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_30_604
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Základní obeznámení s programem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Registrační číslo projektu
Zoner Callisto Ostatní manipulace s obrázky I.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Poměr v základním tvaru.
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
Transkript prezentace:

Ruční obrábění plastu II Brousítko na tužky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Otmar Němec. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Výsledek základních úkonů ručního obrábění plastu Výsledkem základních úkonů ručního obrábění plastu jsou 3 díly skládající se z umakartu, měkčeného PVC a brusného papíru.

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Pilování Pilování plastů pilováním dotváříme konečný tvar výrobku nástrojem pro pilování je pilník pilování se u plastů používá zejména při srážení hran, odstraňování otřepů a úpravě zakřivených dílů nebo nerovné plochy u plastů používáme pilníky s jednoduchým sekem častěji než s dvojitým sekem kvůli zanášení po zanešení těla pilníku zbytky plastu očistíme drátěným kartáčem ve směru seků

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Broušení Broušení plastů broušením dokončujeme obrábění plastu výrobek získává svoji závěrečnou hladkost při broušení se používají papíry s brusnými zrny ze skla nebo pazourku zrnitost smirkového papíru se udává číslem pro velmi jemné broušení používáme brusné papíry pro broušení za mokra (označené jako waterproof = voděodolné) broušení tzv. „mokrou cestou“ znamená průběžné namáčení smirkového papíru k tomu určenému do vody smirkové papíry se vyrábí v různých zrnitostech s označením cca 400 až 2000

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Rašplování a pilování Rašplování a následně pilování umakartového dílu. Pomůcky: rašple, pilník, svěrák, dřevěné vložky.

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Výsledek obrábění plastu Výsledkem obrábění umakartového dílu je tvar totožný s šablonou.

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Lepení Lepení brusného papíru na umakartový díl. Pomůcky: lepidlo na papír.

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Tvarování Tvarování plastů teplem tvarování teplem lze provádět pouze u termoplastů – a to v rozmezí teplot 80 °C až 150 °C při uvedené teplotě je můžeme ohýbat a formovat do požadovaného tvaru poté je musíme ochladit, jinak by se vrátily do původního stavu = tzv. tvarová paměť teplota tvarování záleží vždy na druhu termoplastu, tloušťce desky a složitosti provedení požadovaného tvaru jako zdroj tepla můžeme použít horkovzdušnou pistoli

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Tvarování teplem Tvarování (ohýbání) měkčeného PVC přes plech (tl. 4 mm) za pomoci horkovzdušné pistole (manipulace s pistolí je v režii učitele). Pomůcky: plech k ohybu, horkovzdušná pistole.

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Výsledek tvarování teplem

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Orýsování – příprava na vrtání Orýsování, označení středu 10 mm od neohnutého okraje měkčeného PVC. Pomůcky: měkká tužka, ocelové měřidlo.

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Upnutí, vrtání Upnutí měkčeného PVC s umakartovým dílem do svěráku asi 25 mm od špice umakartu pro vyvrtání díry (průměr vrtáku 4 mm). V tomto případě máme k dispozici akumulátorovou vrtačku. Poslední fotografie zobrazuje vrtání sloupovou vrtačkou. Pomůcky: vrtačka se šroubovitým vrtákem, svěrák, dřevěné vložky, dřevěná podložka.

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Příprava na nýtování Příprava obou dílů včetně podložek a nýtu ke zkompletování. První fotografie představuje nýt pro nýtovací kleště. Druhá fotografie znázorňuje klasický hliníkový nýt (v případě potřeby se dá zkrátit pilkou na kov), který se opracovává na straně bez hlavy kladivem. V obou případech dodržujeme pořadí pro nýt: podložka, PVC, podložka, umakart, podložka, PVC, podložka.

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Nýtování Nýtování pomocí nýtovacích kleští. Pomůcky: nýtovací kleště

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Výsledek práce Výsledkem celé naší práce je brousítko na tužky. Výrobek u prvních dvou fotografií vznikl za pomoci nýtovacích kleští. Poslední fotografie znázorňuje spojení klasickým nýtem za pomoci kladiva. V obou případech nesmíme nýt zmáčknout na doraz, zamezili bychom otáčení brousítka.

Ruční obrábění plastu II – brousítko na tužky Zdroj MOŠNA, F. et al. Praktické činnosti. 2. vyd. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2001. 103 s. Práce s technickými materiály pro 6.–9. ročník základních škol. ISBN 80-7168-755-3. Použité obrázky k ručnímu obrábění plastu jsou vlastní tvorbou autora. Další obrázky jsou dostupné pod licencí Microsoft Office verze 2010 na http://office.microsoft.com.

Děkuji za pozornost.