Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chemické reakce AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. Ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chemické reakce AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. Ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Chemické reakce AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření27.8.2011 Datum ověření ve výuce19.10.2011 Ročník8. Ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie TémaChemické reakce Název výukového materiáluChemické reakce IdentifikátorVY_32_INOVACE_CH14 Klíčová slovareakce, reaktanty, produkty AnotacePrezentace je určena k procvičování chemických látek.

2 Chemické reakce

3 V našem těle každou sekundu probíhají miliardy chemických reakcí, kt. zajišťují naše životní funkce. Díky nim pociťujeme radost, sympatie, hněv, zamilovanost.. Ale co to vlastně chemická reakce je? chemické reakce jsou děje, při nichž zanikají původní chemické vazby a vznikají nové. chemickou reakci zapisujeme chemickou rovnicí

4 chemické látky, kt. do reakce vstupují, se nazývají reaktanty, chemické látky, kt. při reakci vznikají, se nazývají produkty počet a druh atomů v reaktantech musí být vždy stejný jako počet a druh atomů v produktech. Tento vztah se nazývá zákon zachování hmotnosti. Popiš průběh reakce železa se síranem měďnatým a urči reaktanty a produkty.

5 železo + síran měďnatý → měď + síran železnatý Fe + CuSO 4 → Cu + FeSO 4 reaktanty → produkty

6 Pokus Do zkumavky nalijeme roztok síranu měďnatého a vložíme do něj očištěný železný hřebík. Hřebík necháme v roztoku asi 10 minut. Poté pozorujeme změny. K jakým změnám došlo v průběhu pokusu? Popište vzhled látek před reakcí a po reakci.

7 Hřebík v roztoku síranu měďnatého před a po reakci

8 Zdroje Škoda Jiří, Doulík Pavel. Chemie 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vydání. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006.


Stáhnout ppt "Chemické reakce AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. Ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google