Výroba instantních prášků 2 Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Výroba instantních prášků 2 Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Výroba instantních prášků. Klíčová slova: Výroba, aglomerace, prosévání, balení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_22
Výroba instantních prášků 2 Vlastní výroba
Výroba Míchání surovin Mletí surovin Výroba instantních prášků Suroviny se promíchají v míchačce Směs projde přes mikromlýn Rozemele se na jemné částice Rozemletá směs jde do instantizačního zařízení
Instantizační zařízení Aglomerační část Sušící část Chladicí část
Aglomerační část Tvorba granulek Rozemletá směs prochází přes aglomerační síto, přes které se vhání vlhký vzduch (pára) Směs je ve fluidních stavu, částečky se na sebe nalepují Velikost granulek závisí na množství páry ve vzduchu
Sušící a chladicí část Granule jsou v sušící i chladicí části udržovány ve fluidním stavu Suší se horkým vzduchem Chladí se studeným vzduchem
Prosévání a balení Při prosévání se odstraňují drobné a nadměrně velké granulky Tyto části se vrací se do míchacího zařízení Prosátý granulát se balí do spotřebitelských obalů
Instantní kakaový nápoj - Granko
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.