ATOM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Stavba látek.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
Úvod do chemie Anorganická chemie Stavba atomu. Anorganická chemie – Názvosloví Značky prvků Názvosloví binárních sloučenin Názvosloví kyselin a zásad.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_03 Název materiáluSložení.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Jaderná fyzika - radioaktivita
Struktura látek a stavba hmoty
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Atomy a molekuly (suplovaná hodina)
Částicová stavba látek
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Částicové složení látek
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Autor: Stejskalová Hana
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Stavba atomu 8. ročník.
Elementární částice uvnitř atomu
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Stavba atomu atom = základní stavební částice hmoty (pojem atomu byl zaveden již ve starém Řecku okolo r. 450 př. n. l.; atomos = nedělitelný) současný.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
– Standardní model – Základních částic a interakcí
Stavba atomu.
zpracovaný v rámci projektu
Stavba atomu Atomové jádro Elektronový obal.
SLOŽENÍ JÁDRA.
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Fyzika elektronového obalu
Vzájemné silové působení těles
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Období: září – prosinec2011
Struktura látek a stavba hmoty
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Co už vím o fyzice mikrosvěta
Chemická vazba = přitažlivé síly působící mezi atomy v molekulách
Atomy, molekuly, sloučeniny
Hledej odpověď a zdůvodni:
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ATOM

ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Látky jsou složené z částic atomů, iontů a molekul.   ATOM částice složená z jádra a obalu rozměry atomu přibližně 10-10 m jádro a obal jsou tvořené mikročásticemi

STAVBA ATOMOVÉHO JÁDRA Atomové jádro tvoří: kladné protony (p+), počet udává protonové číslo Z neutrální neutrony (n0 ), počet udává neutronové číslo N celkový náboj jádra je kladný protony a neutrony nazýváme společně nukleony (nukleus = jádro)

STAVBA ATOMOVÉHO JÁDRA rozměry jádra jsou v poměru k atomu nepatrné mezi p+ a n0 působí jaderné síly součet protonů a neutronů udává nukleonové číslo A: A = Z + N Z zapisujeme vlevo dolu ke značce, A zapisujeme vlevo nahoru ke značce, N se běžně neudává   . 612C Např. A Z

STAVBA ATOMOVÉHO OBALU záporné elektrony (e-), počet je shodný s počtem protonů v atomu mezi jádrem a elektrony působí elektrické síly obal je pravděpodobné místo výskytu elektronů atomový obal

STAVBA ATOMOVÉHO OBALU elektrony se pohybují ve vrstvách, které mají různou energii valenční elektrony jsou nejvzdálenější elektrony od jádra a mají největší energii valenční elektron

ELEKTRONEUTRALITA ATOMU V atomu je stejný počet protonů a elektronů, proto je atom navenek elektroneutrální. Atom helia se dvěma protony a dvěma elektrony (neutrony uvnitř jádra v tomto případě nejsou zakreslené) + - - +