ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: Chemie ROČNÍK: devátý TÉMA: Zástupci karboxylových kyselin AUTOR: Mgr. Pavla Krásná DATUM VYTVOŘENÍ: 21. 5. 2012 VY_32_INOVACE_37_PK
Anotace: Výukový materiál je určen pro žáky devátého ročníku. Je zpracován jako prezentace v PowerPointu. Obsahuje výklad učiva zástupci karboxylových kyselin, vzorce a teorii k procvičení. Úkoly mohou sloužit jako samostatná práce nebo jako domácí úkol. Jsou doplněny výsledky. Pilotáž Materiál byl pilotován v jedné třídě devátého ročníku. Žáci ocenili prezentaci, která vedla k názornějšímu vysvětlení učiva. Byli seznámeni s dalšími deriváty – karboxylovými kyselinami, jejich vzorci, ale také vlastnostmi a použitím. Vzorce k procvičení byly použity jako domácí úkol na procvičení učiva. Po kontrole následující hodinu byly zjištěny a opraveny chyby. Na závěr hodiny žáci samostatně vyřešili úkol „Poznej kyselinu“.
Zástupci karboxylových kyselin
Kyselina methanová (mravenčí) HCOOH Výskyt: v jedu v kopřivách včelím jedu Vlastnosti: - bezbarvá, štiplavě páchnoucí kapalina
- baktericidní účinky( usmrcuje bakterie) Použití: - konzervace potravin (zvířecího krmiva) E 236 - výroba rumové esence - výroba plastických hmot a léků - leptání bradavic
Kyselina ethanová (octová) CH3COOH Výroba: - kvašením lihových roztoků nebo - oxidací acetaldehydu Vlastnosti: - bezbarvá kapalina štiplavého zápachu, leptavé účinky - při 17°C tuhne na bezbarvou, ledu podobnou hmotu – ledová
- výroba barviv, plastů, léčiv( Acylpyrin) Použití: - výroba barviv, plastů, léčiv( Acylpyrin) 8% roztok se nazývá ocet konzervace potravin dochucování jídel odstranění vodního kamene
Kyselina mléčná - v kyselém mléce, kysaném zelí - součást krémů, ústních vod… - používá se při výrobě jogurtů, sýrů, tvarohů - tvoří se ve svalech při nedostatečném přísunu kyslíku
Kyselina citronová - v citrusových plodech - konzervační a dochucovací látka E 330 - součást organismů – v látkovém metabolismu
- konzervační látka E 210 (nevhodná pro děti do 3 let) COOH Kyselina benzoová - konzervační látka E 210 (nevhodná pro děti do 3 let) - v lékařství – léčení kožních nemocí
1. Vyber vzorce karboxylových kyselin a pojmenuj je: K procvičení: 1. Vyber vzorce karboxylových kyselin a pojmenuj je: CH3OH, CH3COCH3, CH3COOH, C6H5OH, HCOOH, C6H5COOH, CH2F2, HCHO ----------------------------------------------------------- CH3COOH HCOOH C6H5COOH kyselina octová kyselina mravenčí kyselina benzoová
a) Jako zředěnou si mě dáváš na tlačenku 2. Poznej kyselinu: a) Jako zředěnou si mě dáváš na tlačenku kyselina octová b) Vznikám dýcháním bez přístupu kyslíku ve svalech…. kyselina mléčná c) Jsem kapalina s leptavými a baktericidními účinky……. kyselina mravenčí
Zajímavosti: Ocet se vždy vyráběl octovým kvašením vína. Později se vyráběl v ocetnicích – sudy vyplněné bukovými hoblinami, po nichž stékal zředěný líh nebo víno. Kvašením vyrobený ocet se aromatizuje, přibarvuje karamelem a prodává zejména jako 8 % ocet.
Zdroje www.office.microsoft.com Mgr. ŠIBOR, J. Ph.D., Mgr. PLUCKOVÁ, I. Ph.D., Mgr. Mach, J. Chemie pro 9. ročník - Úvod do obecné a anorganické chemie, biochemie a dalších chemických oborů. 1. vyd. Brno: Nová škola, s. r. o., 2011. ISBN 9788072892822. s. 64, 65 Doc. RNDr. Hellberg,J. CSc., Soldán, M. Chemie pro II. ročník gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN, 1975. ISBN 1692377210. s. 242 www.office.microsoft.com