VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Život v obecenství – Zpověď
Český stát v době předhusitské
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Husitství v kostce.
REFORMACE A NĚMECKÁ SELSKÁ VÁLKA
Husitská revoluce konec.
Reformace Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Registrační číslo projektu:
Mistr Jan Hus.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.třída.
Poslední fáze husitské revoluce.
MARTIN LUTHER 1483 – 1546.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VY_32_INOVACE_23-08 Reformace 2/ Německá reformace.
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Česká společnost v předhusitské době
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Reformace Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Mistr Jan Hus.
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Svatá říše římská, Rusko
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Náboženská reformace 2.stupeň ZŠ Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň Projekt "EU peníze školám", registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Reformace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
KŘESŤANSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Lucie Tvrdíková C4B. OBSAH: KŘESŤANSTVÍ KATOLICKÁ CÍRKEV PROTESTANTSKÁ CÍRKEV ROZDÍLY.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
HUSITSTVÍ.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
JAN HUS.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_D9.10 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_D9.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: červen 2012
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Reformace a protireformace v Evropě
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Reformace Téma : Německá refermace

Německá reformace

Náboženské a sociální hnutí. Je to úsilí o reformu (nápravu) církve. Církev procházela krizí a reformace se snažila o její vyřešení (rozpor mezi slovy a činy). Po dovršení reformace se církev rozpadla na protestanty a katolíky.

Reformátoři nesouhlasili s bohatstvím duchovních představitelů. Tvrdili, že by měli žít v chudobě. Dále odsuzovali boje ve jménu církve. Byli proti odpustkům. Odpustek = odpuštění za hříchy.

Wikimedia Commons. Indulgence[online]. 2005 [cit. 2012-01-29] Wikimedia Commons. Indulgence[online]. 2005 [cit. 2012-01-29]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na http://www.wikipedia.org/. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Indulgence.png

Nespokojenost s církví hlavně v Německu. Důvod: Papež Lev X. vlastnil až třetinu veškeré půdy v Německu. Půdu chtěla šlechta a snažila se ji získat. Bouří se i měšťané, chtějí lacinější církev. Wikimedia Commons. Pope-leo10[online]. 2011 [cit. 2012-01-29]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na http://www.wikipedia.org/. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pope-leo10.jpg

Začátek Reformace Roku 1517 – teolog, kazatel a profesor Martin Luther vystoupil proti odpustkům. Sepsal proti nim 95 tezí (článků) a přibil je na vrata kostela. Sepsal je v latině, ale během 14 dnů byli přeloženy do němčiny a rozšířili se do celého Německa. To mělo za důsledek, že se proti Lutherovi postavila celá církev v čele s papežem.

Luther sepsal základní principy svého učení. Zpochybnil úlohu církve coby prostředníka mezi člověkem a bohem. Hlavní autoritou by měl být bůh, ne církev. Odsuzoval celibát a oženil se. Odmítal papeže jako hlavu církve, odmítal zpověď a církevní majetek.

Zavedl přijímání podobojí. Zavedl bohoslužby v národním jazyce. Za Lutherem stála i šlechta. Musel se před církví skrývat v Sasku. Začal zde překládat Nový Zákon do němčiny.

Roku 1522 založil Lutheránskou církev Luther byl představitelem umírněné reformace.

Martin Luther (1483 –1546) Wikimedia Commons. Martin Luther by Lucas Cranach der Ältere[online]. 2011 [cit. 2012-01-29]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na http://www.wikipedia.org/. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Martin_Luther_by_Lucas_Cranach_der_%C3%84ltere.jpeg Wikimedia Commons. Martin Luther 2[online]. 2005 [cit. 2012-01-29]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na http://www.wikipedia.org/. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Martin_Luther_2.jpg

RADIKÁLNÍ REFORMACE Reformační myšlenky spojeny s bojem proti feudalismu. 1524 – 1526 tzv. selská válka. Hlavními aktéry byli venkované. Před válkou vznikali tajné spolky sedláků, chtěli odstranit nevolnictví, zrušit desátky, svobodný lov, rybolov a těžbu dřeva svobodná volba faráře atd.

R. 1525 vznikl program za sjednocení Německa (zrušení cla, sjednocení míry a váhy). R. 1526 byli sedláci za velkých ztrát poraženi. Tím selská válka skončila. Prohra hlavně díky špatné organizaci a nejednotě, chyběla jim podpora měst a šlechta se postavila proti nim. Po válkách dochází k tzv. „druhému nevolnictví“ = zvyšování roboty a zákaz stěhování.

Boje v Německu pokračovali Boje v Německu pokračovali. Tentokrát je vedla šlechta proti panovníkovi. Ze začátku měl panovník navrch, ale nakonec musel ustoupit a roku 1555 byl přijat Augsburský mír (Čí země, toho náboženství ).

Závěrečné otázky Proti čemu protestovali reformátoři? Kdo stál v čele německé reformace a jak na sebe poprvé upozornil? Jaké byli zásady jeho učení? Jak dopadla radikální reformace?