Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu 6 název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Autor Ing. Bc. Štěpánka Jáglová Tématický celek Podnikové činnosti Ročník druhý Datum tvorby Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

2 Anotace: Materiál je zaměřený na téma „Hlavní činnost“, zejména v kontextu s výrobní činností podniku. Vše je doplněné praktickými příklady. Metodické pokyny: Materiál slouží pro usnadnění výkladu dané problematiky, žákům současně jako podklad pro poznámky. Na snímku č. 14 jsou uvedené otázky, které slouží pro fixaci probírané látky a současně jako zpětná vazba pro učitele.

3 HLAVNÍ ČINNOST

4 CO JE HLAVNÍ ČINNOST PODNIKU?
Činnost, pro kterou byl podnik zřízen, to znamená: Výroba Obchod Poskytování služeb: ubytovacích stravovacích dopravních v oblasti cestovního ruchu finančních služeb atd.

5 CO JE HLAVNÍ ČINNOST PODNIKU?
Činnost, pro kterou byl podnik zřízen, to znamená: Výroba Obchod Poskytování služeb: ubytovacích stravovacích dopravních v oblasti cestovního ruchu finančních služeb atd.

6 CO JE VÝSLEDKEM TÉTO ČINNOSTI PODNIKU?
Statky nebo služby, které jsou prodávány spotřebitelům Z těchto výkonů má podnik největší část tržeb Současně mnoho podniků poskytuje i doplňkové činnosti (v hotelnictví například prodej pohlednic, suvenýrů a podobně)

7 VÝROBNÍ ČINNOST Probíhá ve dvou etapách:
Předvýrobní etapa (konstrukční a technologická příprava) Výrobní etapa (vlastní výroba)

8 ČLENĚNÍ VÝROBY Podle významnosti: Hlavní výroba Vedlejší výroba
Doplňková výroba Přidružená výroba

9 ČLENĚNÍ VÝROBY Podle stupně mechanizace: Ruční výroba
Mechanizovaná výroba Automatizovaná výroba

10 ČLENĚNÍ VÝROBY Podle počtu vyráběných výrobků: Kusová výroba
Sériová výroba Hromadná výroba

11 PŘÍKLADY K PROCVIČENÍ Módní salón šije společenské šaty na zakázku, jedná se o originální modely. O jaký druh výroby se jedná?

12 PŘÍKLADY K PROCVIČENÍ Zavedená cukrárna ve městě vyrábí dorty a zákusky na zakázku v několika variantách (věnečky, větrníky, kremrole, indiány, rolády a banány v čokoládě). O jaký druh výroby se jedná?

13 PŘÍKLADY K PROCVIČENÍ Podnik vyrábí tužky, ve třech variantách, jedná se u každé varianty o množství několika miliónů kusů tužek vyrobených za rok. O jaký typ výroby se jedná?

14 Otázky na závěr Co je hlavní činností:
České spořitelny a.s., ČSAD a.s., Hotelu Clarion, Restaurace Na růžku ? Co může být doplňkovou činností u cestovní kanceláře? O jaký typ výroby (podle stupně mechanizace) se jedná v případě truhlářství?

15 Použité zdroje KOČÍ J., ŠAMŠOVÁ L.: Základy ekonomiky pro střední a vyšší hotelové školy. Praha, Fortuna, stran. Šablona dostupná na: (cit )

16 DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek"

Podobné prezentace


Reklamy Google