Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor Mgr.Jolana Strejčková Tematický celek Společenské vzdělávání Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Výklad nové látky(názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva) Metodický pokyn Podpora výkladu do hodiny i samostudia Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Pražské jaro 1968

3

4 Za Pražské jaro se označuje období politického uvolnění v Československu v roce 1968. Začalo v roce 1967 na prosincovém zasedání (ÚV KSČ). Prvním tajemníkem se stal Alexander Dubček. (viz dále) Vojska Varšavské smlouvy v čele s armádou Sovětského svazu vstoupila do Československa, aby zastavila započaté reformy. Většina z nich sice opustila Československo k 16. říjnu 1968, část ale zůstala na území státu, další opustila zemi v polovině roku 1987, poslední pak až po Sametové revoluci.

5 Reformy byly pokusem uvolnit režim a urychlit proces demokratizace
Reformy byly pokusem uvolnit režim a urychlit proces demokratizace. Tento záměr se nesetkal s pochopením na sovětské straně, která vyslala (po neúspěšných jednáních) tisíce vojáků vojsk Varšavské smlouvy, aby zahájili okupaci státu, jež měla vytvořit patřičný tlak na československé vedení, aby se podrobilo vůli Sovětského svazu.

6 Alexander Dubček (27. listopadu 1921 – 7. listopadu 1992)

7 Československý a slovenský politik, hlavní osobnost Pražského jara
Československý a slovenský politik, hlavní osobnost Pražského jara. Dubček chtěl pokračovat v jisté liberalizaci režimu, jeho mandát byl však slabý (byl zvolen většinou jediného hlasu), proto se proti „konzervativním“ odpůrcům opíral o veřejné mínění. Vnesl tak do československé politiky zcela odlišnou politickou kulturu. Tím umožnil významný společenský a politický proces, který dostal název Pražské jaro 1968.

8 Jedna z reforem Dubčekova vedení přinesla úplnou svobodu tisku
Jedna z reforem Dubčekova vedení přinesla úplnou svobodu tisku. V takto uvolněné atmosféře se však začnou požadavky lidu více stupňovat. Dubček tak musí čelit kritice uvnitř KSČ a hlavně ze strany sovětského vedení. V roce 1944 se zúčastnil Slovenského národního povstání Prvním tajemníkem komunistické strany ÚV KSČ

9 Vnesl do československé politiky zcela odlišnou politickou kulturu, tím umožnil významný společenský a politický proces, který dostal název Pražské jaro 1968.

10 Zemřel po těžké autonehodě, při cestě na zasedání
Zemřel po těžké autonehodě, při cestě na zasedání. Dostal smyk při vysoké rychlosti na dálnici D1.

11 Na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti, po okupaci Československa  armádami států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem se  16. ledna 1969 zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze student Jan Palach.

12

13 Zdroje Obrázky: AUTOR NEUVEDEN. Ucebnice-dejepisu.ic.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VÍGLASKÝ. Religiask.blogspot.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BEJ. Ahaonline.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Myjsmetonevzdali.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JIŘÍ HELLER. Wwg.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Dejepis.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILAN VODIČKA. Idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VILÉM FALTÝNEK. Radio.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Dějepis pro střední odborné školy, Petr Čornej a kol., Praha 2002


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google