Řádné opravné prostředky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Advertisements

Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Přezkoumání správních rozhodnutí soudem. Správní soudnictví, Ústavní soud.
Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Legislativní rámec a rozdělení kompetencí v kontrolní činnosti mezi SEI a ERÚ, kompetence SEI, systém kontrolní činnosti Petr HoloubekPraha Státní energetická.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
OPRAVNÉ PROSTŘEDKY V CIVILNÍM ŘÍZENÍ. Opravné prostředky obecně účelem opravných prostředků je zabránit existenci nesprávných soudních rozhodnutí.
Metodická porada zpracovatelů přestupkové agendy
17. března 2016 Jihlava. Náležitosti odvolání a jeho nedostatky (§ 82 odst. 2) Náležitosti odvolání a jeho nedostatky (§ 82 odst. 2) Odvolání jako druh.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO NOVÝ ŠKOLNÍ ROK 2016 / 2017 přihlášky na střední školu podáváme do přihlášky na Sš s talentovou zkouškou podáváme do
VEDENÍ ŘÍZENÍ, SPISOVÝ MATERIÁL, PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ AKTUÁLNĚ SEMINÁŘ VEDENÍ ŘÍZENÍ, SPISOVÝ MATERIÁL, PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ AKTUÁLNĚ SEMINÁŘ KÚ LK
SPRÁVA DANÍ Petr Mrkývka. Definice správy daní Správa daní je účelový správní proces (postup) k zjištění a stanovení daní a zabezpečení jejich úhrady.
Správní trestání. Tzv. správní trestání (správněprávní odpovědnost) - správní trestání v případech přestupků, - správní trestání v případech tzv. jiných.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Základní postupy ve správním řízení
Zahájení a průběh správního řízení
Územní plánování aneb jak na to Porada pro ÚÚP na KÚ LK dne
soukromých středních škol
Rozhodčí řízení Přednáška 5 VŠFS 2016.
Přijímací řízení 2017 Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Přednáška dne Petr Lavický
MĚSTSKÁ POLICIE VALAŠSKÉ KLOBOUKY
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Název vzdělávacího materiálu
Stipendijní řád MU Jiří Nantl 17. května 2006.
Následky porušení povinností při správě daní
Prostředky ochrany při správě daní
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky
Správní procesy a správní akty
Odpovědnost za poškození životního prostředí
TEORIE PRÁVA Aplikace práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správní právo procesní
Etapy procesu a řízení.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Obecné výklady o důkazech
Mezinárodní právo soukromé II – 5. seminář
Doc.JUDr.Soňa Skulová, Ph.D.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Správní trestání III Řízení o přestupcích.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Odvolání Petr Lavický.
Soutěsky civilního procesu
Správa sociálního zabezpečení
Správa daní AVR Současné daňové předpisy
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Vybrané otázky správního řízení v prvním stupni
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Pracovněprávní minimum…
Právní prostředky ochrany při správě daní
Poznatky z kontrolní činnosti - rok 2018
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů Praha
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Řádné opravné prostředky
Právní prostředky ochrany při správě daní
Opravné prostředky v civilním soudním řízení
Komunikace při správě daní
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 23. října 2017
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

Řádné opravné prostředky Správní řízení IV. Řádné opravné prostředky

Prostředky přezkoumávání správních rozhodnutí Řádné a mimořádné Opravné a dozorčí Pojem řádný opravný prostředek Odvolání Rozklad Odpor Námitky Co řádným opravným prostředkem není

Proti jakému rozhodnutí se nelze odvolat Usnesení, které se pouze poznamenává do spisu Rozhodnutí, jímž se prohlašuje nicotnost Rozhodnutí o odvolání (rozkladu) Příkaz Uložení pokuty v blokovém řízení Rozhodnutí o sporu z VPS Rozhodnutí, o kterém to stanoví zvláštní zákon Odvolání proti nicotnému rozhodnutí?

Osoby oprávněné podat odvolání Účastník řízení, resp. někteří z nich nebo omezení na některé výroky rozhodnutí I někdo jiný než účastník řízení Nikdy ne správní orgán Dispozitivnost odvolání (právo podat odvolání, vzdání se odvolání, vzetí zpět)

Odvolací lhůta Rozhodnutí má řádné poučení a bylo řádně oznámeno ( § 83 odst. 1) Rozhodnutí bylo řádně oznámeno, ale chybí poučení nebo je neúplné (§ 83 odst. 2) Rozhodnutí nebylo řádně oznámeno (§ 84)

Náležitosti odvolání (§ 82 odst. 2) Obecné náležitosti podání (§ 37 odst. 2) Proti kterému rozhodnutí směřuje V jakém rozsahu ho napadá V čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí nebo procesní vady

Odvolací správní orgán § 89 odst. 1 – nejblíže nadřízený správní orgán Nadřízený správní orgán (§ 178) § 178 odst. 1 – správní orgán, o kterém to stanoví zvláštní zákon § 178 odst. 2 – orgány obcí a krajů, jiných veřejnoprávních korporací

Rozsah přezkumu (§ 89 odst. 2) Zákonnost rozhodnutí (napadených výroků rozhodnutí a řízení, které mu předcházelo), procesní vady a jejich význam Věcnou správnost jen v rozsahu námitek (výjimka z důvodu veřejného zájmu) Ve sporném řízení jen v rozsahu námitek (§ 141 odst. 9)

Průběh odvolacího řízení Zahájení odvolacího řízení Novoty Okruh účastníků řízení Užití ustanovení o prvoinstančním řízení (§ 93)

Způsoby rozhodnutí o odvolání Rozhodnutí zruší a řízení zastaví [§ 90 odst. 1 písm. a) a § 90 odst. 4] Rozhodnutí zruší a vrátí věc k novému projednání orgánu prvního stupně (§ 90 odst. 1 písm. b) Rozhodnutí změní (§ 90 odst. 1 písm. c) Odvolání zamítne a rozhodnutí potvrdí (§ 90 odst. 5) Odvolání zamítne pro nepřípustnost nebo nevčasnost (§ 92) Zastavení odvolacího řízení (§ 91 odst. 3)

Řízení o rozkladu Proti jakému rozhodnutí se podává Omezení devolutivního účinku Rozkladová komise Způsoby rozhodnutí o rozkladu

Příkaz Příkazní řízení, příkaz jako zvláštní druh rozhodnutí (§ 150) Ukládá se povinnost v řízení ex offo a ve sporném řízení Vydání příkazu může být prvním úkonem v řízení § 150 odst. 2 – návaznost na kontrolní proces Problém doručování příkazu

Odpor proti příkazu Je řádným opravným prostředkem, prostředkem sui generis (§ 150 odst. 3) Jeho podáním se příkaz ruší, správní orgán pokračuje v řízení Pokud je opožděný, sdělí správní orgán podateli, že jde o opožděný odpor Nelze vzít zpět Nebyl-li podán odpor, stává se příkaz pravomocným a vykonatelným rozhodnutím