Behaviorální rozhovor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Behaviorální rozhovor
Advertisements

Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_20_ Volba povolání Autor Motejlková Věra.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
STEM Diskuse o vstupu do EU v médiích Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Základy automatického řízení 1
Slovní úlohy o společné práci
Plánování ve školní tělesné výchově
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Rozhodování 1.
Psychologie reklama.
Pracovní porada Pracovní list.
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Pracovní porada Pracovní list.
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Slohový literární útvar 8.ročník Eva Andrýsková, ZŠ Polešovice
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Psychologie práce a organizace Otázky na pracovním pohovoru a CV Matěj Stříteský
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Ekologicky příznivý životní způsob v běhu času (GA S)
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Slovní úlohy o společné práci stejný čas
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obecné výklady o důkazech
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ústav podnikové strategie Analýza komunikačních chyb řídících pracovníků ve vybrané společnosti.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Slovní úlohy o společné práci
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Hledáme klíč k právům dětí
Výběrové řízení z hlediska právního a psychologického
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Obědy ve Školní jídelně 5.A 2016/2017
PROCES VYJEDNÁVÁNÍ Vyjednávání je procesem komunikace mezi partnery, v jehož průběhu chtějí různé strany prosadit svůj zájem. Úspěch účastníka vyjednávání.
Typy otázek: otevřené přímé uzavřené obecné specifikující spojovací
Lineární funkce a její vlastnosti
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Z čeho jsou složeny látky?
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Slovní úlohy o společné práci − 3
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
NABÍDKA ŠKOLENÍ CE 2017 / 18 Q2.
Transkript prezentace:

Behaviorální rozhovor

Etické rozhodování  Mám pro vás 2 otázky. Otázka č.1:   Představte si, že za vámi přišla žena. Je těhotná (počátek druhého měsíce) a má syfilis. Už má 8 dětí, z kterých jsou však 3 hluché, 2 slepé, jedno mentálně retardované. Je známo, že syfilis ovlivňuje zdraví plodu. Doporučili byste ji potrat?

Etické rozhodování  Otázka č.2: Je čas zvolit vůdce světa a váš hlas může být rozhodující. Jsou vám dostupná fakta o 3 nejslibnějších kandidátech: Kandidát A Spolčuje se s politiky, kteří ne vždy hrají čistou hru. Svoje činy konzultuje s astrologem. Měl dvě milenky. Kouří a pije 8-10 martini denně. Kandidát B Dvakrát ho vyhodili ze zaměstnání. Spí do oběda. Během univerzitních studií bral opium. Pije každý večer čtvrt lahve whisky. Kandidát C Byl vyznamenán jako vojenský hrdina. Je vegetarián. Nekouří. Pije jen příležitostně. Neměl žádné mimomanželské aféry. Ve své kariéře měl několik neúspěchů, ale nevzdal se.

Fáze pohovoru Zdvořilostní část a dohoda o proceduře Úvodní otázky Jádro rozhovoru Závěr a sdělení dalších informací Přivítání, představení, dohoda o čase a postupu. Rozehřívací, povětšinou standardizované otázky, někdy ověřovací. 3//4 až 4/5 celého rozhovoru. Prostor pro individuální a situační otázky i otázky pod tlakem. Uzavření, zklidnění. Informace organizačního charakteru.

Jak začít? Jestliže není vhodné se zeptat, jaké jsou vaše silné stránky (otázka po vlastnostech), pak se ptáme po kompetencích. Obvyklý začátek: Jaké nejtěžší rozhodnutí… Uveďte mi příklad…

Jak získat podstatné informace Pan Jariš Krkolomný Má všechny požadované odborné kvality. V předchozích 5 letech však vystřídal 3 zaměstnání. V dané odbornosti je to nezvykle vysoké číslo. Zjistěte, co je zatím. Pan Gigant Podržtaška Dosud pracoval u malých firem, kde dělal více než jednu odbornost. Nyní se hlásí na pozici, kde jeho záběr bude užší. Zjistěte, zda si to uvědomuje a zda to bude pro něj motivující.

Typy otázek 15-20% 15-20% 40-50% 20% Standardizované otázky Pro všechny stejné Individuální otázky Jen pro dotyčného na základě “bio” údajů Behaviorální otázky Rozpracování příkladů metodou STAR Kognitivní otázky Kritické situace 15-20% 15-20% 40-50% 20%

Standardizované otázky Příklady Co si slibujete od této pozice? Jaké byly klíčové momenty ve vaší kariéře a proč? Jaké motivační nástroje při vedení druhých lidí se vám osvědčili? Za jakých podmínek dosahujete maximálních výsledků? 20-35%

Individuální otázky 15-35% Příklad Individuální otázky Znění Cíl otázky (záměr) Jste velmi kvalifikovaný člověk s úzkoprofilovou a žádanou odborností. Jak si vysvětlujete, že se vám nepodařilo najít takovou práci, ve které byste vydržel déle než 1 rok. Zjistit, na jakém „příběhu“ staví svou pracovní historii a přichystat si půdu pro situační otázku, která může dostat kandidáta pod tlak. 15-35%

Zpřesňující, ujasňující Situační otázky Mluvil jste o tom, že dokážete řešit konfliktní situace a uváděl jste pěkný příklad. A jak to pak dál pokračovalo… Zpřesňující, ujasňující To je pro mě překvapivá informace, povězte mi o tom víc. Jak vůbec k tomu došlo? Nové 45-60% Situační otázky jsou základem pro tzv.behaviorální interview

Otázky, kterým je lepší se vyhnout Jaké jsou vaše tři silné stránky? Jaký byl váš oblíbený předmět ve škole? Co nám řeknete o sobě? Kdybyste nebyl nějak omezen a mohl si vybrat, co budete dělat, jakou funkci byste zastával Proč je dobré se těmto otázkám vyhnout?

Jak tvořit kvalitní otázky na kompetence? Výběr kompetence Určení průkazných situací Výčet vzorců chování Formulace otázek zaměřených na zjištění daného chování Ověřování informací pomocí situačních otázek

Nejčastější chyby při BI Spekulace Generalizace Nápověda Černobílé myšlení

Nápověda Naše otázky často obsahují nápovědu. Obrana: Krátké otevřené otázky Námitka!!!... vlastně… Nápověda!

Spekulace Na otázku si sami odpovídáme a z odpovědi vyvozujeme závěr skokem. Obrana: Co nevíce dostat z hlavy ven do otázky, “Vím to, nebo se jen domnívám?”

Generalizace Z jednoho příkladu zobecňujeme na všechny situace. Jeden příklad je pro nás pravda. Obrana: Rozlišovat vlastnosti a chování.

Černobílé myšlení Máme tendenci zpřehledňovat si svět na ANO-NE, BUĎ-ANEBO. Obrana: Otázka po protidůkazu. Naše životy nejsou černobílé zebry

Cvičení Jaký by měl být podle vás ideální nadřízený? Proč tato otázka není vhodná a jak z ní udělat vhodnou otázku? Vhodnější podoba: Pod jakým nadřízeným jste dosáhl nejlepší výsledky?

Struktura behaviorálního interview Názor Jak byste řešil…? Příklad Uveďte mi příklad, kdy… Kritická místa Které momenty byly rozhodující,,,? Rekognoskační otázky Behaviorální otázky Kognitivní otázky

Jak získat podstatné informace Pan Slavoj Opravníček Hlásí se na pozici, kde bude mít na starosti nepřímé vedení několika lidí. Dosud nepracoval na pozici, ve které by vedl nějaké lidi. Zjistěte, jestli má pro to předpoklady. Pan Olbram Zoufalický Dosud pracoval na odpovídajících pozicích, ale není možné konstatovat nějaký postup. Zjistěte, co jej motivuje a především, zda jej baví, to, co dělá.

Konstrukce otázek STAR Názor Příklad Kritická místa R A Tímto postupem rozpracováváme příklady.

S Situation (konkrétní situace) Metoda STAR Názor Příklad Kritická místa Pomocí této otázky zpracováváme příklad.

T Tasks (konkrétní úkoly) Metoda STAR Názor Příklad Kritická místa Pomocí této otázky zpracováváme příklad.

A Actions (konkrétní činnosti) Metoda STAR Názor Příklad Kritická místa Pomocí této otázky zpracováváme příklad.

R Results (pracovní výsledky) Metoda STAR Názor Příklad Kritická místa Pomocí této otázky zpracováváme příklad.