Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Advertisements

Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
( Jaký vliv má na člověka a životní prostředí)
ATMOSFÉRA Podnebí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Kyselý déšť.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Ohrožování základních složek biosféry
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Registrační číslo projektu:
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Krajina a životní prostředí
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Atmosféra Filip Bordovský.
Potravní pyramida, potravní řetězec
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
Biosféra.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kyselé deště Rozpouštění CO2 ve vodě
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 18. Dřevo a jeho původ Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název prezentace (DUMu): Voda
Název prezentace (DUMu): Půda
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Vzduch Vzduch.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vliv člověka na ovzduší
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Obecná a anorganická chemie
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Transkript prezentace:

Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 14. Ovzduší a klima Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 10.1.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Ovzduší a klima.

ovzduší Vzduch - neviditelná látka, vyskytující se okolo nás. Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. ovzduší Vzduch - neviditelná látka, vyskytující se okolo nás. Potřebujeme ji k životu, stejně tak, jako ostatní živočichové a rostliny. Pohyb vzduchu vnímáme jako vítr. Vzduch – neviditelný, ale můžeme zkoumat jeho vlastnosti.

ovzduší Příčiny znečištění ovzduší: - průmyslová činnost člověka Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. ovzduší Příčiny znečištění ovzduší: - průmyslová činnost člověka - přírodní jevy (sopečná činnost, větrné bouře, semena a pyl rostlin…)

ovzduší Emise – cizorodé látky, vypouštěné do ovzduší z určitého zdroje znečištění. Imise – obsah škodlivých látek v přízemní vrstvě ovzduší.

ovzduší Hlavní příčinou snížení koncentrace škodlivin: pokles průmyslové výroby na poč. 90. let. Pozitivní vliv na snížení emisí mají: přijaté zákony na ochranu ovzduší.

ovzduší Pevné emise (prach, popílek, kouř) – dostávají se do ovzduší z topenišť elektráren, cementáren, hutí, kotelen a lokálního topení v domech. Vytváří se opar, který výrazně omezuje průnik slunečního záření.

ovzduší Pevné emise – kondenzační jádra pro vznik mlhy – vzniká smog. Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. ovzduší Pevné emise – kondenzační jádra pro vznik mlhy – vzniká smog. Smog – mimořádné znečištění ovzduší při nepříznivých meteorologických podmínkách.

ovzduší Plynné znečištění ovzduší způsobuje: oxid siřičitý oxid dusíku Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. ovzduší Plynné znečištění ovzduší způsobuje: oxid siřičitý oxid dusíku oxid uhelnatý chlór organické sloučeniny sloučeniny těžkých kovů-olova,mědi,rtuti…

ovzduší Kyselé deště – reakce SO2 s atmosférickou vodou. Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. ovzduší Kyselé deště – reakce SO2 s atmosférickou vodou. - okyselují půdu - snižují výnosy v zemědělství - způsobují hynutí lesů, korozi kovů, vyluhování hliníku a dalších kovů z půdy do vody atd.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ochrana ovzduší Spočívá především v omezení produkce škodlivých emisí, užívání ušlechtilých paliv a hromadné zavádění katalyzátorů ve výrobě automobilů.

klima Klima (podnebí) - dlouhodobý stav počasí, který je podmíněný např. cirkulací atmosféry, charakterem půdy, ale i člověkem. Klimatologie - zabývá se studiem podnebí.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. klima Klima (podnebí) – dlouhodobý úkaz počasí v určitých oblastech, které se tvoří pomocí klimatotvorných činitelů. Mění se. Podnebí – stálé, ke změnám dochází v delším časovém úseku.

Klima a faktory ovlivňující počasí Vzduch, který se vyskytuje v nižších vrstvách atmosféry se neustále pohybuje. Masy teplého, studeného, vlhkého a suchého vzduchu se přesouvají přes souš, ali i přes moře a vzájemným vypuzováním tak vyvolávají změny počasí.

Klima a faktory ovlivňující počasí Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Klima a faktory ovlivňující počasí Podél front, které jsou rozhraním mezi vzduchovými masami dochází k těm největším změnám. Pokud teplý vzduch tzv. vytlačuje studený vzduch, říká se této hranici mezi nimi teplá fronta.

klima Hlavní klimatologické faktory: - zeměpisná šířka, Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. klima Hlavní klimatologické faktory: - zeměpisná šířka, - nadmořská výška - vzdálenost od oceánu.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. klima Nejdůležitějším faktorem variability (proměnlivosti) klimatu ČR je rozmanitá výšková členitost, proto se podnebí jednotlivých oblastí ČR liší.

otázky Jaký je rozdíl mezi pojmy Emise a Imise? Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. otázky Jaký je rozdíl mezi pojmy Emise a Imise? Co jsou to Pevné emise? Jak vzniká Smog? Co zapříčiňují Kyselé deště? Čím se zabývá Klimatologie?

Zdroje pro textovou část BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: 80-7333-024-5. KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1. CVRČEK, K., BERÁNEK, J., EISENREICH, K., FLORIAN, S., Zbožíznalství, nakladatelství FORTUNA, Praha

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 5 - [cit. 2013-22-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-tango-waether-severe-alert.html >. Snímek 6 - [cit. 2013-22-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-weather-symbols.html >. Snímek 7 - [cit. 2013-22-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-23381.html >. Snímek 8 - [cit. 2013-22-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-weather-symbol-semicloudy-day.html >. Snímek 10 - [cit. 2013-22-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-16566.html >. Snímek 14 - [cit. 2013-22-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-sun-and-rain-weather-symbols.html >. Snímek 15- [cit. 2013-22-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-16362.html >. Snímek 18 - [cit. 2013-16-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-today.html >.