Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_62_JAKUB JAN RYBA TEMA: HUDEBNÍ.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Aleš Ondráček NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČÍSLOVKY TÉMA: Číslovky – shrnutí,
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
OPAKOVÁNÍ(KŘÍŽOVKA), MUZIKÁL
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Název vzdělávacího materiálu
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název vzdělávacího materiálu
Romantismus.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.24_Kultura_a_umeni.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_12_INOVACE_EVH.2.Ste.35_Na_ty_louce_zeleny
Úvodní a seznamovací hry
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/18 
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2012 Ročník
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
VY_12_INOVACE_EVH.2.Ste.29_Cerveny_satecku_kolem_se_toc
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Slovo života Prosinec 2012.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/07
Česká hymna a její tvůrci
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Práva a povinnosti členů rodiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VY_12_INOVACE_EVH.2.Ste.32_Ukolebavka
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.3.Ste.11_Česká_mše_vánoční Datum: 6.12. 2013 Ročník: třetí Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Název: Česká mše vánoční Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Představení České mše vánoční dětem. Kromě samotné mše se děti seznámí i s autorem a novými nejen hudebními pojmy. Lze použít i ve vyšším ročníku. (90 min)

ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ Autor: Jan Jakub Ryba Vznikla v r. 1796 Lidově se jí říká „Rybovka“ Tato mše se stala symbolem českých Vánoc Každý rok se hraje téměř ve všech městech Zaznívá i v zahraničí

O životě Jana Jakuba Ryby 26.10. 1765 – 8.4. 1815 Nejpozoruhodnější osobnost české hudby Nejen vzdělaný učitel a výborný muzikant, ale také skladatel, spisovatel a básník. Ryba pocházel z Přeštic z učitelské rodiny. Jeho otec (znamenitý varhaník a též skladatel) ho vedl od útlého věku k hudbě. Jako osmiletý uměl hrát velice dobře na klavír a učil se hrát na housle a varhany. Studoval na gymnáziu v Praze a dále pak filosofii. Stal se velice vzdělaným. Mluvil několika jazyky. Jako učitel působil krátký čas v Nepomuku a v Mníšku. V roce 1788 trvale zakotvil v Rožmitále pod Třemšínem. V roce 1790 se oženil. Byl otcem 13 dětí (z toho ho přežilo jen 7). Byl velice pracovitý. Celý svůj život se kromě hudby svědomitě věnoval dětem a mládeži. Ve škole kladl důraz na kázeň, vyžadoval dodržování předpisů a rozvrhu hodin. Dbal o hygienu ve třídě. Do školy zavedl i hodinu hudby a zpěvu. Psal školní deník, ze kterého se v roce 1805 stal nový školní řád. Během svého života musel čelit existenčním potížím. Hudba a její tvorba se stala pro Rybu životní vzpruhou v těžkých životních situacích. Stále se zhoršující zdravotní stav, spory s rodiči žáků a vrchností, pocity marnosti, zoufalství a beznaděje převážily i jeho víru v Boha a přivedly jej až k rozhodnutí předčasně ukončit svůj život. Jeho dílo překonalo staletí a stále bude oslovovat tisíce posluchačů na celém světě.

O České mši vánoční Vánoční hra, která oslavuje narození Ježíše Krista. J.J. Ryba jí skládá ve svých necelých 31 letech. Stala se jednou z nejkrásnějších oslav Kristova narození. Lidé nerozuměli latinským nábožným zpěvům, proto J.J. Ryba složil tuto mši v českém jazyce. Mše se skládá z 6 hlavních částí, které jsou označeny úvodními slovy latinského textu a mezi ně jsou vloženy ještě další. Původní obsazení (4 sóla, sbor, varhany, flétna, 2x klarinety,2x lesní rohy, trubka, 2x housle) se dnes trochu pozměnilo. Postupně byly přidávány další nástroje. Text byl přizpůsoben současné jazykové praxi.

Kyrie Kyrie, eleison = Pane, smiluj se Hudba plná pokory a důvěry Ryba se v této části odchýlil a latinský text zcela pominul. V celé této části zpívají dva mužské hlasy a vedou mezi sebou rozhovor. Pastýři se chystají do Betléma oslavit Ježíšovo narození. Mladý pastýř budí svého mistra (správce ovčína) a oba hledají odpovědi na různé přírodní úkazy, které se kolem nich dějí. Rozespalý mistr je zprvu mrzutý, ale potom se sám podivuje nad neobyčejnou situací a rozhodne se vydat se do Betléma.

Gloria = sláva Chvalozpěv, v němž andělé oznamují narození Krista. Ohromený mistr hledá slova, aby opětovně uznal mimořádnost okamžiku. V závěru skladby to sděluje ostatním a všichni radostně volají: „Pojďme tam.“

Graduale – první vložená část Gradus = stupeň Při této části vystupuje kněz po stupíncích na místo, odkud bude vykládat Písmo. Tato část je celá věnována svolávání co nejširšího lidu. Mistr volá pastýře jménem a posílá je do vzdálenějších míst kraje. Svolávají hudce (lidové muzikanty), zpěváky, trubce. Celá část končí odhodláním: „K Betlému teď půjdeme, Boha slavit budeme.“

Credo = věřím V této části vrcholí přípravy na cestu. Lidé se ptají, co mají vzít s sebou a kdo ponese dary. Tato část vrcholí slavným „aleluja“ a mohutnou oslavou Boha Otce: „Sláva buď Tobě, Bože, věčný, Bože velký, nekonečný, ve své moci jsi jediný.“

Offertorium – druhá vložená část = obětování Zástup lidí již došel do Betléma. Následuje prosba „Obdař všechny milostí, zblaž nás věčnou radostí, uděl nám požehnání…“ Po té zaznívá hudební dar malému Ježíškovi.

Sanctus = svatý Nejkrásnější část mše Je andělským hymnem Na začátku zaznívá ženský dvojzpěv a dále vygraduje do svižně pojaté oslavy Boha Tvůrce.

Benedictus = požehnaný Celý zástup se vyznává právě narozenému Spasiteli a vroucně ho prosí: „Rozpal hojně srdce láskou více a více“.

Agnus Dei = Beránek Boží Tato část je pojata jako rozloučení s nebeským Dítětem. Všichni se poroučejí do jeho ochrany.

Communio = přijímání Závěrečná část celého díla Vrcholí mohutnou oslavou trojjediného Boha: „Otce Boha, jeho Syna, též i Ducha, budem vždy velebiti, Tě na věky chváliti. Budiž veleben, až na věky amen.“

Poklepáním na obrázek spustíte Českou vánoční mši s obrázky Josefa Lady. Příjemný zážitek!

Použité materiály: Vlastní tvorba http://www.ceskatelevize.cz/porady/10123602023-ceska-mse-vanocni/ http://www.jakubjanryba.cz/ Obrázky galerie Microsoft