DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Význam malých vodních ploch pro krajinu
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Kácení deštných lesů.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Biodiverzita Korálový útes. Kredit: Richard Ling.
BIODIVERZITA. Různé definice,které mají stejnou myšlenku : : Různost živých organismů : Druhové bohatství organismů.
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
BIODIVERZITA.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
TROPY Život v pralese.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ekosystémy přírodní a umělé
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Lesy – přírodní bohatství Země
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Krajina a životní prostředí
Ekosystémy.
Obraz působení člověka
Ekosystém přirozený a umělý
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
RYBNÍK JAKO CELEK.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Úbytek lesů Mizení tropických deštných pralesů, domova pro více jak polovinu živočišných druhů na Zemi, je zřejmě nejvíce patrná ekologická pohroma, které.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Vzájemné vztahy mezi člověkem a ŽP. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Přírodní vědy DUM 2 SPOLEČENSTVA ORGANISMŮ A POPULACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ochrana přírody a krajiny
Rozšiřování pouští.
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Biosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EK018 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - ekologie Tématický okruh Celosvětové řešení ekologických problémů Téma Ochrana biologické rozmanitosti Země Ročník 1. M Datum tvorby 13.8.2013 Anotace Prezentace se týká problematiky biodiverzity, vlivu lidské činnost na organismy , usnadňuje žákům orientaci v dané problematice. Metodický pokyn prezentace je určena jako materiál k orientaci žáků v pojmech genofond, biodiverzita, klíčové druhy, vymírací kaskáda, zavlečené druhy organismů. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Ochrana biologické rozmanitosti Země

Počet druhů na Zemi V roce 1758 Carl Linné zaznamenal a pojmenoval asi 9 000 druhů. V dnešní době je popsáno asi 1,5 milionů druhů. Odhaduje se, že na Zemi žije asi 10 – 100 mil. druhů organismů. Člověk již ale svojí činností řadu druhů vyhubil. Vznikají nenahraditelné ztráty, mnohé druhy mohou být v budoucnosti využívány k praktickým účelům ( k šlechtění, zdroj potravy, léčiv apod.). Z vědeckého, ekonomického, etického i estetického hlediska je nutné zachovat pokud možno všechny existující druhy – genofond (společný genový fond – genetická výbava organismů.

Biologická diverzita – rozmanitost Zvyšuje se směrem od pólů k rovníku. Tropické pralesy zahrnují asi 10% světové flóry. Mořské korálové útesy jsou druhově nejrozmanitější, ale také nejvíce ohrožené. Vymírání a vznik nových druhů je přirozený proces. Zánik druhu (extinkce) – populace se nedokázaly přizpůsobit změnám prostředí. Vznik nového druhu může trvat až stovky tisíc generací. Hlavní příčinou ohrožení biologické rozmanitosti Země je prudký nárůst lidské populace.

Vliv lidské činnosti na vymírání organismů - Kácení lesů – především tropických deštných pralesů. - Odvodňování a zavlažování. - Těžba surovin (povrchové doly). - Výstavba měst, průmyslových závodů a komunikací. - Znečištění mořského pobřeží. - Kontaminace životního prostředí – pesticidy,hnojiva,radioaktivní látky, ropné produkty, PCB, těžké kovy – to vše snižuje životaschopnost organismů. Lov a odchyt zvířat, sběr exotických rostlin, nelegální vývoz a obchodování s nimi. Zavlečení cizích druhů – mandelinka, bolševník.

Zavlečení cizích druhů (mandelinka bramborová, bolševník velkolepý, králíci v Austrálii). V novém prostředí se nevyskytovali přirození nepřátelé a došlo k jejich přemnožení. Války – použití herbicidů a defoliantů (USA armáda ve Vietnamu) bombardování lesů, zaminování území.

Klíčové druhy Vymírací kaskáda Klíčové druhy - určité druhy, které ovlivňují velmi výrazně rovnováhu v ekosystému. Vymření nebo výrazné snížení jejich početního stavu může rozvrátit ekosystém . Často se jedná o dominantní rostlinné druhy, jejich opylovače nebo některé predátory – např. vlk, rys. Jedním z klasických příkladů je vydra mořská, která je klíčovým druhem v porostech mořského dna blízko břehů. Po prudkém poklesu její populace v důsledku systematického lovu došlo k přemnožení ježovek, kterými se vydra mořská živí, tyto následně spásly rostlinný pokryv až na holé dno.

Vyhubení klíčového druhu vyvolá sérii vyhynutí dalších druhů, které jsou na něm závislé v potravinovém řetězci. Tento jev se nazývá vymírací kaskáda. Příklady : Fíkovník - v tropech je zdrojem potravy pro mnoho ptáků a savců, Kaloni – opylovači a šiřitelé semen důležitých stromů. Dravci – ovlivňují velikost populace býložravců Snížení početního stavu populace káněte lesního vedlo k přemnožení populace hrabošů a následně vznikaly velké ztráty v zemědělské produkci.

Význam organismů pro člověka Ekonomické důvody : zemědělství (domestikace zvířat, pěstování plodin), výživa lidstva. Dřeviny, vlákna (bavlna, konopí, sisal, vlna, hedvábí). Kaučuk, rostlinná biomasa, kvasinky, léčiva z rostlin. Vědecké hodnota druhů – biosféra je databankou informací o strategiích přežívání organismů. Estetické důvody : příroda je zdrojem radosti, krásy, umělecké inspirace, odpočinku a rekreace. Etické důvody : Každý živý organismus , populace a ekosystém jsou cenné svým vlastním způsobem a tuto hodnotu si uchovávají i bez svého praktického významu pro člověka. Člověk nemá právo přírodu ničit a nemá pasivně přihlížet k vymírání druhů.

ZDROJE: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rhinoceros_in_South_Africa_adjusted.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bol%C5%A1evn%C3%ADk_velkolep%C3%BD.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Colorado_potato_beetle.jpg BRANIŠ, Martin: Základy ekologie a ochrany životního prostředí. Praha: Informatorium, 1997. PRIMACK, Richard , KINDLMANN, Pavel, JERSÁKOVÁ, Jana: Biologické principy ochrany přírody. Praha: Portál, 2001.