Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády.."— Transkript prezentace:

1 Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..

2 Sionistické snahy a ČSR Sionistické snahy oficiálně podpořila již první československá vláda a na území Československa se tehdy konaly tři Sionistické kongresy (1921 a 1923 Karlovy Vary, 1933 Praha).

3 Vznik Státu Izrael V lednu 1948 v Československu podepsána smlouva d dodávce zbraní pro Izrael. Dodávky se týkaly zbraní, munice a v neposlední řadě také letadel.

4 Československé letadlo Avia S-199 z výzbroje izraelského letectva.

5 Vojenská pomoc ČSR Neméně důležitou pomocí Československa byl výcvik vojáků. V Olomouci, Hradci Králové a Českých Budějovicích se cvičili piloti, v Liberci letečtí mechanici, v Chrudimi další pozemní personál, v Mikulově tankisté (7.- 8. 1948) a ve Stráži pod Ralskem výsadkáři (7.-.9. 1948). Na území Československa, konkrétně v Libavé, vznikla na základě dohody z 25.6.1948 také samostatná židovská brigáda čítající 1 335 vojáků (zajímavostí je, že 305 z nich byly ženy). Téměř všichni její členové byli českoslovenští Židé.

6 Diplomatická podpora ČSR Československo se na vzniku Izraele nepodílelo pouze dodáváním tolik potřebných zbraní nutných k obraně. Bylo také součástí všech tří výborů (jeden rozhodoval o dělení britské Palestiny, další dva byly výbory administrativní a realizační), které rozhodovaly o budoucnosti Palestiny, jež spadala pod britský mandát. Tomu nejdůležitějšímu z nich dokonce přesedal československý diplomat Karel Lisický.

7 Změna sovětské politiky a nucený odvrat Československa od Izraele Izrael se nestal socialistickou zemí, jak si Sovětský svaz představoval, ale programově se přiklonil ke Spojeným státům. V prvních volbách do izraelského parlamentu, 25. ledna 1949, získala komunistická strana (Maki) pouze 3,5%, tedy 4 mandáty.

8 ČSR v protiizraelském postoji V roce 1955 bylo Československo politickým vývojem přinuceno dodávat zbraně pro změnu druhé straně, tedy Arabům, konkrétně Egyptu. K úplnému přerušení diplomatických styků došlo po tzv. Šestidenní válce, 10.6. 1967.

9 Obnova vzájemných vztahů K opětovnému navázání diplomatických styků Československa a Izraele došlo po Sametové revoluci na úrovni velvyslanectví 9.2.1990. Ještě před oficiálním obnovením diplomatických styků navštívil Československo první vysoký izraelský představitel. 2.-3. února 1990 přicestoval tehdejší místopředseda vlády a ministr financí Šimon Peres. 9.-11. února 1990 pak ministr zahraničí Moše Arensen a 25.-27. dubna 1990 pak následovala cesta československého prezidenta Václava Havla do Izraele.


Stáhnout ppt "Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády.."

Podobné prezentace


Reklamy Google