NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Odměrná analýza – volumetrie určení množství analytu na základě spotřeby titračního činidla je nutné znát stechiometrické poměry v reakci v bodě ekvivalence.
Neutralizace. Je reakce kyseliny s hydroxidem, při které vzniká sůl příslušné kyseliny a voda. Při neutralizaci se uvolňuje teplo – je to exotermická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Halogenidy FeCl 3 NH 4 Cl KI AgBr CCl 4 NaCl IF 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název DUMu: VY_52_INOVACE_14_3_NÁZVOSLOVÍ SOLí Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o názvosloví hydroxidů, jednoduchých.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: TÉMATICKÝ OKRUH: TÉMA: DOPORUČENO.
Chemické reakce AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. Ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
DUSÍK Zapiš vzorcem a názvem chemické látky pod písmeny A – G. F E D N2N2 A B C G +NH 3 +O 2 -H 2 O +NaOH + +H 2 +O 2 +H2O+H2O - NO.
Chemie anorganická a organická Chemická reakce
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Elektrolyty Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech.
Chemická reakce a její rovnice
Názvosloví binárních sloučenin
Změny skupenství látky
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Fyzika – Elektrolýza.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
VY_32_INOVACE_01_20_Chemické rovnice, úpravy rovnic
Autor: Stejskalová Hana
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
u organických sloučenin
SOLI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Roztoky Acidobazické děje
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní chemické veličiny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
CHEMIE - Test-obecná chemie
Chemické reakce probíhají i v lidském těle, zajišťují životní funkce
Elektrolýza Princip elektrolýzy Doplň věty.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_19_TYPY chemických reakcí TÉMA: TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2803

Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma, doplněné řadou zajímavých experimentů, které je nutno provádět pod dohledem vyučujícího. Na začátku je uveden souhrn opakování látky předchozí a na konci souhrn látky probrané . Text je určen pro žáky 9. tříd základních škol.

Typy chemických reakcí Chemické reakce a děje 12. část Typy chemických reakcí

Opakování – elektrolýza Elektrolýza je rozklad látek při průchodu stejnosměrného el. proudu roztokem elektrolýza je redoxní děj na anodě vždy oxidace na katodě vždy redukce elektrolýza se používá např. při výrobě NaOH, čistého vodíku a kyslíku a nebo i k čištění kovů

Chemické reakce, které již znáte Exotermické reakce: NaOH + HCl  NaCl + H2O Endotermické reakce: chlorid amonný ve vodě Redoxní reakce (oxidačně redukční): hoření, koroze, elektrolýza Neutralizace: reakce kyselin a zásad za vzniku soli a vody

Skladné reakce (syntézy) ze dvou čí více jednodušších částic reaktantů vzniká jedna složitější molekula produktu syntézou se vyrábí např. amoniak NH3 nebo některé plasty A + B  AB NH3 + HCl  NH4Cl

Uvědomte si, že je třeba dodržet zákon o zachování hmoty! Úkol k zamyšlení zapište chemickou rovnici syntézy amoniaku NH3 N2 + 3H2  2NH3 Uvědomte si, že je třeba dodržet zákon o zachování hmoty!

Experiment – „zubní pasta pro slony“ do odměrného válce o objemu 250 ml nalijeme 50ml koncentrovaného peroxidu vodíku + 20ml saponátu a přidáme potravinové barvivo mix rychle přidáme 10ml nasyceného roztoku KI

Experiment – „zubní pasta pro slony“

Experiment – „zubní pasta pro slony“ – varianta Halloween

Rozkladné reakce jsou opakem reakcí skladných složitější molekuly reaktantů se štěpí (rozkládají) na jednodušší částice produktů rozkladné reakce probíhají např. při trávení živin výroba „zubní pasty pro slony“ je typem rozkladné reakce (peroxid vodíku se rozkládá za pomoci KI na vodu a kyslík)

Rozkladné reakce AB  A + B 2 H2O2  2H2O + O2

Rozkladné reakce Elektrolýza k rozkladným reakcím dochází při průchodu stejnosměrného el. proudu roztokem jak se tento jev nazývá? Elektrolýza

Experiment pouze k zamyšlení Tento experiment jste již dělali v laboratorních pracích. Popište průběh reakce, kt. nastane po vložení železného šroubu do roztoku síranu měďnatého

Vytěsňovací reakce (substituce) jeden atom (nebo skupina atomů) v molekule reaktantu je vytěsněn a nahrazen jiným atomem nebo skupinou atomů A + BC  B + AC Fe + CuSO4  Cu + FeSO4

zapište chemickou rovnicí co vzniká Jedná se o vytěsňovací reakci? Experiment do kádinky nalijeme 10ml 1% roztoku dusičnanu stříbrného přikápneme několik kapek jodidu draselného zapište chemickou rovnicí co vzniká AgNO3 + KI  AgI + KNO3 Jedná se o vytěsňovací reakci? NE

Podvojná záměna podvojná záměna (konverze) je typem chem. reakce, při níž si dva reaktanty vzájemně vyměňují atomy nebo skupiny atomů dochází ke dvěma substitucím současně) podvojnými záměnami jsou velmi často chemické reakce, při kt. dochází ke vzniku sraženin využívá se k důkazu a identifikaci některých chemických látek (kationtů a aniontů)

Podvojná záměna AB + CD  AD + CB AgNO3 + KI  AgI + KNO3

Otázka NaOH + HCl  NaCl + H2O Podvojná záměna Jakým typem chemické reakce je neutralizace vodného roztoku hydroxidu sodného vodným roztokem kyseliny chlorovodíkové? NaOH + HCl  NaCl + H2O Podvojná záměna

Shrnutí Chemické reakce dělíme na: skladné (ze dvou či více jednodušších částic reaktantů vzniká jedna složitější molekula produktu) rozkladné (složitější molekuly reaktantů se rozkládají na jednodušší částice produktů) vytěsňovací (jeden atom v molekule reaktantu je nahrazeny jiným atomem) podvojné záměny (vzájemně se vymění atomy nebo skupiny atomů mezi dvěma molekulami reaktantů)

Použité zdroje Použity obrázky vlastní tvorby.