Slavnostní hostiny Rozdělujeme podle dvou základních kritérií Pro koho a za jakým účelem se pořádá Jakým způsobem budeme podávat jednotlivé chody
Hostiny podle objednavatele Pro státníky – mají vždy oficiální charakter. Průběh slavnostní hostiny se řídí protokolem. Hostiny pro podniky a organizace – většinou bývá stanovený finanční limit na osobu Soukromé hostiny – k významným životním jubileím.
Druhy slavnostních příležitostí Banket Recepce Raut Koktejl Číše vína Čaj o páté Výlet na lodi Piknik
Banket Banket – klasický způsob slavnostního stolování Hosté sedí dle předem sestaveného zasedacího pořádku Jednotné menu Větší počet obsluhujících a jejich vyšší odbornost Společné nástupy a odchody obsluhujících
Recepce Společenské setkání spojené s pohoštěním u nabídkových stolů Nesestavujeme menu, ale seznam co nejširšího výběru pokrmů a nápojů
Raut Akce většího společenského rozsahu pořádané zpravidla ve večerních hodinách Pohoštění na nabídkových stolech
Koktejl, číše vína,čaj o páté Koktejl – společenské setkání, které má seznamovací charakter. Nabízíme malé pohoštění a míchané nápoje, pohoštění konzumujeme vestoje. Číše vína – má krátký průběh, nabízí se sklenka vína s vhodným doplňkem (slané pečivo, mandle, drobné občerstvení), pokrmy a nápoje nabízíme z podnosů. Čaj o páté – setkání v odpoledních hodinách spojené s hudbou a tancem
Výlet na lodi, piknik Výlet na lodi – pořádá se v odpoledních nebo večerních hodinách a jen pro zvané hosty. Během plavby připraven program a občerstvení. Piknik – výlet do přírody spojený s organizovaným občerstvením.
citace SALAČ, Gustav; PRIBULA, Milan; SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, a. s., 1996, ISBN 80-85937-10-7.