Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis ROČNÍK: 8. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_05_1D-Říjnová revoluce v Rusku AUTOR: Mgr. Hana Kafková DATUM TVORBY: Květen 2013 OVĚŘENÍ: 10. června 2013 ANOTACE: Prezentace seznamuje žáky s průběhem a osobnostmi říjnové revoluce v Rusku. Doplněna výkladem učitele slouží k vizualizaci učiva a také jako zápis.. Závěr. opakování slouží k upevnění učiva, úkoly na zamyšlení vedou žáka k utváření vlastních názorů a také k samostatné práci s inf. zdroji.

2 Říjnová revoluce v Rusku

3 Sociální demokraté v Rusku se rozdělili na dvě skupiny
Menševici = umírněná skupina Bolševici = radikální skupina - vznikla z ní komunistická strana

4 Vladimír Iljič Uljanov - Lenin
v čele bolševiků obr. 1

5 Říjnová revoluce 7. listopadu 1917
bolševici X prozatímní vláda obr obr. 3

6 Vítězní bolševici v čele s Leninem
Ukončili boje v 1. světové válce Uzavřeli mír s Německem Rusko pomalu směřuje ke vzniku Sovětského svazu

7 Doplň správné pojmy: Sociální demokraté v Rusku se rozdělili na dvě
skupiny - _________ a ________. Bolševici byli _________ skupina, vznikla z nich ____________ strana. V čele bolševiků byl Vladimír Iljič _______ - _____. Říjnová revoluce v Rusku proběhla 7. listopadu ____. Vítězní bolševici ukončili boje v _____ _______

8 Správné řešení Sociální demokraté v Rusku se rozdělili na dvě
skupiny – menševici a bolševici. Bolševici byli radikální skupina, vznikla z nich komunistická strana. V čele bolševiků byl Vladimír Iljič Uljanov - Lenin. Říjnová revoluce v Rusku proběhla 7. listopadu 1917. Vítězní bolševici ukončili boje v první světové válce.

9 Další úkoly: Zjisti, případně zavzpomínej na předchozí učivo – z jakého pojmu vzniklo slovo komunismus a co tento pojem znamená. Zamysli se nad zneužitím různých ideí. Najdi si další informace o životě Vladimíra Iljiče Lenina. Připrav pro spolužáky krátký referát. Zkus najít, kdy vznikl Sovětský svaz a dokdy tento stát existoval.

10 Řešení: Komuna = všichni lidé jsou si rovni,
mají společný majetek. V moderní historii poprvé tzv. pařížská komuna v r 3)

11 Zdroje a citace: Obrázky:
1) AUTOR NEUVEDEN. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2) НЕИЗВЕСТЕН.. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3) AUTOR NEUVEDEN. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není – li uvedeno jinak, je Hana Kafková.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"

Podobné prezentace


Reklamy Google