OBEZITA A PREVENCE OBEZITY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravotní problém lidstva
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_36 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluSteroidní anabolika Anotace Žáci.
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6C_16_AZ kvíz vylučovací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_2_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_CIVILIZAČNÍ CHOROBY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační číslo:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
normální tepna kornatění tepny zkornatělá tepna s krevní sraženinou.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Karolína Konečná 8.třída
Sabina Sedlářová Edita Blažková Kamila kiliánová Lucie komínková
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název projektu: Moderní škola
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Osteoporóza.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Diabetes mellitus.
Psychotropní látky.
VY_32_INOVACE_18_12_Zdravý životní styl
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Obezita.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Prezentace – výklad učiva
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Preventivní program podpory zdraví „HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ“
OSOBNOST.
Diferencované stravování
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Když vás potká vyhoření
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

OBEZITA A PREVENCE OBEZITY

Co to je obezita ? Obezita je chronické onemocnění. Obezita je poslední dobou často nazývána jako epidemie 3. tisíciletí. Obezita neboli otylost je stav, při kterém se v těle nahromadí nadměrné množství tukové tkáně. Je určena indexem tělesné hmotnosti BMI v rozmezí hodnot 30,0 a více. Při vzniku obezity jde o vzájemný vztah mezi dědičností a vlivem prostředí.

Příčiny Nepoměr mezi příjmem a výdejem energie. Genetické dispozice. Hormonální vlivy. Metabolické vlivy. Léky. Psychogenní faktory a jídelní zvyklosti.

BMI, Body Mass Index Index tělesné hmotnosti vytvořil někdy v letech 1830–1850 belgický matematik a statistik Adolphe Quetelet při práci na svém systému „sociální fyziky“. Hranice hodnot BMI se také liší pro různé rasy.

Rizikové faktory Je prokázáno, že obezita je rizikovým faktorem zvyšujícím nemocnost a úmrtnost. Způsobuje: choroby srdečně cévní soustavy, infarkt myokardu, mozkovou mrtvici, způsobuje vysoký krevní tlak, nadměrné hladiny cholesterolu v krvi, křečové žíly, artrózu a mnoho dalších onemocnění tuk zvyšuje hrozbu výskytu nádorů tlustého střeva, prsu, dělohy, ledvin, jícnu, slinivky břišní, žlučníku, jater a horní části žaludku

Cholesterol Dostává se do organizmu hlavně z živočišných zdrojů. Přenášen pomocí částeček, kterým říkáme lipoproteiny. Zvýšená hladina cholesterolu je důležitý rizikový činitel pro vznik aterosklerózy (kornatění tepen) a ischemické choroby srdeční. Mezi nejčastější příčiny řadíme genetické vlivy a také nevhodný životní styl. A) LDL (low density lipoprotein) = lipoprotein o nízké hustotě B) HDL (high density lipoprotein) = lipoprotein o vysoké hustotě

Typy obezity podle rozložení tuku v těle 1) androidní typ obezity 2) gynoidní typ obezity

Jak nadměrnou váhu úspěšně redukovat Doporučují se pravidelné pohybové aktivity a zároveň změna stravovacích návyků. Existuje několik zásad pro dlouhodobou úspěšnost v léčbě obezity: Aby byl úbytek váhy trvalý, hmotnost by se měla snižovat pomalu a postupně. Velmi důležitá je trvalá změna dosavadních stravovacích zvyklostí, vyhnout se dočasným "zaručeným" dietám. Nepít alkoholické nápoje a nekouřit. Nejdůležitější změnou ve stravování je omezení tuků, především živočišných. Zařadit do svého programu pohyb.Každý pravidelný pohyb nejen že spaluje nadměrné kalorie, ale také postupně zlepšuje kondici srdce a plic.

Fyzická aktivita Psychická pohoda Stravování Další Vlivy Do prevence patří: Fyzická aktivita Psychická pohoda Stravování Další Vlivy

Léčba obezity Kognitivně behaviorální terapii. Vhodné stravovací návyky. Odpovídající pohybové aktivity. Farmakoterapii (jen na doporučení lékaře).

Denní jídelníček Denní přísun kalorií: U dětí: Požadavky na energii se pohybují v rozmezí 1500 až 2000 kcal (6300 až 8400 kJ) denně U mužů: 2200 až 2700 kcal (9240 až 11 340 kJ) denně U žen: 1800 až 2200 kcal (7560 až 9240 kJ) denně

Potraviny v KJ

Zdroje http://www.jimehlavou.cz/cz/obezita/Emag/DetailClanku/ ic-94/3-opatreni-jako-prevence-proti-obezite.html http://www.jimehlavou.cz/cz/obezita/Emag/DetailClanku/ic-94/3-opatreni-jako-prevence-proti-obezite.html http://apps.szu.cz/svi/hygiena/archiv/h2012-4-06-full.pdf http://www.kardiokohl.cz/info-obezita.php http://www.obezita.cz/obezita/lecba/ http://www.vypocet.cz/bmi http://www.obezita.cz/obezita/rizikove-faktory/cholesterol-a-tuk/ http://www.jakzhubnu.cz/fyzicke-zdravi/diety/zarucene-redukcni-diety-aneb-takto-ne.html Obrázky: http://www.gsklub.cz/products/10359-gs-cla-2000-se-zelenym-cajem http://lszan.blogspot.cz/2012/02/hranolky-z-fastfoodu.html https://www.facebook.com/ajax/messaging/attachment.php?attach_id=3d1b77b78bbd0ff89529938f235b13fd&mid=mid.1389808173570%3A831db9fab59ee4e400&hash=AQAiFL0Rz5gyP7pY http://www.blesk.cz/tag/obezita/1 http://www.zenyprozeny.cz/art/2569-skalpelem-leci-obezitu-i-cukrovku/ http://21stoleti.cz/blog/2012/04/26/znecisteni-vzduchu-souvisi-s-detskou-obezitou/

Konec Děkuju za pozornost!