Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny."— Transkript prezentace:

1 Soli

2 Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.

3 Výskyt a vlastnosti solí: Krystalické látky Jsou v nich iontové vazby (pevné) Mají vysoké teploty tání a varu Jejich roztoky vedou el. proud

4 Vznik solí 1. Neutralizace 2. Reakce kovu s kyselinou 3. Reakce kovu s nekovem (=přímé slučování) 4. Srážecí reakce

5 Názvosloví solí a rozdělení solí Soli bezkyslíkatých kyselin (halogenidy, sulfidy- viz. dříve) Soli kyslíkatých kyselin (hydrogensoli, hydráty solí, podvojné soli)

6 1.) Neutralizace = reakce kyseliny s hydroxidem za vzniku soli a vody Př.: zapište reakci hydroxidu sodného s kyselinou chlorovodíkovou, při které vzniká chlorid sodný a voda.

7 2.) Reakce kovu s kyselinou Při reakci kovu s kyselinou vzniká vodík a sůl příslušné kyseliny (většinou) Př.: zapiš reakci hořčíku s kyselinou chlorovodíkovou, při které vzniká vodík a chlorid hořečnatý.

8 3.) Reakce kovu s nekovem = přímé slučování Př.: Zapiš reakci: a)síry se zinkem, při které vzniká sulfid zinečnatý b)sodíku s chlorem, při které vzniká chlorid sodný

9 4.) Srážecí reakce Je reakce dvou roztoků solí. Vzniká při ní nerozpustná pevná látka = sraženina Př.: Zapiš rovnici reakce dusičnanu stříbrného (AgNO 3 ) s chloridem sodným, při které vzniká chlorid stříbrný (=sraženina) a dusičnan sodný (NaNO 3 )


Stáhnout ppt "Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny."

Podobné prezentace


Reklamy Google