Komunikace učitele se žáky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Taneční a pohybová výchova
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Na začátek malý test: Poznáte poněkud „zašifrovaná“ česká rčení
Role školního koordinátora EVVO
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
KOMUNIKACE V..
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Průřezová témata.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Pedagogická komunikace
Psychologie výchovy a vzdělávání
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
OSOBNOST UČITELE JAKO JEDEN ZE SUBJEKTŮ VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Seminární práce KPG/RPEPS Pavel Švejda.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Psychologie výchovy a vzdělávání
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Sociální dovednosti učitele
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Pedagog.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Komunikace učitele se žáky Michaela Pešoutová

Způsob komunikace učitele charakterizuje jeho osobnost, vztah k žákům a významně se podílí na atmosféře vyučování a utváření školního klimatu Vyjadřování a celkový projev učitele může pozitivně i negativně ovlivňovat chování a učební činnost žáků

Verbální komunikace Hlasitost Dynamika hlasového projevu Tempo projevu Intonace V tělesné výchově se doporučuje stručnost až signálnost

Nonverbální komunikace Mimika Pohledy Proxemika Posturologie Kinestika Gestika Vzhled učitele

Proces formování pedagoga Formování je děleno do dvou etap Etapa přípravy na učitelské povolání Zaměřenost osobnosti Pedagogické zkušenosti ze ZŠ, SŠ, z vedení volnočasových aktivit, letních táborů Primárním motivem ke studiu učitelství je: Práce s dětmi, touha děti vést, usměrňovat

Etapa utváření učitele v pedagogické praxi Všeobecně se usuzuje, že učitel vyzrává po 5- 7 letech pedagogické praxe Utváří si optimální způsob interakce se žáky Do popředí vystupují dispozice a vlohy, které vytvářejí charakteristický celek - )typ osobnosti učitele

Typologie učitelských osobností CASELMANNOVA TYPOLOGIE UČITELE LOGOTROP: učitel klade důraz na učební předmět, na vštěpování vědomostí, na teoretické poznání Logotrop filozoficky orientovaný: jeho cílem je vštěpit žákům pevný názor podle vlastního chápání Logotrop odborně- vědecky orientovaný: v předmětu považuje všechno za důležité, vše chce žáky naučit- v požadavcích bývá přísný

PAJDOTROP: učitel zaměřený na psychický rozvoj, formování žáka Pajdotrop individuálně psychologicky orientovaný: snaží se pochopit žáka, vnitřně ho získat a tak utvářet jeho osobnost Pajdotrop všeobecně psychologicky orientovaný: cílem učitele je vzbudit zájem žáků o méně přitažlivé učivo, cvičení paměti, překonávání vzdorovitosti žáků…

S dvojících základních typů dle Caselmanna kříží další dvojice určená: Všeobecným chováním učitele Autoritativní typ: učitel chce vše řídit, všechno musí být podle jeho pokynů, často mu chybí smysl pro spravedlnost, pro humor a přátelský vztah k žákovi Sociální typ: přenechává žákům větší volnost, žák je spíše přítelem, ve vyučování nedominuje

Výchovně- vzdělávacích postupů Vědecko- systematický typ učitele: učitele charakterizují racionální a systematické postupy, schopnost jasně vysvětlovat učivo, žáky vede k jasnému vyjadřování, logickému myšlení Umělecký typ učitele: učitele charakterizuje silně rozvinutá představivost, zejména v estetické oblasti

Praktický typ učitele: pro těžce pochopitelné učivo umí vhodně používat příklad, vhodnou pomůcku, čímž napomáhá k pochopení i zapamatování