Název školy: Základní škola Městec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Obsah a dodržování lidských práv
Základní lidská práva.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právo Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Česká republika Demokratický stát.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Studijní obor: Sociální činnost
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Lidská práva v dokumentech
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní práva a svobody
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_SVF33560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Vlčková.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Jsme lidé jedné Země Migrace a lidská práva. Kdo jsou tito lidé?
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní občanství.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Občanská práva a povinnosti
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Listina základních lidských práv a svobod
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: Základní škola Městec Králové
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Občanská práva a povinnosti
Název školy: Základní škola Městec Králové
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Lidská práva Leden 2016.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
LIDSKÁ PRÁVA y.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Listina základních práv a svobod Anotace: Prezentace sloužící k rámcovému seznámení se s Listinou základních práv a svobod.

Listina základních práv a svobod (Stát a právo – principy demokracie)

součástí ústavního pořádku ČR Ústava Listina základních práv a svobod ústavní zákony nezrušitelná lidská práva a svobody princip svobody a rovnosti práva, ale POVINNOSTI preambule a šest hlav

Hlava první – Obecná ustanovení základní ustanovení nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná demokracie rovnost

Hlava druhá Lidská práva a základní svobody výčet práv a svobod např. na život, zdraví, svobodu pohybu a pobytu, shromažďovací, volební,…

Hlava třetí – Práva národnostních a etnických menšin např. právo na vzdělání v jazyce menšin, na rozvoj vlastní kultury, na jednání na úřadech se svém jazyce, …

Hlava čtvrtá - Hospodářská, sociální a kulturní práva např. právo zvolit si povolání, podnikat, na stávku, na odměnu, vzdělání, příznivé životní prostředí

Hlava pátá - Právo na soudní a jinou právní ochranu např. právo na spravedlivý proces, presumpce neviny, …

Hlava šestá – Ustanovení společná pojem občan poskytnutí pomoci i občanům cizího státu, pokud je ohrožován jejich život udělování azylu

Otázky a úkoly Na internetu vyhledej přesné znění Listiny základních práv a svobod. Pokud si nevíš rady s některými odpověďmi, vyhledej je zde. Je Listina závazná pro všechny občany ČR? /1/ Můžeš být zbaven práva na život? Pokud ano, kdy? /1/ Doplň: právo na ž----, v------ právo, p-------e neviny, právo na s-----. /2/ Které právo bylo porušeno: Jakub Novák, žák 6. ročníku, nemohl chodit do školy, neboť maminka mu to nedovolila. Pracovníci skláren nemohli stávkovat za zlepšení pracovních podmínek. Tomášovi nařídil Kamil Holý, prezident státu Nikde, že se musí vyučit prodavačem potravin. Matouš, zaměstnanec místní firmy, nedostal již třetí měsíc plat. /4/

Otázky a úkoly Vysvětli pojem nezadatelná práva. /2/ Karel U., občan Slovenské republiky, při loupeži klenotů zavraždil dva občany téhož státu. Nyní má strach o svůj život a žádá v ČR o azyl. Bude mu udělen? /1/ Kdo z následujících je pokládán za příslušníka německé národnostní menšiny: občan SRN žijící trvale na našem území? občan SRN mající rodiče v ČR? občan ČR hlásící se k německé národnosti? občan ČR mající babičku v SRN? /2/

Řešení Na internetu vyhledej přesné znění Listiny základních práv a svobod. Pokud si nevíš rady s některými odpověďmi, vyhledej je zde. ano ne Doplň: právo na život, volební právo, presumpce neviny, právo na stávku. Které právo bylo porušeno: na vzdělání na stávku svobodně si zvolit povolání na spravedlivou odměnu

Řešení Nemůžeme se jich zříci, věnovat je na někomu jinému. ne Kdo z následujících je pokládán za příslušníka německé národnostní menšiny: občan SRN žijící trvale na našem území? občan SRN mající rodiče v ČR? občan ČR hlásící se k německé národnosti? občan ČR mající babičku v SRN?

Hodnocení 13 – 14 správných odpovědí VÝBORNÝ 12 – 10 CHVALITEBNÝ 9 – 7 DOBRÝ 6 – 4 DOSTATEČNÝ 3 – 0 NEDOSTATEČNÝ Pokud jsi získal(a) méně než 7 bodů, měl by sis projít Listinu ještě jednou!

Gratulujeme, teď znáš svoje práva Gratulujeme, teď znáš svoje práva. Nezapomeň, z práv ale vyplývají POVINNOTI!!!

Použité kliparty Všechny použité kliparty jsou z volně dostupných sad programu PowerPoint společnosti Microsoft.