Obnovení demokracie v Československu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Sametová revoluce Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Návrat k demokracii Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii.
Sametová revoluce a rok 1989
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sametová revoluce.
Normalizace a 80. léta Nástup normalizace
Rok 1948, 1968 a 1989 pro český stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový.
Česká republika Demokratický stát.
Vývoj české ústavnosti
Sametová revoluce
Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Rok 1989 – sametová revoluce
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Období od vzniku samostatného Československa po současnost
Československo na cestě destalinizace
Státní symboly a státní svátky ČR
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
Protektorát Čechy a Morava
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Charta 77.
17. Listopad 1989 Monika Štěpánková, 2. I.
Lidská práva v dokumentech
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Normalizace Návrat k totalitě, 70. léta.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_12_ROK 1968 TEMA:
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_ ČR – Státní svátky. Název: ČR- Státní svátky Číslo.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Státní symboly, státní svátky.
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_07_Výprava do 20. století
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_ 19_SAMETOVÁ REVOLUCE
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Digitální učební materiál
První světová válka. Vznik československého státu.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Formování naší státnosti do roku 89 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_26_NAŠE VLAST Mgr. Petra Kukuczková
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Totalitní vláda komunistické strany
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Od totality k demokracii
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Transkript prezentace:

Obnovení demokracie v Československu video

Lidí, kteří nesouhlasilo s komunistickým režimem, bylo mnoho Lidí, kteří nesouhlasilo s komunistickým režimem, bylo mnoho. Někteří se nebáli projevit nesouhlas veřejně a vládu kritizovat. Mezi takové patřily osobnosti, které vydaly prohlášení Charty 77. Charta 77 byla skupina odpůrců komunistického režimu. Mezi ně patřil i Václav Havel. Ti, kdo svým podpisem potvrdili souhlas s tímto dokumentem, ve kterém se psalo o tom, že československá vláda porušuje mezinárodní úmluvu o lidských právech a svobodě, riskovali ztrátu své práce, pronásledování, nebo i odsouzení a uvěznění.

Protesty proti komunistické vládě se začaly hlasitěji ozývat i v Sovětském svazu. V naší republice občané projevovali svou nespokojenost na demonstracích. 17. 11. 1989 se konala demonstrace k připomenutí 50. výročí od smrti studenta Jana Opletala a uzavření vysokých škol okupanty. Zpočátku studentská demonstrace přerostla v takzvanou sametovou revoluci, která znamenala zvrat v událostech naší republiky.

Komunistická vláda s Gustávem Husákem odstoupila. Novým prezidentem se stal Václav Havel. Byly vyhlášeny svobodné volby, zahájeny hospodářské a politické změny, které směřovaly k obnovení demokracie. Dnes je 17. listopad státním svátkem a je připomínán jako Den boje za svobodu a demokracii.

Komunistická vláda se zhroutila i v Sovětském svazu, Jugoslávii – ty se rozpadly na několik menších samostatných států. Slovensko se 1.1.1993 osamostatnilo a rozdělením Československé republiky vznikly dva nové samostatné státy: Česká republika a Slovenská republika.

V roce 1999 se Česká republika stala členem NATO, v roce 2004 vstoupila do Evropské unie. Životní úroveň se neustále vyvíjí a spolu s ní se zvyšují i naše potřeby. Co bylo dříve pro většinu lidí nedostupné, dnes je běžnou součástí života. Dnes už je pro nás samozřejmé cestovat svobodně po světě, poznávat ho, studovat, učit se; mít možnost koupit si rozmanité potraviny, moderní oblečení, spotřebiče, elektroniku…

Otázky a úkoly: 1. Co to byla Charta 77? 2. Kdy a jak začala tzv. sametová revoluce? 3. K jakým změnám došlo po listopadu 1989? 4. Které státy se rozpadly a které vznikly? video

Použité zdroje: ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, 2010. ISBN 978-80- 7235-477-1. http://www.youtube.com/watch?v=FQ3UKqG0Yk I&feature=youtu.be http://www.youtube.com/watch?v=kKcjgNepGyw &feature=youtu.be