Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Požadavky k získání známky
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
Teorie vzdělávání dospělých
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Nutriční poradenství.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Definice, základní pojmy
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Příjemce podpory: TRIALOG
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Didaktické prostředky
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika Tereza Ciencialová

Současné pojetí školní TV Vzdělávací oblast Člověk a zdraví Cílem prohloubit vztah ke zdraví Rozvinout dovednosti, které určují zdravý životní styl a kvalitu života v dospělosti 2 vzdělávací obory: Vzdělávací obor Výchova ke zdraví Vzdělávací obor Tělesná výchova

Současné pojetí školní TV Základní škola Vzdělávací obor Výchova ke zdraví Preventivní ochrana zdraví sociálního, fyzického i psychického Upevňování hygienických, stravovacích, pracovních i jiné zdravotně preventivních návyků 3 možnosti realizace výuky: Samostatný předmět Součást výuky více předmětů Součást výuky TV

Současné pojetí školní TV Základní škola Vzdělávací obor Tělesná výchova Poznání vlastních pohybových možností a zájmů Poznání účinků konkrétních pohybových činností Činnost řízená a výběrová Předpokladem prožitek z pohybu a komunikace při pohybu Minimální rozsah výuky 2 hodiny týdně

Současné pojetí školní TV Střední škola Směřuje k získání schopnosti aktivně podporovat a chránit zdraví v rámci širší komunity (rodiny, pracoviště, obce) Vzdělávací obor Výchova ke zdraví Převážně praktický a aplikační charakter Směřuje k hlubšímu poznávání rizikového a nerizikového chování Osvojování praktických postupů vhodných k všestranné podpoře zdraví

Současné pojetí školní TV Střední škola Vzdělávací obor Tělesná výchova Usiluje o trvalý vztah k pohybovým činnostem Optimální rozvoj tělesné, duševní a sociální zdatnosti Vychází z motivující atmosféry, zájmu žáků a z jejich individuálních předpokladů Osvojování a pravidelné využívání konkrétních pohybových činností v souladu se zájmy a potřebami Bezpečnost a úrazová prevence při pohybových činnostech

Zážitková pedagogika S rostoucím věkem dětí emoce opadají, klesá aktivita a pohyb se jim stává lhostejným Zhoršuje se jejich zdatnost a už v raném věku přichází civilizační choroby Hlavním důvodem malá motivace pro pohybové aktivity Důležitým činitelem ve vytváření vztahu k pohybu je škola a především učitele TV Přechod k metodám aktivizujícím co největší počet dětí pro pohybové aktivity Do popředí činnosti, které přinášejí zážitky, emoce a pocity vlastního růstu a zlepšování se

Zážitková pedagogika Pohybové aktivity s různými stupni napětí, nejistoty, dobrodružství i rizika, které žáky zaujmou Vyžaduje: samostatnost při rozhodování o volbě řešení úkolů sebedůvěru i důvěru k partnerům spolupráci, vzájemnou pomoc a sounáležitost ke skupině Cílem samostatná zkušenost Otcem „výchovy prožitkem“ je Kurt Hahn

Zážitková pedagogika Mohou probíhat: Pomáhají řešit problémy související s nechutí, nezájmem, agresivitou jedinců Vedou k navození nového prospěšného chování nebo změně dosavadní chování Vyvolávají vnitřní napětí ovlivňující tělesné i duševní funkce Mohou probíhat: v přírodě v uměle navozených podmínkách

Zážitková pedagogika Následkem dobrodružných aktivity v  neznámých situacích mohou být pohybové a psychické problémy technické problémy (záchrana, dopomoc, použití nářadí) Důležitá je příprava a znalost rizika, předvídat a vyhnout se nebezpečí Dobrodružně pohybové aktivity nabízejí jiné cíle vycházející z jiné motivace a přinášejí jiné prožitky Lze je realizovat ve skupině dívek, chlapců i skupinách koedukovaných

Postupné fáze v didaktickém přístupu k novým neobvyklým pohybovým aktivitám: Připravenost, ztotožnění se s úlohou a podmínkami, seznámení s novou činností, navození důvěry mezi účastníky, vytvoření psychické připravenosti k dobrodružným aktivitám, získávání nových pohybových zkušeností. Řešení předložených situací, rozvíjení strategie, poznání a hodnocení nebezpečí, první setkání s nebezpečím Samostatné řešení situací, kreativní chování, hledání možností řešení. Projekty, které si účastníci na základě svých zkušeností vytvářejí a prožívají je, musí mít dostatek času k vyzkoušení.

Učitel by se měl řídit následujícími doporučeními: Nikdy nikoho nepřemlouvat a nenutit. Při nebezpečí poskytovat záchranu. Předpokládat nové situace, brát v úvahu připravenost a možnosti žáků. Vytvářet kooperativní situace, stále myslet na to, že cesta k řešení situace může být často cílem. Vyhovět žádostem žáků, kteří chtějí činnost obměňovat. Každou situaci a každé nářadí lze měnit. O prožitých situacích po jejich ukončení s cvičícími mluvit a jejich postřehy akceptovat