Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Číslo materiálu 11 název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Autor Mgr. Pavla Suchanová Tématický celek Slovní zásoba- maso Ročník 1.-2. Datum tvorby 11.3.2013 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01
Anotace:žák potřebuje dostatek zrakových podnětů, obrázků, schémat, které napomáhají zapamatovat si a vštípit informace. Zároveň spojení obrázku a slova zpětně napomáhá i při vybavování. Materiál je tematicky propojen s odborností kuchař-číšník a navazuje na odbornou přípravu žáků. Metodické pokyny: Určeno pro jazykovou úroveň A1, zároveň možno použít pro opakování ve vyšších úrovních. Prezentaci je možné přehrát a poté použít jednotlivé snímky jako paměťovou hru na samostatných listech. Možno použít při soutěživých hrách a k rychlému opakování. Karty si může žák uchovat k pozdějšímu opakování. Časová náročnost cca. 10 min. Později je možné kombinovat s jinými, tematicky blízkými celky.
Cuts of beef meat
Parts of meat
Sirloin- svíčková
Chuck- krkovice, krk
Rib- žebra
Round- zadní
Brisket- hrudí
Match the words with their translation Sirloin Brisket Round Chuck Rib Hovězí zadní Hrudí Svíčková Žebro Krkovice, krk
Write the right name of the cut of meat
Complete the words Svíčková Zadní Krk Žebro Hrudí S - - - - - n C - - - k R – b B - - - - - t
Použitý obrazový materiál Kuchyňská úprava hovězího masa. In: [online]. [cit. 2013-08-24]. Dostupné z: http://www.puvodnivalaska.cz/kuchynska- uprava-hoveziho.html A BBQ guide to beef cuts. In: [online]. [cit. 2013-08-24]. Dostupné z: http://www.barbecuecaterer.com/bbq-guide-to-beef- cuts.html Robertson-delikatesy. In: [online]. [cit. 2013-08-24]. Dostupné z: http://www.robertson.cz/eshop/product/1389?lg=cs Recipetips.com. In: [online]. [cit. 2013-08-24]. Dostupné z: http://www.recipetips.com/glossary-term/t--36094/chuck-eye- roast-beef.asp