Mgr. Jan Vrbický, vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb, MPSV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Rozvoj sociálních služeb (IROP) Mgr. Jan Vrbický.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_076 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
Pečovatelská služba.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Ústav vs. Komunitní služba
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Mgr. Jan Vrbický, vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb, MPSV Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Mgr. Jan Vrbický, vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb, MPSV

Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Od roku 2007 je součástí právního řádu České republiky, stanovuje konkrétní požadavky na užívání práv lidí se zdravotním postižením, jejich plné začlenění a účast v komunitě a tím také podobu poskytovaných sociálních služeb Státy zajistí aby: osoby se zdravotním postižením měly možnost si zvolit, na rovnoprávném základě s ostatními, místo pobytu, kde a s kým budou žít, a nebyly nuceny žít ve specifickém prostředí; osoby se zdravotním postižením měly přístup ke službám poskytovaným v domácím prostředí, rezidenčním službám a dalším podpůrným komunitním službám, včetně osobní asistence, která je nezbytná pro nezávislý způsob života a začlenění do společnosti a zabraňuje izolaci nebo segregaci komunitní služby a zařízení určené široké veřejnosti byly přístupné, na rovnoprávném základě s ostatními, i osobám se zdravotním postižením a braly v úvahu jejich potřeby Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Cíle deinstitucionalizace 1. Zamezit institucionalizaci dalších lidí 2. Transformovat ústavní sociální péči 3. Zajistit dostupnost podpory člověka v komunitě Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

„Být sociálně začleněn znamená být součástí komunity, žít v běžných místech, kde žijí i ostatní lidé, mít možnost volby a kontroly nad vlastním životem, zastávat hodnotné a důstojné sociální role, mít možnost navazovat a rozvíjet smysluplné vztahy, učit se a růst, získávat více vlastních kompetencí.“ Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Služba komunitního charakteru je vymezena provozními i materiálně-technickými charakteristikami zázemí pro poskytování sociálních služeb (terénní, ambulantní, pobytové) součástí služby je také zázemí pro řízení služby (management) Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Zřízení služby a výběr lokality pro služby komunitního charakteru Služby nenahrazují veřejně dostupné služby (kadeřník, bazén, kaple, zdravotnická zařízení/lékař apod.). Výběr lokality: Z dané lokality uživatelé pocházejí, pracují zde, vzdělávají se nebo zde mají rodinu a osobní vazby. Daný druh služby v lokalitě zcela chybí či není dostatečně zajištěn. Umístění služby v lokalitě umožňuje společenské fungování uživatele služby. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Terénní služby Poskytování sociálních služeb v domácnostech uživatelů (v bydlení, které jim nezajišťuje poskytovatel této terénní služby). Je třeba odpovídající zázemí pro jejich metodickou i administrativní podporu. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Terénní služby Zázemí a vybavení služby: Součástí objektu určeného pro bydlení pouze uživatelů terénních služeb (např. byty zvláštního určení, byty určené výhradně pro osoby v nepříznivé sociální situaci, která je důsledkem zdravotního postižení) nesmí být zázemí pro pracovníky služby a management. Zázemí a vybavení prostor je určeno především pro zaměstnance poskytovatele sociální služby a odpovídá počtu pracovníků a potřebě zabezpečení provozu dané služby. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Ambulantní služby a denní programy pobytových sociálních služeb Principu docházky uživatelů za službou Provozní kritéria: Aktivizace uživatele probíhá zejména v prostředí jeho domácnosti a dál v běžném veřejném prostoru. Zázemí, ve kterém jsou realizovány denní programy nebo ambulantní služby, je určeno pro intenzivnější učení se novým dovednostem a je uzpůsobeno tak, aby člověk měnil prostředí dle běžných rolí a náplně dne. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Ambulantní služby a denní programy pobytových sociálních služeb Prostředí služby: Ambulantní služby a denní programy jsou prostorově i provozně odděleny od bydlení a jsou součástí občanské vybavenosti. Ambulantní služba není umístěna ve stejném objektu s pobytovou sociální službou pro danou cílovou skupinu stejného ani jiného poskytovatele služeb. Zázemí pro denní programy pobytových zařízení sociálních služeb může být pouze v objektu s domácnostmi pro osoby s potřebou vysoké míry podpory. Zázemí pro denní programy nesmí být přímo součástí domácností uživatelů pobytových sociálních služeb. Ambulantní služba ani denní program nejsou umístěny ve stejném objektu nebo v těsném sousedství s jinou ambulantní službou, pokud celková kapacita přesáhne 32 uživatelů. Ambulantní služba a denní program jsou v takovém místě, které je dostupné osobám v nepříznivé sociální situaci, jež je důsledkem zdravotního postižení, a to jednak bezbariérovostí prostor a bezprostředního okolí i také časovou dostupností. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Ambulantní služby a denní programy pobytových sociálních služeb Kapacita: Ambulantní služby a denní programy užívá v jednom objektu maximálně 32 uživatelů v jeden okamžik. Jednoho programu se v jedné místnosti účastní ideálně do 5, nejvýše však 10 uživatelů služby současně, v závislosti na charakteru činnosti a velikosti prostoru. Podmínka: Ambulantní služby jsou v jiném objektu než, kde bydlí její uživatelé. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Pobytové služby Služba je v každé domácnosti určena osobám obou pohlaví Domácnosti jsou rozděleny na domácnosti pro zletilé a domácnosti pro nezletilé, výjimkou jsou lidé v přímém příbuzenském vztahu, či nepřekročí-li zletilý uživatel věk 19 let. Domácnost je umístěna v bytovém nebo rodinném domě, který má charakter běžného bydlení. Domy se nachází v běžné zástavbě rodinných nebo bytových domů v obci. Domácnost není ve stejném objektu s ambulantní sociální službou. Domácnost má v docházkové vzdálenosti (dle mobility uživatelů) základní veřejné služby (praktický lékař, zubař, potraviny) nebo veřejnou dopravu zajišťující dostupnost těchto služeb. Domácnost je běžně uspořádaná bytová jednotka – zahrnuje ložnice, WC, koupelnu/y, kuchyň či kuchyňský kout, obývací pokoj a běžné základní příslušenství. Ložnice jsou jednolůžkové; dvoulůžkové pouze s odůvodněním. Ložnice jsou neprůchozí Prostory domácnosti mají osobní charakter – tzn. uživatelé jsou zapojeni do vybavování prostor či navrhování interiéru. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Pobytové služby Velikost pokojů i chodeb odpovídá běžné bytové jednotce (Materiálně technický standard): chodby jsou krátké a slouží zejména jako průchod, nikoliv jako prostor pro setkávání, ložnice jsou dostatečně velké i pro osobní denní činnosti uživatelů služby a uložení jeho osobních věcí, zajišťují dostatečný komfort a soukromí. Uživatelé využívající zdravotnické prostředky včetně kompenzačních pomůcek (zpravidla lidé imobilní) mají tyto k dispozici - prostory jsou uzpůsobeny tak, aby měl u sebe pomůcky, které uživatel denně používá. Prostor pro personál je zřízen pouze ve skupinových domácnostech Prostor pro personál v domácnosti odpovídá základním potřebám administrativních výkonů pracovníka a hygienickým požadavkům dle právních předpisů Zázemí pro management není součástí domácnosti. V jedné skupinové domácnosti žije nejvýše 6 uživatelů, v případně chráněného bydlení, nejvýše 4 uživatelé. V individuální domácnosti žijí 1 či 2 uživatelé. V jednom bytovém nebo rodinném domě jsou umístěné maximálně 4 individuální domácnosti (tj. maximálně 8 osob v jednom objektu). Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Pobytové služby Pokud je zároveň s pobytovými službami zřizována i ambulantní služba či denní program, pak nesmí být zázemí pro management součástí objektu nově vznikajících pobytových služeb, doporučujeme jej včlenit do objektu právě k ambulantním službám či denních programům. V jednom rodinném či bytovém domě žije nejvýše 12 uživatelů (nejméně ve 2 domácnostech). Omezení 12 uživatelů platí pro celou ulici, případně nejbližší okolí (ulice navazující, přetínající původní ulici, kde je služba poskytována). V případě, že počet obyvatel daného domu je dle kapacity bytových jednotek vyšší než 150, může být v daném bytovém domě i vyšší počet uživatelů. Počet uživatelů v jednom objektu pak v tomto případě nesmí být vyšší než je 8 % všech obyvatel domu. V jednom bytovém nebo rodinném domě či v blízkém okolí (blok domů, ulice) žije nejvýše 18 uživatelů, jsou-li to lidé s potřebou vysoké míry podpory nebo (nejméně ve 3 domácnostech), bez ohledu na to, zda se jedná o individuální či skupinové domácnosti. Omezení 18 uživatelů platí pro celou ulici, případně nejbližší okolí (ulice navazující, přetínající původní ulici, kde je služba poskytována). Jedná-li se o bytové domy, platí dále, že V případě, že počet obyvatel daného domu je dle kapacity bytových jednotek vyšší než 150, může být v daném bytovém domě i vyšší počet uživatelů. Počet uživatelů v jednom objektu pak v tomto případě nesmí být vyšší než je 8 % všech obyvatel domu. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Transformační projekty musí dodržet základní podmínky Poskytovatel se řídí kapacitou uživatelů v okamžiku, kdy vstoupil do procesu transformace. Tato kapacita může být v průběhu transformace snižována, nikoliv navyšována. Původní kapacita je uvedena v transformačním plánu. Po dobu realizace transformace je zastaven příjem nových uživatelů do stávajícího objektu transformujícího se zařízení. Příjem nových uživatelů je možné zahájit až po dokončení transformace. U částečné transformace je možné přijmout nové uživatele, pokud nebude překročena kapacita stanovená v transformačním plánu jako konečná kapacita pro služby plánované ve stávajících i nových objektech. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Děkuji za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení koncepce sociálních služeb, Na Poříčním právu 1/376128 01 Praha 2, Tel: +420 950 194 539, e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz, www.mpsv.cz