Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ Hudební skladatelé TÉMA:
Bedřich smetana Život a dílo
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Antonín Dvořák český hudební skladatel
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antonín Dvořák – A.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Osobnosti národního obrození
světoznámý hudební skladatel
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Antonín Dvořák ( ).
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Antonín Leopold Dvořák
ANTONÍN DVOŘÁK ( – ).
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
ANTONÍN DVOŘÁK.
Česká kultura 19. století.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
1. Název nejznámější Dvořákovy opery. 2. Název opery, která měla premiéru při otevření Národního divadla. 3. Rodiště Bedřicha Smetany. 4. Název melodramu.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_897_5TR_HV Autor: Mgr. Monika Bittová.
BEDŘICH SMETANA.
Antonín Dvořák Základní informace. Antonín Dvořák Základní informace.
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
Antonín Dvořák Světově uznávaný český hudební skladatel 19.století ROMANTIZMUS.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Antonín Dvořák Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 2 – výukový.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_28_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_20_ANTONÍN_DVOŘÁK_TEST Dějiny hudby listopadu 2012 A. Dvořák– život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Petr Iljič Čajkovskij AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_20_HUDEBNÍ VÝCHOVA_ANTONÍN DVOŘÁK_DÍLO.
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
1. Název nejznámější Dvořákovy opery.
Česká opera Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_09_ČESKÁ OPERA Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: Základní škola Netvořice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Světoví hudební skladatelé
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_19. ROZVOJ KULTURY A UMĚNÍ V 19. STOLETÍ -- ANTONÍN DVOŘÁK TÉMA: ROZVOJ KULTURY A UMĚNÍ V 19. STOLETÍ - ANTONÍN DVOŘÁK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2349 Anotace Digitální učební materiál žákům přiblíží rozvoj kultury a umění v 19. století . Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.

Vysvětlili byste toto tvrzení? ROZVOJ KULTURY A UMĚNÍ Koncem 19. století byl téměř všechen český lid gramotný. Vysvětlili byste toto tvrzení? To znamená, že obyvatelé českých zemí uměli číst, psát a počítat.

V 19. století se narodili například tito básníci a spisovatelé: Božena Němcová, Karel Havlíček Borovský, Karel Hynek Mácha, Svatopluk Čech, Jan Neruda, Josef Václav Sládek, Alois Jirásek. Pokuste se ve vaší nebo městské knihovně nalézt některé literární dílo českého básníka či spisovatele 19. století. Češi měli vřelý vztah k divadlu. Vlastenci uspořádali dobrovolnou sbírku na vybudování Národního divadla v Praze. Bylo otevřeno počátkem 80. let 19. století. I když divadlo krátce po jeho otevření vyhořelo, podařilo se ho v roce 1883 opět otevřít. První skladba, která při znovuotevření divadla zazněla byla opera Libuše od Bedřicha Smetany ( 1824- 1884 ).

Vzpomeneš si na některé informace ANTONÍN DVOŘÁK ( 1841 – 1904 ) Vzpomeneš si na některé informace o Antonínu Dvořákovi? A. Dvořák v r. 1886

Najděte si na mapě České republiky místa, kde A. Dvořák pobýval. ŽIVOT A. Dvořák se narodil v Nelahozevsi nedaleko Prahy. Jeho otec byl řezníkem, hostinským. Otec hrál na citeru. Celá Dvořákova rodina byla hudebně nadaná. Otec chtěl, aby se Antonín také stal řezníkem. Tři roky pobýval u svého strýce ve Zlonicích. Jeho učitel a varhaník Antonín Liehmann odhalil jeho hudební talent. Rodný dům v Nelahozevsi Najděte si na mapě České republiky místa, kde A. Dvořák pobýval.

KARIÉRA V šestnácti letech odešel do Prahy studovat varhanickou školu. V Prozatímním divadle hrál na violu pod vedením Bedřicha Smetany. Na živobytí si přivydělával hodinami hry na klavír. Tak se seznámil se svojí manželkou. S manželkou Annou Čermákovou měl devět dětí, tři zemřeli v dětství.

Víš, jak se tato skladba jmenuje? SLOVANSKÉ TANCE ho proslavily po celém světě. V letech 1892 – 1895 dělal Dvořák ředitele americké národní konzervatoře v New Yorku. Tento pobyt v USA Dvořákovi přinesl světovou slávu a uznání. Zde složil svoji nejznámější skladbu 9. symfonii – Novosvětskou. Po návratu do Čech složil například operu Rusalka. Inspiroval se českým folklorem. V roce 1901 se stal profesorem na pražské konzervatoři. Jeho žák se oženil s Dvořákovou dcerou Otilií. Víš, jak se tato skladba jmenuje? 9.Symfonie - Novosvětská

OTÁZKY Jací básníci a spisovatelé se v 19. století narodili? Kde se narodil A. Dvořák? Vyhledej na mapě. Jaké hudební dílo proslavilo Dvořáka po celém světě? Kdy bylo otevřeno Národní divadlo? Setkal se A. Dvořák ve svém životě s B. Smetanou? Kde složil Novosvětskou symfonii?

CITACE Cs.wikipedia.org [online]. 4. 10. 2008 [cit. 2011-11-19]. Soubor:Dvorak1.jpg. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dvorak1.jpg>. Cs.wikipedia.org [online]. 8. 4. 2005 [cit. 2011-11-19]. Soubor:Nelahozeves_birthhouse_of_Antonin_Dvorak.JPG. Dostupné z WWW: <Soubor:Nelahozeves_birthhouse_of_Antonin_Dvorak.JPG>. Http://www.antonin-dvorak.cz [online]. 2005 [cit. 2011-11-19]. /galerie/z-rodinneho-alba. Dostupné z WWW: <http://www.antonin-dvorak.cz/galerie/z-rodinneho-alba>. Http://musopen.org [online]. 2008 [cit. 2011-11-19]. Music/piece/126. Dostupné z WWW: <http://musopen.org/music/piece/126>.