Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slovo života Prosinec 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slovo života Prosinec 2012."— Transkript prezentace:

1 Slovo života Prosinec 2012

2 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)

3 To je velká novina, kterou Ježíš zvěstoval a daroval lidstvu: Boží synovství, stát se díky Boží milosti Božími dětmi.

4 Ale komu a jakým způsobem je tato milost dána
Ale komu a jakým způsobem je tato milost dána? „Všem, kdo ho přijali“ a kdo ho během věků přijmou.

5 Ježíše je třeba přijmout s vírou a láskou a uvěřit, že je náš spasitel.

6 Pokusme se však hlouběji pochopit, co to znamená být Božími dětmi.

7 Stačí hledět na Ježíše, Božího syna, a na jeho vztah s Otcem
Stačí hledět na Ježíše, Božího syna, a na jeho vztah s Otcem. Ježíš se modlil ke svému Otci jako v modlitbě „Otče náš“. Pro něj byl Otec „Abba“, tatínek, na kterého se obracel slovy nesmírné důvěry a nekonečné lásky.

8 Jelikož ale přišel na zem kvůli nám, nespokojil se s tím, aby byl v tomto privilegovaném postavení sám.

9 Tím, že za nás zemřel, že nás vykoupil, nás učinil Božími dětmi, svými sestrami a bratry. Prostřednictvím Ducha Svatého dal i nám možnost, abychom byli uvedeni do lůna Trojice.

10 Takto i nám bylo umožněno používat jeho božské oslovení „Abba, Otče
Takto i nám bylo umožněno používat jeho božské oslovení „Abba, Otče!“ , „tatínku můj“, náš, se vším, co toto oslovení obnáší - jistotu, že nás chrání, pocit bezpečí, odevzdanost jeho lásce, božskou útěchu, sílu a horlivost; horlivost, která se rodí v srdci toho, kdo má jistotu, že je milován.

11 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“

12 To, co nás činí jedno s Kristem a skrze něj syny a dcerami v Synu, je křest a život milosti, který při křtu dostáváme.

13 V tomto evangelijním úryvku je kromě jiného také jedno slovo, vypovídající o hluboké dynamice tohoto „synovství“, které se má den co den naplňovat. Je opravdu třeba „stát se Božími dětmi“.

14 Těmi se stáváme a jako Boží děti rosteme, když odpovídáme na jeho dar a plníme jeho vůli, která je zcela shrnutá v přikázání lásky: lásky k Bohu a lásky k bližním.

15 Přijmout Ježíše znamená poznávat ho ve všech našich bližních
Přijmout Ježíše znamená poznávat ho ve všech našich bližních. I oni budou moci poznat Ježíše a uvěřit v něj, pokud v naší lásce zahlédnou odlesk, jiskru bezmezné Otcovy lásky.

16 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“

17 Snažme se v tomto měsíci, v němž si zvlášť připomínáme Ježíšovo zrození na této zemi, navzájem se přijímat, vidět v druhých samotného Krista a sloužit mu v nich.

18 A tak vzájemná láska a poznání podobné tomu, co spojuje Syna s Otcem v Duchu Svatém, bude vyrůstat i mezi námi a Otcem a pocítíme, jak vždy znovu vychází z našich rtů Ježíšovo oslovení: „Abba, Otče“.

19 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“
“Slovo života” vydává měsíčně Hnutí Fokoláre. Autorem textu je Chiara Lubich, (byl sepsán v r. 1998). Grafiku tvoří Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia, Italia). Tento komentář ke Slovu Života je překládán do 96 jazyků a dialektů, a přichází k miliónům lidí na celém světě skrze tisk, radio, TV a internet. Distribuci v ČR zajišťuje P. Martin Šmíd (Hlučín). Více informací je na a Verze PPS je překládána do různých jazyků a v různých jazycích je publikována na


Stáhnout ppt "Slovo života Prosinec 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google