Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Biosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Biosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Biosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu: VY_52_INOVACE_06/IV.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, je určena k výkladu učiva Biosféra. Období: září – prosinec 2011

2 Biosféra - veškeré živé organismy na Zemi (nad, na i pod povrchem; ve vodě i na souši; rostlinstvo i živočišstvo...) - obrácená definice: Biosféra je ta část Země (vesmírného tělesa), na které se vyskytuje život - všechny dopady na předcházející sféry se v případě biosféry kombinují, a nebo dokonce násobí mezi sebou - proto jsou ekologické dopady na biosféře nejvíce viditelné - člověka se to bezprostředně dotýká

3 Význam biosféry - drtivá většina biosféry je tvořena fotosyntetizujícími organismy, kteří udržují výjimečnou kyslíkatou atmosféru - kyslík dýchají téměř všechny ostatní tzv. heterotrofní organismy (živočichové, a tedy i člověk...) - kyslík je též nutný pro veškeré procesy hoření (na těch je založena naše společnost – vysvětli!) - je protkána potravními řetězci s predátory a člověkem na vrcholu - její narušení se odrazí dalekosáhlými následky

4 Co to je? Okomentujte, přeložte:

5 Ohrožená biosféra Nadměrný rybolov: průmyslový způsob lovu ryb v plovoucích továrnách decimuje celé generace ryb, a ty se již nedokážou vzpamatovat (uveďte příklady nejčastěji lovených ryb) Kácení tropických deštných pralesů (i jiných): honba zejména rozvojových zemí za ornou půdou, nerostnými surovinami, palivem i vzácnými dřevinami; budování komunikací a měst zmenšují nevratně rozšíření lesů, zmenšují životní prostor pro živočichy a hubí rostlinné druhy zde žijící

6 Ohrožená biosféra Produkce chemických látek: člověk zamořuje celou zemi nepřírodními a obtížně rozložitelnými ch. látkami, které se potravními řetězci šíří biosférou a způsobují organismům mutace, otravy, nemoci atd. (uveďte příklady) Nepůvodní druhy: vědomě i nevědomě člověk rozšiřuje druhy z kontinentu na kontinent; zpravidla to způsobí rozvrat původního ekosystému a ohrožení původních druhů (znáte nějaké příklady v ČR; a ve světě?)

7 Snižování biodiverzity
Ohrožená biosféra - takových příkladů je celá řada (dáte dohromady nějaké sami?) - jejich význam je však menší než u výše uvedených čtyř - důsledky lze obsáhnout známým pojmem: Snižování biodiverzity Tento pojem vysvětlete, uveďte příklady a diskutujte jeho možné pokračování, důsledky... Pokuste se nastínit řešení této neutěšené situace... Jak se vše výše uvedené dotýká člověka?

8 Použité zdroje: Vališ, Jaroslav - Přírodopis pro 8. ročník ZŠ, 6., upravené vydání, SPN Praha, stran, ISBN Pozadí: poptavka.cz/upload/Picture/6840/base.jpg (citace ) Obrázek strom života: (citace )


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Biosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google