Dětská paliativní péče v Čechách 24. října 2017

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dvacet let paliativní péče v České republice (ČR) – ohlédnutí za významnými etapami Jana Skřičková Klinika nemocí plicních FN Brno a LF MU.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
WHO – Světová aliance pro bezpečí pacientů MUDr. Alena Šteflová Kancelář WHO v ČR MZ ČR, leden 2007.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
KARDIOLOGIE s příběhem
Ing. Kateřina Lichtenberková
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
31 Základní typy zdravotnických systémů
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Základní informace o poskytovateli
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Charakteristika primární péče
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Zkušenosti s programem DNS v Lázeňské léčebně Mánes Karlovy Vary
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Právo sociálního zabezpečení
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Naše škola Střední odborná škola Managementu a Práva s.r.o.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
ETIKA Etické problémy umírání a smrti 1.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Právo sociálního zabezpečení
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Diakonie ČCE – hospic CITADELA
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Dobrovolnická činnost ADRA se seniory a pro seniory
Život bez střeva , Praha.
CHARITA OSTRAVA HOSPICOVÉ SLUŽBY CHARITA OSTRAVA
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Terénní krizová služba
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Dětská paliativní péče v Čechách 24. října 2017 s Jedničkou Na Bojišti Dětská paliativní péče v Čechách 24. října 2017

Proč MEDialogy? Jsme fakulta, která ročně připraví více než 540 absolventů všeobecného lékařství, zubního lékařství i nelékařských oborů na 76 klinických a výzkumných pracovištích. Věříme, že máme co říci k mnoha dlouhodobě aktuálním tématům, která se dotýkají nejen nás, ale celé společnosti – a chceme o nich komunikovat. Nabízíme vám dialog o datech, faktech, zkušenostech i názorech z nejstarší lékařské fakulty ve střední Evropě. A chceme naslouchat i vám. Od toho jsou naše MEDialogy – pravidelné dialogy o medicíně (nejen) s médii.

Moderuje: Daniel Stach

MUDr. Mahulena Mojžíšová Hosté: MUDr. Irena Závadová MUDr. Mahulena Mojžíšová PhDr. Martin Loučka, PhD.

„I tehdy, když my sami máme dojem, že nemáme nemocnému už co nabídnout, on i jeho blízcí potřebují vědět, že máme nějaký plán. A my na to musíme být připraveni.“ MUDr. Irena Závadová odborný asistent na Onkologické klinice 1. LF UK a VFN v Praze, primářka Cesty Domů

„Úmrtí dítěte je asi nejhorší zkušenost, kterou lidé mohou projít „Úmrtí dítěte je asi nejhorší zkušenost, kterou lidé mohou projít. Jako společnost musíme v obtížné situaci umět nabídnout adekvátní podporu – a právě dětská paliativní péče může být pro tyto rodiny obrovskou pomocí.“ PhDr. Martin Loučka, PhD. ředitel Centra paliativní péče a vědecký sekretář České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP

MUDr. Mahulena Mojžíšová „I když nemohu vyléčit, mohu pomoci.“ MUDr. Mahulena Mojžíšová primářka dětského oddělení Nemocnice Hořovice a vedoucí Pracovní skupiny dětské paliativní péče České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP

Témata k diskuzi Co je to vlastně paliativa? Čím se liší dětská paliativa od dospělé? Kolik je v ČR poskytovatelů dětské paliativní péče? Nabízí 1. LF UK výuku paliativní medicíny? V jaké podobě a rozsahu?

Co je to dětská paliativní péče Dětská paliativní péče je aktivní komplexní péčí o somatickou, psychickou a spirituální dimenzi nemocného dítěte, zahrnující také poskytování podpory rodině. Zdravotníci musí zhodnotit a minimalizovat fyzické, psychické a sociální strádání dítěte. Péče začíná v okamžiku stanovení diagnózy nemoci a pokračuje bez ohledu na to, zda je dítě léčeno kurativně se zaměřením na diagnostikované onemocnění.

„Dětská paliativní péče je určena rodinám, jejichž dítěti bylo diagnostikováno život ohrožující nebo život limitující onemocnění. Pro tyto rodiny představuje pomoc, jak tuto těžkou životní etapu zvládnout co nejlépe a nejdůstojněji.“ MUDr. Mahulena Mojžíšová

Oproti dospělým pacientům, kteří se dostanou do hospicové péče (75–80 % z nich má nádorové onemocnění), tvoří dětští pacienti s onkologickou diagnózou asi jen 20 % z celkového počtu těch, kteří paliativní péči vyžadují.

v domácí péči, jsou nedostačující.“ „Děti často chtějí být doma a také rodiny obvykle chtějí mít děti v době průběhu onemocnění a umírání v domácím prostředí. Z našich osobních zkušeností vyplývá, že podmínky, které by rodinám umožnily mít dítě v průběhu onemocnění a umírání v domácí péči, jsou nedostačující.“ PhDr. Martin Loučka, Ph.D.

Data z Evropy Žádná evropská země dosud nemá národní databázi všech dětí s život limitujícím či ohrožujícím onemocněním. Prevalence výskytu těchto onemocnění v roce 2007 udávaná ve Velké Británii byla 1,2/10 000 dětí ve věkovém rozmezí 0-19let a v Irsku 3,6/10 000 dětí ve věkovém rozmezí 0-18let. Podle poslední studie z roku 2011 (Fraser et al) jsou čísla ve Velké Británii vyšší (32/10 000), je jasné, že četnost těchto onemocnění mohla být v dřívějších průzkumech velmi podhodnocena. Zdroj: zpráva Stav dětské paliativní péče v ČR

Kde české děti umírají? Paliativní péče o dětské pacienty je v ČR téměř nedostupná. Přitom by ji u nás ročně potřebovalo minimálně 2000 dětí. thinkstockphoto.com

Kdo a kde nyní dětskou paliativní péči v ČR poskytuje? Cesta domů (domácí hospic) – Praha Mobilní hospic Ondrášek – Ostrava Nejste sami (mobilní hospic) – Olomouc Mobilní paliativní tým při Klinice dětské onkologie FN Brno Mobilní hospic při Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem

Potřeba komunikace je stěžejní „Smrti se nebojím, jen u ní nechci být.“ Woody Allen

Studie ve VFN o poskytování paliativní péče u 1000 zde zemřelých pacientů přesto, že většina úmrtí byla očekávatelná, do hospicové péče bylo předáno pouze 33 pacientů, tedy 3 % z nich v momentě jejich úmrtí bylo přítomno pouze 10 % rodin na přání pacienta se zdravotníci neptají a včas není s pacientem ani rodinou probráno vymezení či ukončení – tzv. limitace – terapie pouze půl procenta zemřelých sepsalo dokument tzv. dříve vyslovených přání

Předmět Paliativní medicína na 1. LF UK paliativní péče v jednotlivých odbornostech (onkologie, intenzivní medicína, neurologie, pediatrie, geriatrie apod.) rozpoznání symptomů pokročilého onemocnění diagnostika a léčba bolesti dle věkových kategorií pacientů základy sociální problematiky umírání, ale i poskytování spirituální péče v pokročilém stádiu onemocnění a schopnost komunikace

mojesmrt.cz/moje-posledni-prani

mojesmrt.cz/moje-posledni-prani

Co se musí zlepšit implementovat evropské standardy pediatrické paliativní péče do systému zdravotní péče v ČR v praxi zajistit a dlouhodobě udržovat její dostupnost v rámci celé republiky spolupráce s fakultními i regionálními nemocnicemi, s praktickými pediatry a mobilními i kamennými hospici zajištění potřebných úhradových mechanismů této péče  

Nutné změny úhrada multidisciplinární paliativní péče v lůžkových zdravotnických zařízeních akutní i následné péče vytvořit doporučení pro poskytování dětské paliativní péče prosazení výuky paliativní péče do pregraduálního i postgraduálního vzdělávání všech zdravotníků i nezdravotníků

Studenti 1. LF UK připravili benefiční kalendář a výtěžek z jeho prodeje poukáží Cestě domů právě na podporu dětské paliativní péče.

své otázky pište na adresu medialogy@lf1.cuni.cz   www.lf1.cuni.cz/medialogy