Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Datum:16.5.2013 Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0731 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_076 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Datum:16.5.2013 Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0731 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_076 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:"— Transkript prezentace:

1 Datum:16.5.2013 Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0731 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_076 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce: Kultura bydlení 1 Předmět: Občanská nauka Ročník: 3. Časová dotace: 15 minut Vzdělávací cíl: Účelnost a estetika bydlení Pomůcky: Učebnice, psací potřeby, sešit Poznámka: DUM je součástí tematického celku „Kultura“ Inovace: Zapojení audiovizuální techniky do výuky, práce s internetem

2 Kultura bydlení

3 Bydlím, bydlíš, bydlíme… Celkovou kulturu bydlení ovlivňuje řada faktorů: Celkovou kulturu bydlení ovlivňuje řada faktorů: lokalita a výhodná poloha, lokalita a výhodná poloha, ideální dispozice a velikost bytu či domu, ideální dispozice a velikost bytu či domu, kvalitní provedení i praktické vybavení kvalitní provedení i praktické vybavení

4 Na psychiku a zdraví působí mnohem více faktorů: Byt v bytovém domě není izolovanou jednotkou odtrženou od bezprostředního okolí. Byt v bytovém domě není izolovanou jednotkou odtrženou od bezprostředního okolí. Přístup do domu, čistota, použité materiály, světelné podmínky i barvy, logika a vzhled společných prostor včetně spojovacích chodeb denně ovlivňují chování a spokojenost všech obyvatel, jejich pocit bezpečí a pohody. Přístup do domu, čistota, použité materiály, světelné podmínky i barvy, logika a vzhled společných prostor včetně spojovacích chodeb denně ovlivňují chování a spokojenost všech obyvatel, jejich pocit bezpečí a pohody. Dopravní a technická infrastruktura i občanská vybavenost v okolí jsou podobně důležité jako tvar pozemku, půdorys a proporce domu, filozofie zeleně příp. vodních ploch v jeho blízkosti - jde o základní parametry pro každodenní příjemný dojem, vnášející do života více harmonie a rovnováhy. Dopravní a technická infrastruktura i občanská vybavenost v okolí jsou podobně důležité jako tvar pozemku, půdorys a proporce domu, filozofie zeleně příp. vodních ploch v jeho blízkosti - jde o základní parametry pro každodenní příjemný dojem, vnášející do života více harmonie a rovnováhy.

5 Byt či dům? Prostředí, v němž se rozhodujeme žít - ať již jde o vlastní rodinný dům či byt nebo jen pronájem - už dávno není pouze nezbytností, která řeší naši potřebu. Jde o součást našeho životního stylu - tvoří bezpečné zázemí pro náš odpočinek i relaxaci ve chvílích volna. Často se stává i místem, kde se věnujeme nejen rodině, ale třeba i práci. Volba vhodného prostředí pro bydlení je pak úkolem, kde je sice třeba zohlednit dostupné prostředky pro investici, ale zdaleka neplatí, že i relativně nižší náklady nemohou přinést mnohem větší spokojenost z výsledku než peníze investované špatně. Cennou inspirací pro vlastní řešení se pak mohou stát zajímavé nápady i realizace druhých. Prostředí, v němž se rozhodujeme žít - ať již jde o vlastní rodinný dům či byt nebo jen pronájem - už dávno není pouze nezbytností, která řeší naši potřebu. Jde o součást našeho životního stylu - tvoří bezpečné zázemí pro náš odpočinek i relaxaci ve chvílích volna. Často se stává i místem, kde se věnujeme nejen rodině, ale třeba i práci. Volba vhodného prostředí pro bydlení je pak úkolem, kde je sice třeba zohlednit dostupné prostředky pro investici, ale zdaleka neplatí, že i relativně nižší náklady nemohou přinést mnohem větší spokojenost z výsledku než peníze investované špatně. Cennou inspirací pro vlastní řešení se pak mohou stát zajímavé nápady i realizace druhých.

6 Bydlení je hra… http://www.ceskatelevize.cz/por ady/1124601187-bydleni-je- hra/ http://www.ceskatelevize.cz/por ady/1124601187-bydleni-je- hra/ http://www.ceskatelevize.cz/por ady/1124601187-bydleni-je- hra/ http://www.ceskatelevize.cz/por ady/1124601187-bydleni-je- hra/

7 Interiér a doplňky Interiéry, které jsou estetické a přitom zároveň praktické, s důrazem na ergonomii i použitelnost v každodenním životě - takový je základní požadavek současného bydlení. Dostupná technika i programové vybavení už dnes umožňují rozsáhlé vizualizace interiérů, od obývacího pokoje, kuchyně, koupelny či ložnice jako celku až po řešení úložných prostor či jiných detailů při zohlednění každodenního pobytu i působení výsledného prostoru na psychiku. Interiéry, které jsou estetické a přitom zároveň praktické, s důrazem na ergonomii i použitelnost v každodenním životě - takový je základní požadavek současného bydlení. Dostupná technika i programové vybavení už dnes umožňují rozsáhlé vizualizace interiérů, od obývacího pokoje, kuchyně, koupelny či ložnice jako celku až po řešení úložných prostor či jiných detailů při zohlednění každodenního pobytu i působení výsledného prostoru na psychiku. Realizace vlastních nápadů a výběr vhodných doplňků pak dají ve výsledku plně vyniknout i osobnosti uživatele. Realizace vlastních nápadů a výběr vhodných doplňků pak dají ve výsledku plně vyniknout i osobnosti uživatele.

8 Ergonomie Je věda, která využívá výsledků výzkumu, zkušeností z oblasti biomechaniky, biologie, fyziologie, psychologie, hygieny práce aj., k optimalizaci tvarů, rozměrů, poměrů, poloh a pozic pracovních nástrojů, pomůcek, nábytku (stoly, židle, pohovky, klávesnice, monitory, rukojeti atd.) Je věda, která využívá výsledků výzkumu, zkušeností z oblasti biomechaniky, biologie, fyziologie, psychologie, hygieny práce aj., k optimalizaci tvarů, rozměrů, poměrů, poloh a pozic pracovních nástrojů, pomůcek, nábytku (stoly, židle, pohovky, klávesnice, monitory, rukojeti atd.)

9 Zdroj: Emmert, F., Katrňák, T., Krausová, M., Mužíková, O., Sojka, M., Ševela, M., Švandová, B., Tarábková, M., Valach, M., Vonková, E.: Odmaturuj ze společenských věd. 1. vyd., Brno, 2004. ISBN 80-86285-68-5. http://cs.wikipedia.org/wiki/Bydlen%C3%AD www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Datum:16.5.2013 Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0731 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_076 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:"

Podobné prezentace


Reklamy Google